logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[07-230] Brak odbioru MUX-3 przy dobrym odbiorze MUX-2 i słabym MUX-6 prawdopodobnie z Raszyna

martinez1 13 Lip 2024 02:02 4089 18
REKLAMA
  • #1 21152553
    martinez1
    Poziom 10  
    Cześć wszystkim,

Przebywam w lokalizacji mniej więcej w połowie drogi między Tłuszczem a Wyszkowem (kod pocztowy 07-230). Mam tam bardzo stary TV, który był podłączony przez Eurozłącze do dekodera DVB-T podłączonego z kolei do jakiejś cudacznej anteny na dachu skierowanej mniej więcej na Warszawę. Antena jest podłączona do zasilacza.
    Ten dekoder odbierał kanały MUX-8.
    Chciałem obejrzeć finał Mistrzostw na TVP i zakupiłem dekoder DVB-T2 HEVC BLOW 4625FHD H.265
    https://blow.pl/produkty/dekoder-tuner-dvb-t2-blow-4625fhd-h265-d-2766/
    Podmieniłem stary dekoder na tego Blow.
    Przy pierwszym wyszukiwaniu kanałów znalazł mi wszystkie dotychczasowe kanały DVB-T MUX-8 oraz wszystkie kanały DVB-T2 MUX-2 i DVB-T2 MUX-6, ale te z MUX-6 pokazywały brak sygnału. Ponowione wyszukiwania nie znalazły kanałów z MUX-6, ale ostatnie wyszukanie znowu znalazł i nawet pojawił się obraz, ale z przekłamaniami.
    Natomiast najgorsze, że nie łapie DVB-T2 MUX-3 z TVP, gdzie będzie mecz :/
    Automatyczne wyszukiwanie ponawiałem już 5-krotnie o różnych porach.
    Sprawdzam na
    https://emimaps.emitel.pl/
    i widzę, że faktycznie MUX-3 jest w obszarze odbiór utrudniony dla anteny w Raszynie, natomiast MUX-2 jest w obszarze odbiór możliwy, ale co ciekawsze MUX-6 jest kompletnie poza zasięgiem.
    Ogólnie dziwna sprawa, bo myślałem, że kanały TVP powinny być dostępne wszędzie a tu wychodzi, że większy zasięg z Raszyna ma MUX-2. Czemu?
    Nie zmienia to faktu, że nie wiadomo czemu słabo, bo słabo z przekłamaniami, ale łapie MUX-6, który powinien być poza zasięgiem a nie łapie MUX-3, który powinien jednak być w zasięgu utrudnionym.
    I teraz zastanawiam się czy bez zmiany anteny jestem w stanie coś wycisnąć z tego dekodera, żeby spróbował złapać TVP.
    Jest tam jakaś opcja wyszukiwania ręcznego, ale nie wiem co ewentualnie miałbym wprowadzić. Jakieś pasmo czy coś? Jeśli tak to jakie dane powinienem wprowadzić by ręcznie wyszukać kanały TVP1/2?
    Jeśli chodzi o wyszukiwanie automatyczne to widzę tam 2 opcje do manipulacji
    LCN włączony/wyłączony
    zasilanie anteny włączony/wyłączony
    GPT poinformował, że opcja LCN dotyczy kolejności kanałów, więc zakładam, że jest bez znaczenia dla mnie.
    Natomiast opcja zasilanie anteny może być wymagana przy antenach aktywnych.
    Ta moja prehistoryczna antena ma własny zasilacz, ale chyba powstała zanim pojawiła się opcja włączenia zasilania w TV/dekoderze. A przynajmniej ja taką opcję pierwszy raz w życiu widzę. Organoleptycznie trudno mi ocenić czy zmiana tej opcji cokolwiek zmienia. Być może minimalnie na korzyść (znajduje kanały MUX-6). Z drugiej strony zastanawiam się czy nie popsuję tej anteny, jeśli ona nie obsługuje zasilania z gniazdka antenowego :O
    Ogólnie helpunku.
    Jak obejrzeć mecz?
    Dodam, że zakłócenia ze strony LTE chyba powinny być nie za duże, bo internet tutaj też ma słaby zasięg u wszystkich operatorów. Także oglądanie przez internet odpada.
  • REKLAMA
  • #2 21152646
    _kli_
    Poziom 41  
    Ocena: 1034
    martinez1 napisał:
    cudacznej anteny na dachu
    martinez1 napisał:
    prehistoryczna antena

Tyle słów, ale ani jednego konkretu o tej antenie. Podaj jej model lub wrzuć zdjęcie.
    martinez1 napisał:
    Z drugiej strony zastanawiam się czy nie popsuję tej anteny, jeśli ona nie obsługuje zasilania z gniazdka antenowego

Jeżeli antena jest stara, to i zasilacz ma swoje lata i może być uszkodzony. Co to za zasilacz (zdjęcie)? Może wystarczy zdemontować go, w jego miejsce zainstalować zwykły wtyk antenowy i włączyć zasilanie w dekoderze?
  • #3 21152770
    netTv
    Poziom 32  
    Ocena: 579
    @martinez1 Nic się nie zmienia od nic nie robienia. Trzeba sprawdzić całą instalacje antenową, a szczególnie czy antena jest skierowana na optymalny do miejsca odbioru nadajnik.
    Najprawdopodobniej to zestaw antenowy UHF+VHF i zwrotnica z czasów analogu.
    Prawdopodobnie uszkodzona jest antena, zwrotnica lub symetryzator na pasmo UHF.
    Możliwe, że antena nie jest skierowana dokładnie w kierunku nadajnika.
    Przy takiej odległości od nadajnika, aby wszystko działało poprawnie cała instalacja antenowa musi być w idealnym stanie, a w niekorzystnych warunkach trzeba zastosować wzmacniacz antenowy/masztowy +16-24 dB.
    Znam ten problem, kolega w tej okolicy ma działkę i wiem jakie są problemy z odbiorem z Warszawy po redukcji mocy na PKiN.
    Nie naprawisz tego na szybko.
    Pamiętaj, że las tłumi doskonale zakres UHF.
  • #4 21152803
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2927
    Tyle napisałeś ale nic konkretnego. Miejsce faktycznie trudne. Jaka antena, zasilacz. Od zasilacza trzeba by zacząć. Jak nie umiesz podać konkretów daj zdjęcia.
    Podpowiedź z usunięciem zasilacza, separatora , dać wtyk antenowy i włączyć zasilanie z dekodera jak najbardziej i najprędzej do zrobienia.
  • REKLAMA
  • #5 21152837
    netTv
    Poziom 32  
    @martinez1 Instalacja z czasów analogu odbierała sygnał z PKiN z nadajników o mocy 100 kW i więcej, teraz droga do nadajnika dużej mocy w Raszynie wydłużyła się z tej lokalizacji o jakieś ~25-30 km (Raszyn z tej lokalizacji ~62 km).
    Antena powinna zostać przekierowana na Raszyn, a teraz zapewne jest skierowana na PKiN.
    Wcześniej w Raszynie nie było TV, a teraz nadajniki dużej mocy są tylko tam.
    Rożnica kierunków PKiN <=> Raszyn 15-20 stopni, a to już przy takiej odległości ma znaczenie.
    @LeDy daj spokój nie znasz tych okolic i nie problem w zasilaczu, dekoder ma zasilanie 5V, a wtyczkowy 12V zmiana zasilania ma ujemny wpływ.
    To nie są nowoczesne wzmacniacze o szerokim spektrum zasilania.
    Konstrukcje sprzed lat najczęściej nie starują przy 5V lub mają szczątkowe wzmocnienie.
  • #6 21152882
    martinez1
    Poziom 10  
    Dzięki za porady.
    Niestety nie mam pojęcia jakiej marki/model jest ta antena.
    Z wyglądu przypomina antenę siatkową jak ta tutaj
    https://budemi.pl/1385-antena-telewizyjna-siatkowa-uniwersalna-dvb-t-z-zasilaczem-.html
    natomiast była montowana, gdy jeszcze nie było DVB-T ponad 10 lat temu.
    Jest skierowana mniej więcej na Warszawę jak inne anteny w okolicy.
    Jest zamontowana na jakimś kombinowanym wysięgniku i na razie nie planuje jej demontażu, ponieważ raczej nie będę potrafił w pojedynkę jej z powrotem zamontować. Zresztą na szybko nie skombinuje żadnych części.
    Kiedyś w przyszłości albo wrócę na forum zapytać się jaką nową antenę kupić albo skorzystam z usługi montażu nowej anteny po poradzeniu się na forum na co zwrócić uwagę.
    Na razie chciałem się skupić na samym dekoderze i co można zdziałać.
    Chciałbym dowiedzieć czy są jakieś techniczne powody, dla których potrafi z zakłóceniami złapać kanały takie jak TVP Nauka, TVP World, TVP Polonia i pare podobnych a w ogóle nie łapie TVP 1 i TVP 2.
    Druga kwestia czy da się jakoś sprowokować do znalezienia TVP 1 i TVP 2 używając wyszukiwania ręcznego w dekoderze.
    Z tego co widzę podczas wyszukiwania ręcznego mam dostępne następujące opcje:
    Kanał - np. C6
    Częstotliwość (MHz) - liczba np. 184.5
    Szerokość pasma (M) - liczba np. 7
    Jak zmieniam kanał zmieniają sie sie Częstotliwość i Szerokość pasma ale teoretycznie mogę zmieniać je też ręcznie.
    Jakie ustawienia powinienem wprowadzić do wyszukania TVP 1 i TVP 2?
    GPT za bardzo nie potrafi pomóc.
    Ktoś ma pomysł?
  • REKLAMA
  • #7 21152911
    netTv
    Poziom 32  
    Dekoder aby działać poprawnie musi otrzymywać z anteny sygnał wejściowy o określonych parametrach.
    Z poziomu pilota bez wysiłku fizycznego nie rozwiążesz problemu, to wszystko.
  • REKLAMA
  • #8 21152915
    _kli_
    Poziom 41  
    martinez1 napisał:
    Na razie chciałem się skupić na samym dekoderze i co można zdziałać

Nawet najlepszy dekoder nie odbierze, gdy szwankuje instalacja antenowa. Cudów nie zdziałasz.
    Przyczyn złego odbioru może być wiele. Począwszy od problematycznej lokalizacji i złego azymutu anteny, po uszkodzenie któregoś elementu/ów instalacji.
    martinez1 napisał:
    Jakie ustawienia powinienem wprowadzić do wyszukania TVP 1 i TVP 2?

Mux-3 -> C 27 (częstotliwość 522 MHz), szerokość pasma 8 MHz
  • #9 21152917
    Lukas6432
    Poziom 32  
    Ocena: 435
    https://radiopolska.pl/wykaz/obiekt/611

Tu dane nadawanych Mux z Raszyna.
    Wpisuj podczas wyszukiwanie ręcznego dane podane w linku kanały tvp są na Mux3.
    Wtedy pokaże poziom sygnału ale skoro nie wyszukuje to sygnał słaby, powodem może też być złe ustawienie anteny albo wadliwy wzmacniacz czy zasilacz, lub niedbale zarobione kable.
  • #10 21152932
    LeDy
    Poziom 43  
    netTv napisał:

@LeDy daj spokój nie znasz tych okolic i nie problem w zasilaczu, dekoder ma zasilanie 5V, a wtyczkowy 12V zysk zmiany zasilania ujemny.
    To nie są nowoczesne wzmacniacze o szerokim spektrum zasilania.
    Konstrukcje sprzed lat najczęściej nie starują przy 5V lub mają szczątkowe wzmocnienie.

Prędzej ty daj spokój. Nieraz wywalałem zasilacz 12V i dawałem napięcie z dekodera 5V i nie było problemów. Podobnie można zrobić z zasilaczem regulowanym. Na pewno mu to nie przeszkodzi a przyspieszy diagnozowanie.
    Kierunku mu nie wybierałem bo sam może spr. skąd będzie najlepiej.
    Te konstrukcje startują już przy 4V .
    Do autora. Jak nie masz zasilacza na podmianę, można naprawić albo odłączyć od separatora i dać wtyk antenowy metalowy i wł. zasilanie w dekoderze.
    Jak do anteny nie dojdziesz to zrób to co napisałem. Jak będziesz czytał o zyskach ujemnych to nie ruszysz.
  • #11 21152939
    netTv
    Poziom 32  
    @LeDy nie wszystko można rozwiązać za pomocą myszki.
  • #12 21152995
    _kli_
    Poziom 41  
    Lukas6432 napisał:
    powodem może też być złe ustawienie anteny albo wadliwy wzmacniacz czy zasilacz, lub niedbale zarobione kable

Często główną - a ignorowaną - przyczyną, jest stary i złej jakości przewód antenowy, np. https://youtu.be/jEDya0hAHAc?t=752. Może powodować straty na sile i jakości sygnału. Przykład - fragment filmu dotyczący porównania pomiarów po wymianie przewodu https://youtu.be/Czf6VOkajtQ?t=1227 .
    @martinez1 - bez wiedzy i odpowiednich elementów instalacji do podmiany, na szybko nic nie zdziałasz.
  • #13 21153382
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #14 21153452
    martinez1
    Poziom 10  
    Ok, wygląda na to, że dzięki ręcznemu wyszukiwaniu udało się znaleźć kanały z MUX-3, czyli TVP1, TVP2 itd.
    Około 18-tej jakość ich była tragiczna, czyli głównie brak sygnału lub pojedyncze klatki z przekłamaniami.
    Próbowałem bardzo długim kijem obrócić chociaż trochę antenę, ale ten wysięgnik to jest amatorska konstrukcja i chyba obracania nie przewidywano. Nie zauważyłem poprawy. Dodam, że antena jest bardziej z boku domu niż bezpośrednio na dachu także realnie nie da się do niej "wejść". Można ją najwyżej próbować zdemontować, ale bez żadnej pewności czy się nie rozpadnie nie mówiąc o ponownym montażu. Biorąc pod uwagę ile lat ona trzyma się na deszczu, śniegu i wichurach to mam obawy, że mocniejsze grzebanie przy niej tym kijem może doprowadzić do jej rozpadu.
    Tymczasem właśnie sprawdziłem o 22:15 i o dziwo nagle wszystkie kanały z MUX-3, czyli TVP1 itd. zaczęły w miarę działać z pewnymi artefaktami co jakiś czas.
    Mam wrażenie, że jakość odbioru ma związek z warunkami pogodowymi dokładnie tak samo jak to było kiedyś przy analogu, gdy śnieżyło przy kiepskiej pogodzie.
    Niestety w niedzielę zapowiadają pogorszenie pogody :/
    No nic, zobaczymy.
    Anteny raczej nie będę ruszał chyba, że w akcie desperacji jak i tak nic nie będzie widać ;)
    Spisałem poniżej parametry siła/jakość na 22:15 po jednym kanale dla wszystkich MUX'ów (2 dla MUX-3). Ogólnie pozostałe kanały w MUX'ie miały mniej więcej takie same wartości, ewentualne różnice mam wrażenie wynikały z chwilowej zmiany w warunkach odbioru.

TVP1
    Siła
    55%
    Jakość
    65%
    BER
    0.00E-07

Polsat
    Siła
    100%
    Jakość
    80%

TV Polonia
    Siła
    54%
    Jakość
    67%

TVP Sport
    Siła
    56%
    Jakość
    66%

WP
    Siła
    93%
    Jakość
    71%
  • #15 21153591
    LeDy
    Poziom 43  
    To jeszcze dodam, że gdybyś pewno miał dekoder Wiwa to byłoby jeszcze lepiej.
    Kilka miałem przypadków, że "wynalazki" zostały wymienione na Wiwa i wszystko działa.
  • #16 21153746
    netTv
    Poziom 32  
    Gdyby miał sprawną instalacje na pewno byłoby lepiej bez wymiany dekodera.
    Czekam jeszcze na porady na temat anteny siatkowej ;)
    Po zmroku spadł poziom błedów w wyniku zmniejszonej aktywności słońca i nie tylko.
    W dzień problem powróci jak tylko słońce mocniej zaświeci.
    Wiwa, Blow itp. to szajs od chińczyka jak każdy sprzedawany za grosze.
  • #17 21153872
    Lukas6432
    Poziom 32  
    Ocena: 435
    netTv napisał:

Wiwa, Blow itp. to szajs od chińczyka jak każdy sprzedawany za grosze.

To dawaj namiary co kupić, pytam jak najbardziej poważnie.
    Kwota na zakup tunera to ~250pln oczywiście nowy, f VAT i dwa lata gwarancji, albo i więcej jak jest.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik z lokalizacji 07-230 ma problemy z odbiorem kanałów MUX-3 przy dobrym odbiorze MUX-2 i słabym MUX-6. Po wymianie starego dekodera na DVB-T2 HEVC BLOW 4625FHD H.265, użytkownik zauważył brak sygnału z MUX-3, mimo że inne kanały DVB-T2 są odbierane z zakłóceniami. Uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie instalacji antenowej, w tym skierowania anteny na nadajnik w Raszynie oraz wymianę starych elementów, takich jak zasilacz i przewody. Wskazano również na możliwość poprawy odbioru poprzez ręczne wyszukiwanie kanałów. Użytkownik zauważył, że jakość sygnału zmienia się w zależności od warunków pogodowych. W dyskusji poruszono również kwestie dotyczące jakości dekoderów, z rekomendacjami dla modeli Wiwa i Hollex.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA