logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Serwis łódki zanętowej JABO 2CG - zanik pracy silników, wszystko inne działa bez zarzutu.

eslike 19 Lip 2024 14:46 912 5
  • #1 21160512
    eslike
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam. Zlecę naprawę łódki zanętowej JABO 2CG. Problem polega na tym, że nagle przestała reagować na Przód/Tył/Lewo/Prawo. Wszystko inne działa prawidłowo, reakcja na sterowanie z kontrolera działa. Brak reakcji na nawigowanie (na kontrolerze kontrolki działają tak samo jak na łódce - po prostu nagle przestały działać silniki.) Silniki szczotkowe 2szt., kiprowanie działa. Elektronika na płytce jak widać wewnątrz łódki. Łódka jest z echosondą i GPS.

Serwis łódki zanętowej JABO 2CG - zanik pracy silników, wszystko inne działa bez zarzutu.
  • #2 21160557
    kindlar
    Poziom 42  
    Ocena: 1609
    Sygnały sterujące wychodzą z kontrolera.
  • #3 21160692
    Madrik
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1173
    Zmierz czy do silników dochodzi napięcie.
    Albo ci padły regulatory, albo silniki.
    Czy dochodzi napięcie do regulatorów od strony zasilania i czy po odłączeniu silników, zmienia się napięcie gdy zwiększasz prędkość na kontrolerze.
    Ewentualnie gdzieś rozłączyło się zasilanie silników. Trzeba sprawdzić wszystkie przewody i złączki.
    Skoro to silniki szczotkowe - sprawdź szczotki. W niektórych konstrukcjach szczotki mają zabezpieczenie przed nadmiernym zużyciem, w postaci sprężynki, która po starciu szczotki, odpycha ją i przerywa obwód.
    Z kolei w prostszych konstrukcjach szczotki po prostu są blaszkami opartymi na komutatorze własną sprężystością i wycierają się lub łamią.
    Bez sprawdzenia i pomierzenia, więcej się zdalnie nie powie.
  • #4 21160724
    balonika3
    Poziom 43  
    Ocena: 3662
    Dwa silniki raczej nie padły jednocześnie.
  • #5 21161742
    eslike
    Poziom 2  
    Sprawdzę to, co zostało napisane i dam znać, co zauważyłem. Póki co dziękuję za pomoc i zainteresowanie. Doceniam to.
  • #6 21167746
    eslike
    Poziom 2  
    Witam. Sytuacja opanowana, łódka naprawiona. Powodem awarii okazała się bateria 7.4V, która padła podczas pracy (nagle). Spowodowała ona jakiś impuls/spięcie bo nie dostawała +/- czy coś takiego i w związku z tym spalił się jakiś chip na płytce. Silniki działały, nie dostawały prądu. Zamówiłem płytkę pod model łódki i ją wymieniłem - teraz jest wszystko okej. Bateria nie należy do najnowocześniejszych i narażona jest na nagrzewanie/puchnięcie a czasem i wybuch. Trzeba uważać, bo te nowe np. LiFePO4 to co innego... Dziękuję za obszerny komentarz jednego z użytkowników dzięki któremu krok po kroku zweryfikowałem problem. Kolego - Dziękuję. :)
REKLAMA