logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Baseus BPM600 - brak działania Bluetooth i problem z uruchomieniem stacji zasilania

raczek 14 Lip 2024 19:42 234 0
  • #1 21188345
    raczek
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Witajcie, mam problem z stacją zasilania zbudowaną na akumulatorach Lifepo4. Konkretniej jest to wyrób chińskiego producenta Baseus BPM600 (https://www.x-kom.pl/p/1216863-stacja-zasilania-baseus-energy-stack-600w.html) .
    Ogólnie stacja przez kilka miesięcy działała prawidłowo, po czym nagle z dnia na dzień przestał działać bluetooth - urządzenie nie było wykrywane przez żaden telefon ani inne urządzenia. Niestety pewne funkcje konfiguruje się tylko za pomocą aplikacji producenta (o zgrozo...), więc podjęta byłą próba sprawdzenia co może ten problem powodować. Odłączyłem panel od akumulatora na wtyczce za BMS. Niestety wizualnie poza tym, że wszystko zalane i upaćkane jest lakierem oraz czarną gumą nie znalazłem żadnego problemu.
    Wnętrze stacji zasilania Baseus BPM600 z widocznymi komponentami elektronicznymi Wnętrze stacji zasilania Baseus BPM600 z widoczną płytą główną
    Po podłączeniu i uruchomieniu wykonałem kilka pomiarów i sprawdziłem czy dociera na moduł BT zasilanie 3,3V - przy włączeniu pojawiało się i po kilku sek. zanikało 3,3V. Wydaje mi się, że prawidłowo w przypadku urządzeń bluetooth LE. Odłączyłem płytę ponownie tym razem na dłuższy czas by na spokojnie ją przejrzeć, niestety po ponownym podłączeniu, urządzenie już się nie uruchomiło. Pomyślałem, że BMS mógł rozłączyć ogniwa akumulatora, więc podłączyłem urządzenie do sieci 230V - po całkowitym rozładowaniu - podłączenie do sieci automatycznie uruchamiało jednostkę i rozpoczynało ładowanie. Tutaj niestety bez żadnych oznak życia. Podanie napięcia zewnętrznego DC IN również nie przyniosło żadnych zmian. Na wyjściu z BMS jest 20V, więc ogniwanie zostały rozłączone. Po podłączeniu płyty sterującej do zewnętrznego zasilacza laboratoryjnego nie pobiera żadnego prądu, jednak po wciśnięciu dowolnego przycisku pobiera ok 200-300mA, ale się nie uruchamia. Na obwodzie 3,3V miernik pokazuje tylko 0,54V. Pierwsza myśl coś niechcący musiałem zewrzeć przy pomiarach. Przy oględzinach kamerą termowizyjną najbardziej grzeją się 3 równoległe rezystory 75 Ohm - przy pomiarach pokazuje prawidłowo 25 Ohm w takim połączeniu. Niestety nie wiem, za co odpowiadają i pomimo, że wysłałem do majfrendów prośbę o jakiś schemat, to na wiele nie liczę.
    Może ktoś z kolegów tutaj obecnych rozpozna gdzie szukać problemu
    Poniżej zdjęcia płyty
    Zdjęcie płytki układu Baseus BPM600 z zaznaczonym elementem
    Zdjęcie płytki drukowanej stacji zasilania Baseus BPM600 z widocznymi elementami elektronicznymi. Płyta główna stacji zasilania Baseus BPM600 z widocznymi komponentami elektronicznymi. Zdjęcie płytki drukowanej z kondensatorami i rezystorami w urządzeniu elektronicznym. Płyta główna stacji zasilania z wyświetlaczem LCD i złączami. Płyta sterująca z elementami elektronicznymi.
REKLAMA