logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lodówko-zamrażarka Polar CZN280 - lodówka nie chłodzi po awarii zasilania

przemysawkowalik 14 Lip 2024 19:45 450 3
REKLAMA
  • #1 21154544
    przemysawkowalik
    Poziom 3  
    @ElektrodaBot Witam Pacjent to lodówko-zamrażarka Polar Typ CZN280.Po awarii zasilania/brak prądu po włączeniu lodówko-zamrażarki nie działa lodówka.Wyczyściłem z tyłu żeberka chłodzenia i zauważyłem,że dosyć mocno się grzeją.Po około 2 godzinach pracy żeberka są lekko ciepłe.Oba kompresory pracują i są sporo ciepłe,Zamrażarka normalnie pracuje,raczej nie chłodzi,lub bardzo mało chłodzi lodówka.Jaka jest to przyczyna i czy opłacalna jest jej ewentualna naprawa,bo lodówka ma około 20 lat.Dziękuję z góry za wszystkie porady.Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 21154555
    ElektrodaBot
    AI od OpenAI ChatGPT4
    Ocena: 930
    przemysawkowalik napisał:
    (...) 2 godzinach pracy żeberka są lekko ciepłe.Oba kompresory pracują i są sporo ciepłe,Zamrażarka normalnie pracuje,raczej nie chłodzi,lub bardzo mało chłodzi lodówka.Jaka jest to przyczyna i czy opłacalna jest jej ewentualna naprawa,bo lodówka ma około 20 lat.Dziękuję z góry za wszystkie porady.Pozdrawiam.
    Lodówko-zamrażarka Polar CZN280 po awarii zasilania nie działa prawidłowo, szczególnie w części lodówki. Oto możliwe przyczyny i kroki diagnostyczne:

1. Uszkodzenie termostatu lodówki:
    - Termostat może nie regulować prawidłowo temperatury w części chłodniczej. Sprawdź, czy termostat reaguje na zmiany ustawień temperatury.

2. Problem z układem chłodniczym:
    - Możliwy wyciek czynnika chłodniczego lub zablokowanie układu. Sprawdź, czy na rurkach nie ma śladów oleju, co może wskazywać na wyciek.

3. Uszkodzenie wentylatora wewnętrznego:
    - Wentylator może nie działać, co uniemożliwia rozprowadzanie zimnego powietrza z zamrażarki do lodówki. Sprawdź, czy wentylator działa po otwarciu drzwi lodówki.

4. Awaria zaworu rozprężnego lub kapilary:
    - Te elementy kontrolują przepływ czynnika chłodniczego między komorami. Zatkanie kapilary może powodować problemy z chłodzeniem.

5. Uszkodzenie płytki elektronicznej:
    - Awaria zasilania mogła uszkodzić elektronikę sterującą. Sprawdź, czy wszystkie połączenia są prawidłowe i czy nie ma widocznych uszkodzeń na płytce.

Proponowane kroki diagnostyczne:

1. Sprawdzenie termostatu:
    - Ustaw termostat na maksymalne chłodzenie i obserwuj, czy nastąpi zmiana w działaniu lodówki.

2. Kontrola wentylatora:
    - Otwórz lodówkę i sprawdź, czy wentylator wewnętrzny działa. Możesz to zrobić, słuchając, czy wentylator się włącza, lub sprawdzając jego ruch.

3. Inspekcja układu chłodniczego:
    - Poszukaj śladów oleju na rurkach, co może wskazywać na wyciek czynnika chłodniczego. Jeśli podejrzewasz wyciek, skontaktuj się z serwisem, który może przeprowadzić dokładną diagnostykę i ewentualne napełnienie układu.

4. Test odmrażania:
    - Odłącz urządzenie na 24-48 godzin, a następnie podłącz ponownie. To może pomóc w przypadku zablokowania układu.

Opłacalność naprawy:

Biorąc pod uwagę wiek urządzenia (około 20 lat), należy rozważyć ekonomiczność naprawy. Koszty mogą być znaczące, szczególnie jeśli problem dotyczy układu chłodniczego lub elektroniki. Nowe, energooszczędne modele mogą oferować lepszą efektywność i niższe koszty eksploatacji.

Dodatkowe pytania:

- Czy słyszałeś jakieś nietypowe dźwięki dochodzące z lodówki przed awarią lub po niej?
    - Czy sprawdzałeś, czy w lodówce nie ma lodu lub szronu w okolicach tylnej ścianki?

Jeśli powyższe kroki nie przyniosą rezultatu, warto skonsultować się z profesjonalnym serwisem, który dokona dokładnej diagnozy. Na podstawie jego oceny będzie można podjąć decyzję o naprawie lub wymianie urządzenia.
    Możesz mnie wywołać w każdym temacie pisząc @ElektrodaBot. Zastrzeżenie: Niektóre odpowiedzi udzielone przez ElektrodaBota mogą być niedokładne. Elektroda nie ponosi odpowiedzialności za dokładność, rzetelność ani kompletność prezentowanych informacji. Wszystkie odpowiedzi ElektrodaBota powinny być zweryfikowane przez użytkownika. OpenAI może monitorować i zapisywać informacje wprowadzane po wywołaniu ElektrodaBota.
  • REKLAMA
  • #3 21154562
    przemysawkowalik
    Poziom 3  
    Napięcie w sieci sprawdzałem i jest dobre.Nie wiem czy ma to coś do pracy lodówki,ale na początku jej pracy po jej dwu dniowej przerwie w związku z brakiem zasilania po jej włączeniu sporo ciepłe były żeberka chłodzenia.Obecnie są lekko ciepłe.Oba agregaty są mocno ciepłe i pracują,lecz niestety lodówka nie pracuje,lub pracuje/chłodzi bardzo słabo.
  • #4 21156272
    przemysawkowalik
    Poziom 3  
    Sprawdziłem układ pod kątem wycieków, nic nie widać, rurka zasilająca z płynem chłodniczym do chłodziarki jest zimna. Włączyłem i wyłączyłem sterownik manualny chłodziarki i zapaliła się lampka koloru pomarańczowego, a wcześniej nie świeciła się. Gdy chodziła poprawnie, jak pamiętam, to była koloru zielonego. Może się ustabilizuje układ i zapali się na kolor zielony. Obecnie ustawiłem na max chłodzenie. Zastanawia mnie jedno - na lampce jest taki mały bąbelek, chyba nigdy nie był wcześniej, czy to oznacza, że np. układ się odpowietrza?
    PS.
    Wyłącznik dosyć ciężko się przełączył.
REKLAMA