logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak sygnału na monitorach i klawiaturze - Asrock B450M-HDV R.4

palbecki2 12 Lip 2024 21:42 297 5
REKLAMA
  • #1 21152410
    palbecki2
    Poziom 2  
    Komputer odpala się, ale nie włączają się monitory oraz klawiatura.

Dzień dobry, ostatnio została zakupiona nowa płyta główna wraz z procesorem oraz ramem. Po podłączeniu wszystkiego dyski chodzą, karta graficzna się świeci, a chłodzenie procesora działa, aczkolwiek nie ma sygnału na monitory ani klawiaturę. Zauważyłem też, że komputer odpala się tak samo niezależnie od tego, czy kość ram jest włożona.
    Tutaj wszystkie części, które są w komputerze:

Płyta główna Asrock B450M-HDV R.4
    Procesor Ryzen 5 2600
    RAM Kingston 1x8GB 2666MHz DDR4
    Karta graficzna GTX 1050ti 4GB
    Dwa dyski HDD 500GB firmy WD
    Zasilacz FSP350-60EMDN 350W

Jestem nowy w budowaniu komputerów i szczerze nie wiem, co zrobiłem źle, aczkolwiek mam podejrzenie, że płyta może nie czytać ramu.
  • REKLAMA
  • #2 21152438
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8290
    Cześć.
    Skupiłeś się na tym, żeby było tanio, niestety ignorując zupełnie jakość kupowanych podzespołów.
    Płyta jest z najniższej półki, ale powinna ten procesor jakoś obsłużyć w każdej wersji BIOS.
    Podłącz głośniczek systemowy do płyty głównej i sprawdź, czy piszczy przy starcie.
    Podaj model kupionej pamięci (dokładny).
    Czy masz absolutną pewność co do sprawności zasilacza? Te modele potrafią mieć zdaje się już parę lat na karku.
    Wrzuć zdjęcia wnętrza komputera (dobrej jakości, żeby było widać podłączenia wszystkich przewodów do płyty szczególnie).
  • REKLAMA
  • #3 21152461
    palbecki2
    Poziom 2  
    Niestety wiem o jakości płyty, całość była kupowana bardzo budżetowo z paru powodów.
    Płyta niestety nie posiada głośnika systemowego, a nie mam pewności, czy jakiekolwiek głośniki w domu posiadam. Wobec zasilacza wiem, że jest sprawny (chociaż jest stary), bo używam tego samego co ze starą płytą główną, lecz mój kolega podejrzewał, że mój zasilacz ma za mało watów na nowe części (oraz sam fakt, że zasilacz jest po prostu stary).
    Model RAM-u to Kingston Valueram 8GB KVR26N19S8/8.
    Tutaj załączam zdjęcie komputera
    Wnętrze obudowy komputera z widocznymi komponentami, okablowaniem i wentylatorem AMD.
  • REKLAMA
  • #4 21152477
    ArturJK
    Poziom 39  
    Ocena: 777
    Uprość system do minimum, odłącz dyski. Grafika i zasilacz są używane, czy masz pewność że są sprawne? Z tego co widać na zdjęciu (dość słabej jakości) to grafika ma podłączone zasilanie poprzez przejściówkę z molexów, czy na pewno jest sprawna? Podłącz jeden monitor sprawnym przewodem do karty graficznej.
  • REKLAMA
  • #5 21152482
    palbecki2
    Poziom 2  
    Przejściówka sprawna, używana od ponad roku. Próbowałem już wielu rzeczy w kwestii odpalania, np. testowałem na innej karcie graficznej oraz z ramem w innych slotach, ale wszystkich dysków nie odłączałem, więc spróbuję.

Edit: Odpaliłem komputer zostawiając tylko ram oraz płytę główną z procesorem, efekt taki sam. Płyta jest w miarę nowa, więc jeżeli to jej wina, to będę w stanie ją zwrócić. Niestety, tego samego nie mogę wspomnieć o procesorze.
  • #6 21152545
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8290
    palbecki2 napisał:
    Próbowałem już wielu rzeczy w kwestii odpalania, np. testowałem na innej karcie graficznej oraz z ramem w innych slotach

To teraz warto by było przetestować z innym RAMem jeszcze. Ten RAM nowy, używany? Swoją drogą ta platforma poradzi sobie z szybszym RAMem, spokojnie można to puścić z DDR4-3000, pewnie nawet DDR4-3200-CL16.

palbecki2 napisał:
    Płyta jest w miarę nowa, więc jeżeli to jej wina, to będę w stanie ją zwrócić.

Generalnie jeśli to nie jest jej wina to też polecam ją zwrócić, bo sekcja zasilania jest w niej tak okrojona, że takiej płyty bym nie użył nawet w komputerze biurowym, a już na pewno nie przy 6 rdzeniach, które bym może kiedyś chciał w jakikolwiek sposób obciążyć. Sekcja na tej płycie już przy 100W może być masakrycznie gorąca.

palbecki2 napisał:
    Płyta niestety nie posiada głośnika systemowego, a nie mam pewności, czy jakiekolwiek głośniki w domu posiadam.

Bardziej o buzzer chodzi. Diagnostycznie przydatne urządzenie jeśli płyta nie startuje, a w teorii powinna.

Mały głośnik komputerowy z dwiema kolorowymi przewodami

palbecki2 napisał:
    Wobec zasilacza wiem, że jest sprawny (chociaż jest stary), bo używam tego samego co ze starą płytą główną, lecz mój kolega podejrzewał, że mój zasilacz ma za mało watów na nowe części (oraz sam fakt, że zasilacz jest po prostu stary).

Na innym komputerze mogło być generowane mniejsze obciążenie na zasilaczu - mógł on mieć też bardziej tolerancyjne podzespoły. Zasilacz warto dla testów chociaż na chwilę podmienić, żeby wykluczyć problem spowodowany właśnie zasilaniem. Twój kolega się myli co do mocy, zasilacz realnie na swoich dwóch liniach powinien być w stanie wyprodukować 300W, z czego jedną linię 12V (a ma dwie) można obciążyć max do 192W. Ten komputer łącznie przy pełnym obciążeniu ma szansę dojechać do ~200W. Przy starcie, gdy komponenty nie są w pełni obciążone będzie to jeszcze mniejsza wartość. Tak więc jeśli zasilacz jest sprawny, to formalnie jest wystarczający dla tej konfiguracji. W dane umieszczone na naklejce zasilacza FSP można raczej wierzyć, firma ta nie pisała bajek dotyczących wydajności na swoich produktach, najczęściej bez problemu można było dojechać z obciążeniem do deklaracji z naklejki i nawet kawałek dalej.[/quote]
REKLAMA