logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

BT6000 - Brak reakcji na potencjometr, luty z osadem, LED miga

Bean_Bandit 07 Gru 2019 18:38 555 2
REKLAMA
  • #1 18325425
    Bean_Bandit
    Poziom 2  
    Witam, już od pewnego czasu mam problem z owym głośnikiem. Z początku trudno go było włączyć, przy przekręceniu gałki w pewnym momencie czuć było przeskok i powinien się włączyć - a tego nie robił, trzeba było spróbować kilka razy. Z czasem robiło się coraz gorzej aż przestał się włączać całkowicie. Otworzyłem głośnik i moim oczom ukazały się luty przy potencjometrze, całe pokryte jakimś dziwnym białym, twardym, matowym osadem. Usunąłem go i zlutowałem je raz jeszcze jednakże problem nie ustąpił. Głośnik nadal nie reaguje na obrót potencjometrem. Jedyne co udało mi się wybadać, to to że po zwarciu dwóch skrajnych styków (zaznaczonych na zdjęciu) śrubokrętem LED zaczyna migać sygnalizując gotowość do sparowania, jednakże nie udało mi się z nim połączyć.

Bardzo proszę o pomoc, szukałem wiele w internecie, niestety nic podobnego nie udało mi się znaleźć.

BT6000 - Brak reakcji na potencjometr, luty z osadem, LED miga BT6000 - Brak reakcji na potencjometr, luty z osadem, LED miga
  • REKLAMA
  • #2 18325530
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15518
    Bean_Bandit napisał:
    przy przekręceniu gałki w pewnym momencie czuć było przeskok i powinien się włączyć - a tego nie robił, trzeba było spróbować kilka razy. Z czasem robiło się coraz gorzej aż przestał się włączać całkowicie.

Należy więc wymienić wadliwy potencjometr.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 18325593
    Bean_Bandit
    Poziom 2  
    Problem w tym że nie mogę nigdzie znaleźć tego potencjometru. Ma bardzo niewyraźnie wybitne na sobie 3650K (albo 3850K), to wszystko co udało mi się znaleźć na jego temat, nigdzie nie znalazłem części zamiennych.
REKLAMA