logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] RAID 0 na dwóch dyskach Samsung 850 EVO 500GB na płycie MSI 690-A Pro - pytanie

Musiol 17 Lip 2024 17:22 495 9
REKLAMA
  • #1 21158194
    Musiol
    Poziom 16  
    Ocena: 165
    Dzień dobry

W moim komputerze opartym o płytę główną MSI z 690-a pro mam już 3 dyski
    Samsung SSD 970 EVO Plus m2 NVME 500GB (system i najczęściej używane programy)
    Samsung SSD 850 EVO 500GB Sata III (Gry oraz aplikacje)
    WDC WD10EZEX-00BN5A0 1TB Sata III (dziadek na rzadko używane dane)

Chciałbym powiększyć przestrzeń dyskową i udało mi się zdobyć dysk Samsung SSD 850 EVO 500GB Sata III (więc będę miał dwa identyczne dyski)
    Chciałbym stworzyć macierz "RAID 0" najchętniej z poziomu UEFI/BIOS , czy po aktywowaniu kontrolera RAID system Windows 10 uruchomi się z mojego dysku w złączu m2?
    Wiem że jest opcja software'go RAID 0 z poziomu zarzadzania dyskami logicznymi Windows ale przeczytałem że dużo wydajniejszym rozwiązaniem jest macierz z poziomu UEFI/BIOS.
    Jeśli pominąłem i nie podałem jakiś ważnych informacji które pomogą w udzieleniu odpowiedzi na moje pytanie proszę pisać.

Marcin.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21158324
    przystasireneusz
    Poziom 7  
    Ocena: 3
    Przed rozpoczęciem czegokolwiek z RAIDAMI zapisz dane, bo ustawienie RAID 0 albo innego uszkodzi zapis sektorów dysku, a dane pójdą do nieba bezpowrotnie.
    Upewnij się, że nie masz partycji rozruchowej na dysku, z którego robisz RAID. Ja, jak często przeinstalowałem Windowsa i miałem Linuxa, to instalator Windowsa stwierdził, że partycje rozruchu zrobi mi na innym dysku.
    Ogólnie, jeśli nie grzebałeś w PC, a instalacja systemu przebiegła bez błędów, które się robią, gdy miałeś wcześniej zainstalowany system na innym dysku, to możesz przejść do konfiguracji RAID.
    RAID 0 można włączyć na 2 sposoby:
    1. Twoja płyta główna obsługuje Intel Rapid Storage Technology, co jest technologią opartą na oszukiwaniu systemu, tak by traktował 2 dyski jako 1. Jest to najszybsze i najłatwiejsze rozwiązanie, ale Linux nie lubi tego, bo znam 2-3 dystrybucje, które sobie radzą z odczytem danych z tej technologii. Uszkodzenie dysku albo wyczyszczenie pamięci BIOS i dane mogą zostać usunięte.
    2. Jest to raid systemowy, robisz go w menadżerze urządzeń pod Windows. Masz tu link: https://www.youtube.com/watch?v=4_cMseLVIOs
    Nigdy nie próbowałem tego łączyć z Linuxem, dlatego nie wiem.

Jeżeli chodzi ci o 1 sposób to nowsza płyta główna powinła mieć to należy tego poszukać w zawasowanych obcjach BIOS.
    Zrzut ekranu z zarządzania dyskami pokazujący dysk z partycją C i partycją odzyskiwania.
    Na zdięciu jest niepoprawna konfiguracja partycji ponieważ tam gdzie jest dysk na którym jest partycja C powinły być 3 partycje C,odzyskiwania, rozruchowa.
    Odpalasz zarządzanie komputerem zakładka zarządzanie dyskami.
    Fajnie też by było gdybyś sprawdził dyski programem CrystalDiskInfo czy nie są przypadkiem uszkodzone
  • REKLAMA
  • #3 21158361
    Musiol
    Poziom 16  
    Elementy zaznaczone na żółto to partycje mojego SSD m2 NVME , widzę że rozruch jest właśnie z tego dysku.
    Zrzut ekranu managera dysków Windows pokazujący trzy dyski: SSD, HDD i NVME SSD z partycjami zaznaczonymi na żółto.

SSD NVME m2
    Zrzut ekranu z programu CrystalDiskInfo pokazujący dane dysku Samsung SSD 970 EVO Plus 500GB.

Mój dysk dotychczasowy
    Zrzut ekranu z programu CrystalDiskInfo pokazujący szczegóły dysku SSD Samsung 850 EVO 500GB
    Dysk który kupiłem
    Zrzut ekranu z programu CrystalDiskInfo pokazujący szczegóły dysku Samsung SSD 850 EVO 500GB.

Rozumiem że po włączeniu RAID dla SSD na złączu SATA system który jest na m2 SSD normalnie ruszy?
    Jeśli utworzę RAID 0 z dysków SATA przez UEFI i np. będę zmuszony zrobić reset UEFI/BIOS zworką na płycie głównej to mój RAID się rozlatuje? pytam bo często się bawię ustawieniami BIOS OC oraz UV Procka i Ram
    A w sytuacji w której bym fleszował BIOS albo robił updata?
    Mam tylko jeden system operacyjny nic nie grzebałem z rozruchem jedynie co z konsoli zmieniłem rozmiar partycji "WINRE" na potrzeby instalacji jednej z aktualizacji MS Windows która nie chciała ruszyć z powodu małej przestrzeni uw partycji
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 21158474
    przystasireneusz
    Poziom 7  
    Ocena: 3
    Jeżeli chodzi o RAID 0 ustawiony w BIOS/UEFI, trzeba przejrzeć User manual, bo niektóre wpisują dane o RAID na dyskach i po resecie ustawień BIOS wystarczy włączyć w opcjach obsługę RAID. Z tego, co wiem, z dyskami SATA takie dane są zapisywane na dysku, a na NVME nie.
    Sprawdziłem trochę informacji o RAID 0 i ja na twoim miejscu uruchomiłbym systemowy RAID 0 tak, jak jest w linku wyżej, dlatego że nawet jak przeniesiesz te 2 dyski na inną płytę główną, to programem ldmtool pod Linux będziesz w stanie odtworzyć partycję RAID i odczytać dane.

Jeżeli chodzi o stan dysków, to są w porządku i powinny jeszcze długo działać. Ja sam mam dysk, który działa już 30K godzin i nie ma żadnych błędów, ale są i dyski, które po 10K siadają.

Możesz spokojnie tworzyć RAID system się nie wysypie po restarcie tylko dla pewności jeszcze raz sprawdź czy nie masz jakiś ważnych danych na dysku na którym robisz raid i upewnij się że na pewno edytujesz właściwy dysk
  • REKLAMA
  • #5 21158564
    Musiol
    Poziom 16  
    Super bardzo mi pomogłeś,dziekuje ci bardzo.
    Obecnie na dysku D który posłuży do macierzy trzymam cały program files oraz program files (x86) oraz zmienne środowisko Windows, odpalę winde w trybie awaryjnym zrobię kopie dysku, podłącze drugi bliźniaczy dysk i zrobię macierz raid, następnie z powrotem przypisze literę "D" do utworzone przstrzeni i przeniosę dane z powrotem, powinno się udać.
    Jestem ciekaw tylko jak będą wyglądać transfery i czasy dostepu BIOS raid vs windows raid
  • #6 21161771
    Musiol
    Poziom 16  
    Więc tak :) 
    Na pierwszy ogień poszedł RAID 0 w UEFI , same problemy system Windows przestał wykrywać wszystkie dyski z portów SATA nawet ten który nie był częścią macierzy.
    Domyślałem się ,dlatego że w systemie nie miałem sterowników Intel VMD , niestety nie udało mi się ich zainstalować instalka z strony intela oraz z strony producenta płyty głównej się wykrzacza.
    Trudno sobie myślę nie mam chęci żeby z tym walczyć ruszam z RAID 0 z poziomu Windows (wolumin rozłożony).
    Wszystko poszło za pierwszym razem bez żadnych problemów , przedstawiam wyniki.
    Porównanie wydajności Samsung 850 x1 SATA i RAID 0 w Windows.
  • Pomocny post
    #7 21162080
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3533
    I fajnie, że działa.

Tylko z drugiej strony lepiej było sprzedać te dwa Samsungi - pewnie po 50-60zł. pójdą i kupić za 120-150zł NVMe 500GB na M.2! Będziesz miał 3 krotnie wyższe transfery, tyle samo przestrzeni i 2x mniejsza szansę na awarię i utratę danych niż przy RAID0.
  • #8 21162102
    Musiol
    Poziom 16  
    Widziałem że m2 NVME lexar 620 1TB można kupić za 270zł , ale już jednego Samsunga miałem drugiego dokupiłem i jakoś tak wyszło
    chciałem niskimi kosztami zdobyć dodatkową przestrzeń dyskową.
    Nie wykluczone że kiedyś pozbędę się tych dysków SATA i kupie jakiś m2 NVME
    Zostawię sobie tylko talerzowy WD na kluczowe dane
  • Pomocny post
    #9 21162231
    soltyk
    Poziom 27  
    Ocena: 210
    Musiol napisał:
    przedstawiam wyniki.

No to sam przekonałeś się, że niektórzy sieją głupoty. Mam to na myśli:

Musiol napisał:
    Wiem że jest opcja software'go RAID 0 z poziomu zarzadzania dyskami logicznymi Windows ale przeczytałem że dużo wydajniejszym rozwiązaniem jest macierz z poziomu UEFI/BIOS.

Tak było 25 lat temu, a dotyczy to wyłącznie RAID-5. Tylko że nie zestawiało się go w BIOS, ale za pomocą kontrolera (karty rozszerzeń), gdzie dedykowany układ sprzętowo liczył parzystość. Natomiast RAID złożony w BIOS/UEFI korzysta - tak samo jak programowy - z twojego CPU, więc nie będzie wydajniejszy.
  • #10 21837315
    Musiol
    Poziom 16  
    Raid 0 z poziomu windows daje rade , polecam

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat tworzenia macierzy RAID 0 na dwóch dyskach Samsung SSD 850 EVO 500GB SATA III na płycie głównej MSI 690-A Pro, przy jednoczesnym użyciu systemowego dysku Samsung SSD 970 EVO Plus M.2 NVMe 500GB. Użytkownik chciał wiedzieć, czy po aktywacji kontrolera RAID w UEFI/BIOS system Windows 10 uruchomi się z dysku M.2 NVMe oraz jakie są różnice między RAID 0 sprzętowym (UEFI/BIOS) a programowym (Windows). Zwrócono uwagę na konieczność wykonania kopii zapasowej danych przed konfiguracją RAID, gdyż tworzenie macierzy usuwa dane na dyskach. Wskazano, że RAID 0 w BIOS/UEFI może wymagać sterowników Intel Rapid Storage Technology, które w tym przypadku były problematyczne do zainstalowania. Po nieudanych próbach konfiguracji RAID sprzętowego użytkownik zdecydował się na RAID 0 programowy w Windows, który działał bez problemów i zapewnił oczekiwane rezultaty. Podkreślono, że RAID tworzony w BIOS/UEFI korzysta z CPU i nie jest wydajniejszy od programowego RAID. W dyskusji pojawiła się także sugestia, że lepszym rozwiązaniem byłby zakup szybszego dysku NVMe zamiast łączenia dwóch dysków SATA w RAID 0, jednak użytkownik wybrał tańszą opcję rozszerzenia przestrzeni dyskowej. W efekcie RAID 0 programowy okazał się stabilny i funkcjonalny, a użytkownik pozostawił talerzowy dysk WD do przechowywania ważnych danych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA