logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki dekoder FTA do odbioru kanałów w językach angielskim, niemieckim, francuskim, rosyjskim?

bbxb 11 Lip 2024 21:29 1308 22
REKLAMA
  • #1 21151365
    bbxb
    Poziom 31  
    Ocena: 94
    Cześć,
    jaki dekoder FTA kupić aby odbierać jak najwięcej kanałów obcojęzycznych?
    Jako-tako znam 4 języki obce: angielski, niemiecki, francuski, rosyjski. Chciałbym te 4 języki sobie przypomnieć. Chciałbym, żeby na TV leciały te kanały tak w ciągu dnia abym się osłuchiwał z językiem.

Mam antenę satelitarną fi 80 ustawioną na HotBirda 13E (działał na niej Cyfrowy Polsat), telewizor:
    https://www.oleole.pl/telewizory-led-lcd-plazmowe/samsung-ue55mu6172.bhtml

Jaki dekoder kupić aby tych kanałów było jak najwięcej? Czy warto robić zeza na Astrę?

Pozdrawiam! :)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21151372
    netTv
    Poziom 32  
    Ocena: 578
    Po co dekoder? Ten telewizor ma wbudowany tuner satelitarny DVB-S2.
    Podłącz kabel z anteny satelitarnej do wejścia sygnału satelitarnego w telewizorze przełącz na satelitę w ustawieniach i wyszukaj kanały FTA na Hot Bird 13E.
    https://pl.kingofsat.net/pos-13E-fta_pol.php wykazy i parametry kanałów trzeba odfiltrować językami.
  • Pomocny post
    #3 21151436
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Ocena: 880
    Ogólnie to każdy dowolny tuner DVB-S/S2 będzie odbierał to samo tak samo jak TV.
    Tuner ma przewagę bo umożliwia dostęp do dodatkowych programów nadawanych w DVB-S2x. Jeśli są takowe na satelicie dostępne.

Zainstaluj druga antenę, albo konwerter w zezie, można też wymienić konwerter na monoblock.
  • Pomocny post
    #4 21151441
    netTv
    Poziom 32  
    Najpierw niech sam sprawdzi na kinginfosat czy dla niego ma sens dodatkowa instalacja dla Astry 19.2 E.
    Transponderów nadających w DVB-S2x jest tyle co nic, a tunery odbierające ten standard są nieadekwatnie droższe w stosunku do korzyści.
    Po co wydawać dodatkową kasę jeśli kompletny dobry odbiornik satelitarny jest w telewizorze. Na start wystarczy telewizor i selektywnie wyszukane kanały FTA.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 21151456
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Sens zawsze ma, programów w językach co wymienił jest ponad 100 na samym Hot Bird , dodając radio będzie więcej.
    Na Astrze będzie podobnie bo przynajmniej połowa z 500 FTA będzie miała wymagane języki ale prawie 70% dla programów to będzie język niemiecki.
  • REKLAMA
  • #6 21151533
    bbxb
    Poziom 31  
    Dziękuję za odpowiedzi!

Oczywiście masz rację, telewizor ma już wbudowany dekoder :)

Podłączyłem antenę, przeszukałem kanały na kilka sposobów (wszystkie / FTA / tylko TV / radio) i trochę pobawiłem się wyszukiwaniem kanałów. Generalnie wszystko idzie ok, czasem niepotrzebnie wrzuca mi kanały płatne podczas gdy wybieram, że chce tylko darmowe to on i tak na listę wrzuca mi też płatne typu CANAL+ itp.

Ale problem mam teraz inny. Na co dzień korzystam z DVB-T2 na tym TV i mam tu przeszukane kanały na antenę naziemną i elegancko to działa (antena naziemna z zasilaczem podłączona do TV jest cały czas). Chciałbym, żeby kanały naziemne i lista kanałów naziemnych była "podstawowa" a czasem sporadycznie żebym mógł się przełączyć na kanały satelitarne ale bez ponownego przeszukiwania satelity i tej całej procedury. Czy tak da się zrobić?
  • Pomocny post
    #7 21151535
    netTv
    Poziom 32  
    Utwórz listę ulubionych kanałów mieszaną.
  • Pomocny post
    #8 21151822
    andpol 33
    Poziom 39  
    Ocena: 1134
    Raczej na tym Samsungu nie da się pomieszać kanałów naziemnych i satelitarnych. Samo przełączanie między listami też jest beznadziejne. W moim Samsungu trzeba nacisnąć 8 klawiszy, żeby zmienić listę.
  • #9 21151844
    netTv
    Poziom 32  
    Polecam program Chansort
  • Pomocny post
    #10 21152025
    andpol 33
    Poziom 39  
    Ocena: 1134
    Nie da się tego zrobić. Telewizor traktuje tunery naziemny i satelitarny jako 2 osobne urządzenia. Dla obu tunerów są tworzone osobne listy główne i ulubione. Tak przynajmniej jest w moim UE55NU7402
  • Pomocny post
    #11 21154753
    irekr
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1234
    Wybór satelity: osobiście najczęściej ustawiam jeden z dekoderów na odbiór z Astry - zdecydowanie większy wybór "językowy" stacji. Na HB oferta FTA jest "dość uboga".
    Najczęściej "językowo używanymi" stacjami jest tageschau24, DW, BBC World, Sky, France24, BFM, Rai, ZDF Info i CNN. Czasami podglądam ARTE tak w wersji niemieckiej jak francuskiej.
    Hiszpańskiego nie znam, operuję głownie niemieckim i angielskim ale rozumiem francuski i włoski.

Do odbioru używam prostego Fergusona 255 Combo, wspólna lista naziemna i satelitarna jest w nim niezwykle prosta do ustawienia. Znacznie prostsza niż w jakimkolwiek telewizorze z wbudowanym dekoderem DVB-S2.
    To Ferguson jeszcze z tych starszych modeli. Im nowsze tym gorsze.
    Rosyjskich kanałów nie oglądam z wiadomych powodów.
    Pozostałe pozycje satelitarne są czasami oglądane z anteny obrotowej 1,8 metra.
  • Pomocny post
    #12 21154787
    Brzoza1720
    Poziom 11  
    Ocena: 10
    A z Włoskich tylko Rai na HB?
  • Pomocny post
    #13 21154841
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Ne ma problemu sobie samu sprawdzić .
    https://pl.kingofsat.net/pos-13E_ita.php
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #14 21155213
    irekr
    Na HB włoskich stacji w FTA jest niewiele. Główny satelita z "włoszczyzną" to Eutelsat 9E ale wiązka włoska nie jest w PL odbierana, nawet na mojej antenie 1,8 metra.
  • #15 21155370
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Ale tam wszytko co włoskie w multistream jest i do tego wymagany jest odpowiedni tuner i ustawienia odbioru.

Jak podaje satkurier w Polsce dopiero na antenie 400 cm byłby możliwy odbiór. We Włoszech wystarczała mi antenka 50-60 cm.

Włoskie są też na Eutelsat 5W prawie 500 programów nie kodowanych też w multistream.
  • #16 21160818
    bbxb
    Poziom 31  
    Koledzy na tym moim TV czasem słucham sobie muzyki przez aplikację Open FM ale ostatnio podali komunikat, że ona jest już za stara i niedługo nie będzie można z niej korzystać. Jak ją zaktualizować? Jak chcę pobrać coś ze Sklepu Google to mi pokazuje, że urządzenie nie jest powiązane z tym kontem :(
  • Pomocny post
    #17 21185229
    tester987
    Poziom 18  
    Ocena: 38
    >>21154753 Co do Fergusonów - Ariva 175 ma T2 i S2, a do tego można skorzystać z IPTV, radia internetowego, DLNA i paru innych ciekawostek. Nie ma gniazda na moduł, a tylko na kartę, ale kolega pyta o FTA. Ja mam w domu Arivę T75 (czyli wersję bez satelity) i jestem zadowolony.
  • #18 21185910
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Tunery Arriva należy omijać szeroki łukiem, nowe tunery z Enigma2 odbierają o wiele więcej programów ( multistream ) i mają bardziej rozbudowaną obsługę IPTV i innych dodatków.
  • Pomocny post
    #19 21188564
    tester987
    Poziom 18  
    >>21185910 Co kto lubi. E2 nie jest dla każdego. No i jest też Ariva z Enigmą 2. Do multistream potrzebna jest głowica S2X, a nie Enigma2, więc niekoniecznie potrzebujesz dekoder z E2. Nie wiem, co masz na myśli z tą rozbudowaną obsługą IPTV i innych dodatków, bo jeśli chodzi o to pierwsze, to E2 nie jest żadnym wyznacznikiem rozbudowania (szczególnie jeśli ktoś nie ma wiedzy i po prostu chce oglądać), a dodatki to bardziej KODI. Dla zwykłego użytkownika liczy się odbiór, a nie mega konfigurowalność.
  • Pomocny post
    #20 21190800
    irekr
    I tu wspieram przedmówcę. Dla przeciętnego użytkownika liczy się prostota ustawiania i prostota użytkowania. Takie włącz i zapomnij.

W normalnym domowym użytkowaniu nawet ja nie stosuję sprzętu profesjonalnego. Ma być coś proste i tanie, łatwe w obsłudze. Wytłumacz przeciętnej kobiecie/innemu hauspolizei co naciskasz, to pogoni Ciebie szmatą.
    Jak potrzebuje coś nietypowego podpatrzenia to przestawiam swojego TT1290 z "pozycji parkingowej' HB 13E 10,971 H z audio 225 na inne parametry.
    A w takim odbiorniku WSZYSTKIE parametry ustawia się "z palca". Dla amatora to niewykonalne.

Tak offtop...
    Nawet antena ma wydzielony wskaźnik azymutu, napęd jest sterowany wyłącznie ręcznie. Antena ANDREW i napęd z azymutem HARRIS. Jest oczywiście tryb śledzenia satelitów niskoorbitalnych, bo napęd jest w obu płaszczyznach.
  • #21 21191013
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    @test987 oferta darmowych IPTV na dzień dzisiejszy na enigma2 to tylko zainstalowanie bukietów z settingów w 20-30 sekund i jest dostęp do dziesiątek programów w określonym języku nie tylko na satelicie posegregowanych według języka programu, praktycznie odpada potrzeba posiadania anteny SAT by oglądnąć wystarczy że tuner wpięty do internetu.
    Wszystko jest dostępne od razu dosłownie w kilka sekund po instalacji oprogramowania i bez specjalnej znajomości obsługi tunera.
  • #22 21191416
    irekr
    A ile reklam trzeba wykasować?
  • Pomocny post
    #23 21196085
    tester987
    Poziom 18  
    >>21191013 Do Arivy T75 możesz wgrać m3u, bez praktycznie żadnej wiedzy (obrazkowa instrukcja wisi na stronie z manualami) poza ogarnięciem źródła, a w Arivie 9000 masz kilka apek, gdzie wchodzisz i masz opcję z m3u i nie tylko. No i jak wspomniałem - satelitarna Ariva z E2 też istnieje, więc trochę mnie Twoja teza zaskoczyła, jest kilka modeli pozwalających na dostęp do IPTV, od prostego do takiego z E2 właśnie. Inna sprawa to dostęp do legalnych list. I tutaj z E2 już tak kolorowo nie ma.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukiwał dekodera FTA do odbioru kanałów w językach angielskim, niemieckim, francuskim i rosyjskim, mając już telewizor z wbudowanym tunerem satelitarnym DVB-S2. Odpowiedzi sugerowały, że nie ma potrzeby zakupu dodatkowego dekodera, ponieważ telewizor może odbierać kanały FTA z Hot Birda 13E. Wskazano również na możliwość dodania drugiej anteny lub konwertera w zezie dla lepszego dostępu do kanałów z Astry 19.2E, gdzie oferta językowa jest szersza. Użytkownik miał problemy z segregowaniem kanałów, które czasami dodawały płatne programy do listy FTA. Wskazano na możliwość stworzenia mieszanej listy ulubionych kanałów, jednak niektóre modele telewizorów, w tym Samsung, mogą mieć ograniczenia w tej funkcji. W dyskusji pojawiły się również rekomendacje dotyczące tunerów, takich jak Ferguson 255 Combo oraz Ariva T75, które oferują prostsze zarządzanie kanałami.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA