logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dialux evo Pro 12.1 - Jak zaimportować model 3D jako budynek, a nie obiekt?

Herr_Mannelig 11 Lip 2024 12:02 441 1
REKLAMA
  • #1 21150766
    Herr_Mannelig
    Poziom 2  
    Dzień dobry,

może ktoś bardziej doświadczony będzie w stanie udzielić mi wskazówek. Projektuję oświetlenie głównie dla namiotów/hal i mam mały problem z konstrukcją. Większość projektów do tej pory miała dachy głównie spadowe, w związku z czym dialux nie miał z nimi żadnego problemu. W obecnym projekcie ta konstrukcja dachowa już jest nieco niestandardowa, pierwszą myślą było, żeby stworzyć model 3d i zaimportować go do programu (tak też zrobiłem, poniżej zdjęcie po imporcie z solidworks) (bryła zamknięta pusta w środku). Jednak program uznaje to wtedy za obiekt, a nie pomieszczenie. Jest jakiś sposób, żeby to traktował jako budynek ? Eksportowałem to testowo jako IFC, żeby zobaczyć jak wtedy zareaguje program, ale rezultaty widać poniżej.
    Załączniki:
    • Dialux evo Pro 12.1 - Jak zaimportować model 3D jako budynek, a nie obiekt? model 3d.png (545.52 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Dialux evo Pro 12.1 - Jak zaimportować model 3D jako budynek, a nie obiekt? IFC error.png (15.99 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 21155508
    Herr_Mannelig
    Poziom 2  
    Dla przyszłych potencjalnych zainteresowanych wspomnę, że prawdopodobnie najbardziej optymalnym rozwiązaniem jest stworzenie modelu z rzutu z przodu (kształt dachu), a następnie wstawienie go do utworzonego wcześniej pomieszczenia. Wygląda to wtedy jak poniżej. Zasadniczy minus obejmuje większe konstrukcje, gdzie nie można automatycznie wypozycjonować opraw, natomiast całkiem sprawnie działa z obiektami, gdzie wystarczy jeden liniowy rząd.
    Załączniki:
    • Dialux evo Pro 12.1 - Jak zaimportować model 3D jako budynek, a nie obiekt? final.png (261.91 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
REKLAMA