Kolekcjonuję głównie polski -UNITRA - sprzęt audio. Organizuję sobie warsztat. Jestem pasjonatem/hobbystą elektroniki jeśli można to tak nazwać. Przestroiłem już kilka odbiorników na nowe pasmo. Przestrajanie odbyło się na słuch - wymieniłem na zalecane wartości kondensatorów ceramicznych itd. Na słuch tzn dół pasma i na dobrym radiu porównanie odbieranej stacji, na górze zakresu podobnie. Nabyłem ostatnio na jednym z serwisów robiony (nie fabryczny) generator UKF z modulacją FM pokrywający swoim zakresem stare i nowe pasmo. Wstępnie go testowałem: zbliżyłem do grającego radia na UKF i zmieniałem częstotliwość na generatorze. Gdy wynosiła tyle co na radiu w głośniku dało usłyszeć się sygnał testowy. To samo jest np ze starym zakresem: ustawiłem dół i górę zakresu na generatorze a potem szukałem tych częstotliwości na skali. Udało się znaleźć - w głośniku radia był słyszany sygnał testowy na dole i górze zakresu. Generatora nie podłączałem d do radioodbiornika żadnym przewodem. Do odległości ok 0,5 m "połączenie było bezprzewodowe". Nie tędy droga. Generator daje na wyjściu min 2 mV napięcia. To trochę za dużo aby bezpośrednio podłączyć do gniazda antenowego radioodbiornika. Na filmach widziałem, jak sygnał z generatora jest podłączany do gniazda antenowego poprzez symetryzator oraz tłumik np 20dB. Z symetryzatorem nie ma problemu mam kilka takich. Gorzej z tłumikiem. Nie ma żadnego tłumika. Wiem, że są to rezystory o odpowiednich wartościach. Może mi ktoś pomóc jak sobie zrobić taki tłumik lub jakieś namiary na zakup dobrego tłumika?