logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Wybór kompresora do domowych zastosowań - jaki model wybrać? Cena do 2000zł

RamRamirez 15 Lip 2024 11:56 900 9
REKLAMA
  • #1 21155229
    RamRamirez
    Poziom 10  
    Ocena: 7
    Cześć,

Chciałbym Was prosić o poradę w sprawie wyboru kompresora do domowych zastosowań.
    Głównie to będzie wyczyszczenie kilku urządzeń i napompowanie kół w samochodach osobowych.

Idealnie byłoby, gdybym mógł go użyć do malowania niewielkich elementów, czy w przyszłości do piaskowania. Zdaję sobie sprawę, że powyższe zastosowania wymagają sprzętu o dużej pojemności, ale nie planuję malować ścian, czy płotów. Raczej relatywnie niewielkie powierzchnie, więc nawet jeśli będę mógł malować/piaskować przez 5-10 minut, a potem trochę poczekać, żeby kontynuować pracę, to nie będzie to stanowiło dla mnie problemu.

Budżet, jaki mogę przeznaczyć to maks. 2000 zł, chyba że za dodatkowe pieniądze zaproponujecie coś znacznie lepszego.
  • REKLAMA
  • #2 21155245
    hindoos
    Poziom 36  
    Ocena: 652
    Czy gabaryty i masa urządzenia mają znaczenie?
  • #3 21155250
    RamRamirez
    Poziom 10  
    Raczej tak, chociaż to sprawa drugorzędna. Wolałbym coś, co mogę w miarę sprawnie przesunąć z miejsca na miejsce. Z drugiej strony tego miejsca w garażu mi nie brakuje, więc będę musiał porównać gabaryty z resztą parametrów. Kompresor będzie używany od czasu do czasu, więc 200 litrów pojemności może być sporą przesadą. Np. w przypadku myjki ciśnieniowej, wolałem dopłacić, żeby mieć te same parametry w mniejszych wymiarach.
  • REKLAMA
  • #4 21155258
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 21155265
    hindoos
    Poziom 36  
    Ocena: 652
    Ok, po prostu do przedmuchiwania z kurzu i pompowania opon można dostać malutki kompresorek który spokojnie temu zadaniu podoła a nie zajmie tyle miejsca co taczka - a do prac jak już się pojawi taka okazjonalna potrzeba po prostu wynająć profesjonalny sprzęt na dobę i mieć temat z głowy zamiast się męczyć czymś pomiędzy - za ciężkim na co dzień i za słabym od święta.
  • REKLAMA
  • #6 21155927
    RamRamirez
    Poziom 10  
    Ja doskonale rozumiem, że w kompresorze nie będę miał tych samych parametrów w mniejszych wymiarach, to był tylko przykład. Napisałem też do czego będę go używał, bo potrzebuję rady co do parametrów. Nie wiem ile ma mieć dm3/min. Co do pojemności, to myślę, że max 100 litrów. A i to może być za dużo?

hindoos Właśnie wolę coś pośredniego, bo żadnej z prac, które pozwoli mi on wykonać, nie można będzie nazwać "profesjonalną" i wypożyczanie profesjonalnego sprzętu też mija się z celem.
  • REKLAMA
  • #7 21156275
    Janusz_kk
    Poziom 39  
    Ocena: 1431
    RamRamirez napisał:
    hindoos Właśnie wolę coś pośredniego, bo żadnej z prac, które pozwoli mi on wykonać, nie można będzie nazwać "profesjonalną" i wypożyczanie profesjonalnego sprzętu też mija się z celem.

Zwykły albo bezolejowy 24L spokojnie wystarczy, sam taki lata temu kupiłem w casto i ogarnia mi to wszystko spokojnie. A jest stosunkowo mały i można go samemu przenieść po np schodach, z dużym sie to nie uda. Więc nie ma sensu przepłacać.

Dodano po 2 [minuty]:

RamRamirez napisał:
    Raczej relatywnie niewielkie powierzchnie, więc nawet jeśli będę mógł malować/

Do malowania i tak jest prościej kupić farbę w spreju niż się bawić w czyszczenie pistoletu, oczywiście o ile nie malujesz całego auta, ale błotnik czy zderzak spokojnie pomalujesz puszką spreju.
  • #8 21156317
    RamRamirez
    Poziom 10  
    Zapytałem ChatGPT o propozycje. Czy któreś z poniższych jest kompresorem wartym wyboru?

ABAC Pole Position L25 50L
    Opis: Kompresor olejowy o pojemności zbiornika 50 litrów. Jest wydajny i nadaje się do pompowania kół, malowania małych elementów oraz do lekkich prac piaskarskich i obsługi kluczy pneumatycznych.
    Kraj produkcji: Włochy
    Moc: 2,0 kW
    Maksymalne ciśnienie: 10 bar
    Wydajność na ssaniu: 255 l/min
    Cena: Około 1600 PLN

FINI Advanced 255M 50L
    Opis: Kompresor olejowy o pojemności zbiornika 50 litrów, wszechstronny i mocny. Nadaje się do pompowania kół, malowania, piaskowania małych elementów i obsługi kluczy pneumatycznych.
    Moc: 1,8 kW
    Wydajność na ssaniu: 255 l/min
    Cena: Około 1900 PLN

Stanley B 345/10/50V
    Opis: Kompresor olejowy o pojemności zbiornika 50 litrów. Jest to wszechstronny model nadający się do różnych zadań w warsztacie.
    Moc: 2,2 kW
    Wydajność na ssaniu: 330 l/min
    Cena: Około 1800 PLN

Nuair B2800B/50 CM2
    Opis: Kompresor olejowy o pojemności zbiornika 50 litrów, odpowiedni do różnorodnych zastosowań warsztatowych.
    Moc: 2,0 kW
    Wydajność na ssaniu: 250 l/min
    Cena: Około 1700 PLN

Airpress HL 425/50
    Opis: Kompresor olejowy o pojemności zbiornika 50 litrów. Jest to solidny wybór do pompowania kół, malowania i lekkich prac piaskarskich.
    Kraj produkcji: Holandia
    Moc: 2,2 kW
    Maksymalne ciśnienie: 8 bar
    Wydajność na ssaniu: 356 l/min
    Cena: Około 1900 PLN
  • #9 21156345
    Janusz_kk
    Poziom 39  
    Ocena: 1431
    Drogo, rozumiem że masz taki budżet ale to wg mnie bez sensu,
    https://www.castorama.pl/kompresor-kaltman-k-k24-basic/5900950302993_CAPL.prd
    niecałe 400zł i możliwość reklamowania wymiany bez problemu, na aledrogo znajdziesz taniej. Naprawdę do pompowania kół, przedmuchiwania i itp nic więcej nie trzeba.

Dodano po 1 [minuty]:

A jak chcesz koniecznie 50L to masz
    https://www.castorama.pl/kompresor-tlokowy-specair-hl-275-50/8712418175974_CAPL.prd?alt=true
    za 650zł :)
  • #10 21157804
    RamRamirez
    Poziom 10  
    Wybrałem samodzielnie kompresor, jako że tutaj nie dostałem satysfakcjonującej odpowiedzi.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje kompresora do domowych zastosowań, głównie do czyszczenia urządzeń, pompowania kół samochodowych oraz okazjonalnego malowania i piaskowania małych elementów. Budżet wynosi do 2000 zł. W dyskusji poruszono kwestie dotyczące wydajności pompy (dm3/min), pojemności butli (preferowana do 100 litrów) oraz gabarytów urządzenia. Uczestnicy sugerują różne modele, w tym kompresory olejowe o pojemności 50 litrów, które są wystarczające do zamierzonych zastosowań. Wskazano również na możliwość zakupu tańszych modeli, które spełnią podstawowe potrzeby użytkownika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA