logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opel Meriva B 1.3CDTI 2011 - Problemy z odpalaniem uzależnione od miejsca postoju

I_Mat 11 Lip 2024 15:50 525 2
REKLAMA
  • #1 21151002
    I_Mat
    Poziom 14  
    Ocena: 10
    Witam,

Posiadam dziwny problem z samochodem Opel Meriva B (S10) 1.3CDTI 95KM 2011r - niezależnie od temperatury i pogody auto miewa lub nie problemy z odpalaniem. Czasami odpala od strzała, czasami kręci nawet 8s zanim odpali. Zauważyłem, że to poniekąd jest związane z tym gdzie stoi na nieco nierównym podwórku.
    Wiele części było już wymienionych/naprawionych, łącznie z pompą w.c., wtryskiwaczami, czujniki wału i wałka czy regeneracja rozrusznika czy nawet podmieniałem komputer (ale kopiowałem wsad). Pompa paliwa niskiego ciśnienia podaje pod ciśnieniem 4bar więc nie powinno być problemu z cofającym paliwem. Auto pokazuje błąd jednej świecy żarowej.

Gdzie szukalibyście przyczyny?

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 21205381
    omega7e
    Poziom 11  
    Kiedy robiłeś rozrząd w aucie? Czy był on ustawiany na znaki czy za pomocą blokad? Lekkie przestawienie rozrządu może powodować problemy z rozruchem i mniejszą moc, zawsze rozrząd robimy na blokadach w tych silnikach
  • #3 21206388
    I_Mat
    Poziom 14  
    Ocena: 10
    Rozrząd jest nowy, ma mniej niż 500km przebiegu, jeden mechanik zakładał a drugi sprawdzał. Przypomniałem sobie, że jak sprawdzałem z jakimś programem do adaptera obd2 to max po 1s było nabite ciśnienie na listwie a i tak nadal kręcił i nie odpalał.
REKLAMA