logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Scott B17CL na płycie Hansol - dioda gaśnie, trzaski i pisk po włączeniu

pieroman 07 Gru 2005 19:48 1074 8
REKLAMA
  • #1 2063225
    pieroman
    Poziom 10  
    Ocena: 7
    Mam monitor Scott B17CL na płycie hansol. Po podłączeniu do prądu i wciśnięciu przycisku zapala się dioda, ale gdy puszcze przycisk dioda gaśnie. Pomyślałem ze prawdopodobnie przycisk uszkodzony. Jeśli jednak przytrzymam przycisk to dioda zapala się na pomarańczowo a później zielono i w tym czasie słychać jakieś ciche trzaski a potem cichy pisk i toś strzela cichutko. Po podłączeniu do komputera tak samo w czasie gdy trzymam przycisk kinol nic nie pokazuje. Od czego zacząć w tym monitorze bo nie mam pojęcia. Proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 2066934
    asylum
    Poziom 17  
    Ocena: 8
    Witam!
    Bardzo prawdopodobne, że to trafo.
    Pozdrowienia.
  • REKLAMA
  • #3 2070584
    pieroman
    Poziom 10  
    Ok prawdopodobnie trafo, ale ono może tak paść bez niczego?? Czy jakiś element spowodował to uszkodzenie. Które elementy sprawdzić żeby nie było tak, że kupie nowe trafo a za 2 dni znowu siądzie
  • REKLAMA
  • #4 2072381
    asylum
    Poziom 17  
    Witam!
    Podaj symbol trafa to będzie prawie wszystko wiadomo.
    Oczywiście wskazane jest obejrzenie płyty,stan kondensatorów,
    niedoluty i przegrzane miejsca. Sprawdź tranzystor poziomu,
    czasami pada razem z trafem.
    Pozdrawiam.
  • #5 2073128
    pieroman
    Poziom 10  
    Ten symbol trafopowielacza to:
    FQB-17A002 P
    REV.01
    SAMSUNG TNAL

O ile rozumiem przegrzane miejsca to te, które na zielonej płytce zrobiły się jakby z żółknięte??
  • #6 2075084
    asylum
    Poziom 17  
    Witam!
    Stawiam na powielacz,ale oczywiście trudno to stwierdzić na 100%.
    Miałem na myśli niepewne lutowania, od temperatury cyna robi się
    kaszkowata.
    Pozdrawiam.
  • #7 2075400
    pieroman
    Poziom 10  
    Mówiąc powielacz myślisz o trafopowielaczu?? Czy o czymś innym?? Jeśli o czymś innym to opisz jak wygląda ten powielacz. Mówisz że stawiasz na ten powielacz jak sprawdzić czy jest sprawny
  • REKLAMA
  • #8 2078552
    asylum
    Poziom 17  
    Witam!
    Chodzi o trafopowielacz oczywiście, bo innego tam nie ma.
  • #9 2151264
    KW
    Poziom 21  
    Ocena: 56
    Jestem ciekawy czy naprawiłeś ten monitor. Ja też mam do naprawy monitor Hansol Mazellan 700P model B17AL i niemam do niego trafa wogule. Zaginęło po drodze jak wysłałem do naprawy. Nie zapisałem przedtem jego typu i teraz mam duży problem. Dlatego szukam informacji na ten temat. Byćmoże mój i twój są zbudowane na tym samym chassis.

Podsumowanie tematu

✨ Monitor Scott B17CL na płycie Hansol wykazuje problem z zasilaniem: po wciśnięciu przycisku dioda zapala się, lecz gaśnie po jego zwolnieniu. Przytrzymanie przycisku powoduje zmianę koloru diody z pomarańczowego na zielony, a jednocześnie słychać trzaski i cichy pisk, jednak monitor nie wyświetla obrazu po podłączeniu do komputera. Podejrzenia padły na uszkodzenie trafopowielacza (transformatora powielacza) o symbolu FQB-17A002 P REV.01 SAMSUNG TNAL. Zalecane jest sprawdzenie stanu kondensatorów, obecności niedolutów, przegrzanych miejsc na płytce (żółknięcie laminatu) oraz kontrola tranzystora poziomu, który może ulec uszkodzeniu wraz z trafopowielaczem. Wskazano, że uszkodzenie trafopowielacza może być spowodowane innymi elementami, dlatego warto dokładnie zbadać płytę przed wymianą transformatora, aby uniknąć ponownej awarii. Dyskusja odnosi się także do podobnego modelu Hansol Mazellan 700P B17AL, który może mieć podobną konstrukcję chassis i problemy z trafem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA