logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] UPS ETA Light 320 - Burczący transformator przy obciążeniu, jak to naprawić?

beo 13 Lip 2024 21:33 351 8
REKLAMA
  • #1 21153380
    beo
    Poziom 37  
    Ocena: 236
    Cześć! Wpadł mi w łapy prosty ups ETA Light 320. Po podłączeniu nie dawał żadnych oznak działania, jednak gdy podłączyłem sprawny akumulator, wystartował bez kłopotu. Doczytałem, że na wyjściu przy pracy na baterii, przebieg jest quasi sinusoidalny. Jakoś specjalnie o tym informacji nie znalazłem. Tzn prędzej sinusoida aproksymowana, modyfikowana, schodkowa. Jednak różnica w tym przebiegu, a takim z sinusoidą modyfikowaną musi być, albowiem mój tv podłączony do przetrwonicy z przebiegiem modyfikowanym wydaje z siebie wysoki ton piszczenia, natomiast na tym ups, pracuje poprawnie. (znalazłem jednak inf w trakcie pisania na temat tych przebiegów, ale quasi nie wiem, nie znajduję...równierz znalazłem, oczywiście tu na forum :) ) Powód założenia tego tematu jest jednak inny. Mianowicie transformator nieznośnie burczy przy obciążeniu i chciałem zapytać, czy coś można z tym zrobić, czy niestety taki to bieda model i tak musi być?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 21153531
    buszyl33
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 177
    Może tu się sprawdzi? Puszka ze stearyną podgrzana w wodnej kąpieli. Zanurzasz transformator na kwadrans. Wyjmujesz, montujesz i może zamilknie :)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 21153540
    beatom
    Poziom 38  
    Ocena: 862
    No to jeszcze sprawdz czy buczy transformator, czy moze jednak jego drgania przenosza sie na obudowe. Trzeba go wyjac i podlaczyc na zewnatrz.

Parafina sie nie sprawdzi, jak juz to szelak.
  • #5 21153841
    beo
    Poziom 37  
    Ten dźwięk nie pochodzi z rezonansu na obudowę. Chyba transformator źle pracuje, gdy jest używany sam akumulator, bo na zasilaniu sieciowym jest cichutko.

• REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 21153892
    Wawrzyniec
    Poziom 38  
    Ocena: 1070
    beo napisał:
    Chyba transformator źle pracuje, gdy jest używany sam akumulator, bo na zasilaniu sieciowym jest cichutko.

Co to jest "zasilacz sieciowy"? Jeżeli masz na myśli to że jest włączony do gniazdka to wtedy przetwornica w UPSie nie pracuje, więc nie ma co burczeć.
  • Pomocny post
    #7 21153913
    beatom
    Poziom 38  
    Ocena: 862
    Faktycznie, ten dzwiek raczej nie pochodzi od luznego rdzenia lub zwoi.
    Moim zdaniem gra nie jest warta tej swieczki. Brak jakiejkolwiek dokumentacji w znacznym stopniu utrudni znalezienie przyczyny. Cos w sterowaniu tym transformatorem jest nie tak, Jedynie oscyloskop i inzynieria wsteczna.
  • #8 21154056
    beo
    Poziom 37  
    Wawrzyniec napisał:
    Jeżeli masz na myśli to że jest włączony do gniazdka to wtedy przetwornica w UPSie nie pracuje, więc nie ma co burczeć.

Dobra, ale trafo mimo wszystko pracuje, bo ładuje akumulator. Tyle że pewnie inaczej jest obciążany/sterowany.
    beatom napisał:

Generalnie jest mega mocno przykręcony do spodu. Jeszcze dla pewności ręcznie go dociskałem, ale nie było najmniejszej zmiany. Tak jakby jednak tryb jego pracy to powodował. No że gra nie warta świeczki, to wiem. więcej pożytku z części będzie, biorąc pod uwagę cenę dużo lepszych UPS'ów.
  • REKLAMA
  • #9 21154076
    beo
    Poziom 37  
    Cytat:

Moim zdaniem gra nie jest warta tej swieczki. Brak jakiejkolwiek dokumentacji w znacznym stopniu utrudni znalezienie przyczyny. Cos w sterowaniu tym transformatorem jest nie tak, Jedynie oscyloskop i inzynieria wsteczna.

Ten cyctat myślę, wyczerpuje temat. Dziękuję wszystkim za zainteresowanie. Może zostanie ten ups w takim stanie jak jest i kiedyś się przyda. A może kiedyś, bedzie w stanie udzielić swych części w potrzebie :D

Dodano po 2 [minuty]:

Wawrzyniec napisał:
    Jeżeli masz na myśli to że jest włączony do gniazdka to wtedy przetwornica w UPSie nie pracuje, więc nie ma co burczeć.

Dobra, ale trafo mimo wszystko pracuje, bo ładuje akumulator. Tyle że pewnie inaczej jest obciążany/sterowany.
    beatom napisał:

Generalnie jest mega mocno przykręcony do spodu. Jeszcze dla pewności ręcznie go dociskałem, ale nie było najmniejszej zmiany. Tak jakby jednak tryb jego pracy to powodował. No że gra nie warta świeczki, to wiem. więcej pożytku z części będzie, biorąc pod uwagę cenę dużo lepszych UPS'ów.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z UPS ETA Light 320, który burczy przy obciążeniu, mimo że działa poprawnie na zasilaniu sieciowym. W odpowiedziach sugerowane są różne przyczyny hałasu, takie jak luźny rdzeń transformatora oraz przenoszenie drgań na obudowę. Proponowane rozwiązania obejmują podgrzanie transformatora w puszce ze stearyną oraz sprawdzenie, czy dźwięk pochodzi z transformatora, a nie z obudowy. Użytkownik zauważa, że transformator ładuje akumulator, ale może być źle obciążany. W końcu stwierdza, że dalsze próby naprawy mogą być nieopłacalne, a UPS może zostać w obecnym stanie lub posłużyć jako źródło części.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA