logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Renault Laguna 2 - klimatyzacja nie chłodzi mimo wymiany części, co sprawdzić?

Mahmudd2115 21 Lip 2024 00:03 363 8
REKLAMA
  • #1 21162070
    Mahmudd2115
    Poziom 2  
    Witam
    W skrócie klimatyzacja nie chodziła od kiedy kupiłem wóz. Nazbierałem kasy na nowe części i wymieniłem osuszacz, chłodnicę i sprężarkę, wszystko nowe, dodatkowo wymieniona dysza rozprężna, sprawdzone wszystko czy nie ma wycieków i jest okej. Klimatyzacja jakby załącza, ale nic się nie dzieje. Dwa węże letnie, powietrze z nawiewów nie jest zimne ani też ciepłe, dodatkowo nie ma różnicy czy kliknie się AC czy nie, powietrze leci takie samo. Jedyne co to jest różnica w obrotach na silniku (załącza sprężarkę) ciśnienie w układzie niby okej. Nie mam pomysłu co to może być, jakiś czujnik? Zauważyłem, że ten czujnik od temperatury w obudowie lusterka jest poklejony, temperatury z komputera nie sprawdzałem, jakieś rady?
  • REKLAMA
  • #2 21162182
    JacekCz
    Poziom 42  
    Ocena: 1461
    Mahmudd2115 napisał:
    temperatury z komputera nie sprawdzałem, jakieś rady?

Głęboka diagnostyka NA KOMPUTERZE u dobrego machera ?

Niestety Laguny nie bez powodu są Królowymi Lawet

Dodano po 37 [sekundy]:

Mahmudd2115 napisał:
    W skrócie klimatyzacja nie chodziła od kiedy kupiłem wóz.

Oczywiście problem nie był diagnozowany, tylko zakupy ...
  • REKLAMA
  • #3 21162239
    milejow

Poziom 43  
    Ocena: 5120
    Mahmudd2115 napisał:
    Klimatyzacja jakby załącza, ale nic się nie dzieje.

Mahmudd2115 napisał:
    ciśnienie w układzie niby okej

Z takimi informacjami to raczej do wróżki, nie na forum
    Ile jest czynnika w układzie i co wtłoczono, r134a czy standardowo berbeluchę z puszki? Diagnoza systemu i podgląd parametrów na pracującej klimie
    Konto firmowe:
    Działalność własna
    Mętów 99, Lublin, 20-388
  • #4 21162241
    Mahmudd2115
    Poziom 2  
    Dobra, a pytanie, czy czujnik temp wewnętrznej coś ma do działania klimy?
  • REKLAMA
  • #5 21162243
    milejow

Poziom 43  
    Ma, system musi wiedzieć jaka jest wewnątrz temperatura, żeby wiedział czy jeszcze schładzać czy już nie

Dodano po 1 [minuty]:

JacekCz napisał:
    Niestety Laguny nie bez powodu są Królowymi Lawet

Skończ pleść człowieku jak nie masz nic do przekazania pożytecznego

Moderowany przez ArturAVS:

3.1.9. Rozpowszechnianie treści ironizujących, prześmiewczych lub złośliwych, stanowiących przejaw braku szacunku do innych Użytkowników lub osób trzecich.

Konto firmowe:
    Działalność własna
    Mętów 99, Lublin, 20-388
  • #6 21162257
    Mahmudd2115
    Poziom 2  
    Ale jak to w ogóle nie chłodzi, to czujnik temp. wewnętrznej, aż taki może mieć wpływ, że zimne nie leci?
  • #7 21162410
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 21162475
    milejow

Poziom 43  
    johnny833 napisał:
    Zasymulować PWM dla zaworu.

Tam wystarczy odłączyć zasilanie zaworu i sprężarka ma pompować na max o ile sprzęgło jest załączone bo z opisu autora nic nie wynika.
    milejow napisał:
    Moderowano przez ArturAVS:

Ty jakiś nadwrażliwy chyba jesteś, gdzie tam są obraźliwe czy prześmiewcze treści? :)
    Konto firmowe:
    Działalność własna
    Mętów 99, Lublin, 20-388
  • REKLAMA
  • #9 21162875
    Mahmudd2115
    Poziom 2  
    normalnie z maszyny plus wydruk, byłem przy tym, ciśnienie w układzie pokazuje zgodnie ze sztuką, ogólnie to wygląda jak problem z elektroniką, ponieważ dziś mi rozładował akumulator, jutro będę szukał przyczyny...

Podsumowanie tematu

✨ Klimatyzacja w Renault Laguna 2 nie działa pomimo wymiany kluczowych komponentów, takich jak osuszacz, chłodnica, sprężarka i dysza rozprężna. Użytkownik zauważa, że system klimatyzacji załącza się, ale nie chłodzi powietrza, a różnica w obrotach silnika jest jedynym zauważalnym efektem. Uczestnicy dyskusji sugerują przeprowadzenie głębokiej diagnostyki komputerowej, sprawdzenie ilości czynnika chłodniczego (R134a) oraz stanu czujnika temperatury wewnętrznej, który może wpływać na działanie klimatyzacji. Wskazano również na możliwość problemów z elektroniką, co może być przyczyną rozładowania akumulatora.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA