logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

DVD + sprzętowy dekoder Dxr-3 Creativa - nie działa

nygma 07 Gru 2005 21:47 1161 9
REKLAMA
  • #1 2063681
    nygma
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    Mam zainstalowany sprzęt tak jak w temacie. Wszystko to wmontowane w P133 96MB RAM'u. Karta dekodera zainstalowała się bez błedów (WIN98), korzystałem z oryginalnych sterowników. Jest na liście w menadżererze urządzeń, bez żadnych konfiliktów, czy znaków zapytania. Napęd też prawidłowo czyta płyty. Zainstalowałem program do odtwarzania znajdujący się na płycie ze sterami. Nazywa się chyba DVD Encoder, albo coś takiego. W trakcie instalacji nie było żadnych problemów. Wkładam film do napędu, odpala się player i wyskakuje komunikat, że mam ustawiony nieprawidłowy kod kraju i czy chcę go zmienić. Kiedy wybierak Tak dostaję komunikat, że sterownik nie pozwala na zmianę kodu kraju lub nie jest prawidłowo zainstalowany. Co robię źle? A może jest jakiś inny, lekki - tak żeby nie obciążał systemu, player dvd, który rozwiąże moje kłopoty ?
  • REKLAMA
  • #2 2063850
    PitD

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 232
    W karcie był licznik ilości zmian stroony kodowej. Można to było zrobić tylko sześć razy :(
    Pamietam że w dawnych czasach był też odpowiedni programik do kasowania licznika. Licznik jest na kostce SMD na karcie. Od biedy można wylutować i przeprogramować.
    Co do odtwarzania to powinien działać PowerDVD. W ustawieniach trzeba zaznaczyć sprzętowy dekoder DVD i po kłopocie.
    Konto firmowe:
    Kuźnia Komputerowa
    Marsz.J.Piłsudskiego 17, Kraków, 31-110 | Strona WWW: www.kuznia.pl
  • #3 2063919
    nygma
    Poziom 14  
    PitD - nie wiem czy dobrze rozumiem Twoją odpowiedź. Jeśli użyję PowerDVD i zanaczę sprzętowy dekoder to strona kodowa przestanie mieć znaczenie? Czy może niezależnie od programu do odtwarzania jakiego użyję muszę skasować jakoś ten licznik?
  • REKLAMA
  • #4 2063933
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1104
    Strona kodowa obowiazuje.Musisz skasować licznik lub przerobić filmy programem AnyDVD.On likwiduje kod.Zresztą spróbój (ściągnij programik0 i uruchom go,on działa w tle,jest na trayu, i spróbój odtworzyc film.Powinno sie udać.
  • #5 2063945
    PitD

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 232
    Odpal PowerDVD i napisz co się dzieje. Powinien odtwarzać.
    Konto firmowe:
    Kuźnia Komputerowa
    Marsz.J.Piłsudskiego 17, Kraków, 31-110 | Strona WWW: www.kuznia.pl
  • REKLAMA
  • #6 2065976
    nygma
    Poziom 14  
    Zainstalowałem PowerDVD 5.0 i d..a. Instaluje się jest git, włączam dekodowanie sprzętowe, wkładam płytę do napędu, wczytuje i wyskakuje błąd programu. Przypominam, że jest to Win98 na P133 i biednej grafice. Docelowo chciałem oglądać filmy na celeronie 466, ale też z bardzo biedną grafiką, dlatego kupiłem ten sprzętowy dekoder, ale widzę, że raczej nic nie da :cry:
  • REKLAMA
  • #7 2066033
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 169
    nygma - ty jestes jakis inny? Co to znaczy "wyskakuje blad programu"? MOze lepiej idz do wrozki?
  • #8 2066085
    nygma
    Poziom 14  
    Platon - mogę wiedzieć kto dał Ci prawo do do wygłaszania takich opinii. To nie jest forum wymiany uprzejmośći. Jak nie masz nic do dodania to się nie odzywaj. To nie jest jeszcze powód żeby mnie obrażać. Mam nadzieję, że na takie zagrywki reagują moderatorzy. A co według Ciebie miałem napisać. Czy jak podam komórkę pamięci, na której wystąpił błąd to powiesz mi dlaczego tak się stało, może potrzebujesz jeszcze jakiś informacji, czego, zawartości rejestrów, może fragment sotosu, a może zrzut denugger spod VC++. Błąd jest najprawdopodobniej DirectX'em, żeby zainstalować PowerDVD musiałem dograć za nową (jak na ten sprzęt wersję) i według mnie to jest przyczyną. Błąd wywala się w momencie włączenia odtwarzania, więc pewnie program próbuje wywołać jakąś funkcję której nie obsługuje karta. Nie pisałem tego żeby nikomu nic nie sugerować. Potrzebuję konkretnej opinii fachowca w tej dziedzinie, a nie zastanawiania się co może być przyczyną. Gdybyś przeczytał uważnie wątek to może zauważyłbyś, że zainstalowałem PowerDVD, bo Encoder Creativa dołączony do Dxr3 nie chce mi zmienić kodu regionu, bo wyczerpał się limit zmian na karcie.
  • #9 2066152
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 583
    Kolego nygma, komunikaty o błędach podaje się w pełnym brzmieniu oraz z opisem sytuacji, w której błąd wystąpił, a nie wymyśla tłumaczenie, że nie podaje się czegoś aby nie sugerowac odpowiedzi. To nie jest forum wróżek i zgaduj-zgaduli. Po drugie, jeżeli kolega wyczerpał limit zmian regionów to w sposób legalny już kolega nic nie zrobi. Uprzedzam, że wszelkie próby udzielenia informacji o sposobach ominięcia tego problemu będą przeze mnie likwidowane i odpowiednio "nagradzane".
  • #10 2066572
    ostrytomasz
    Poziom 25  
    Ocena: 213
    nygma napisał:
    Docelowo chciałem oglądać filmy na celeronie 466, ale też z bardzo biedną grafiką, dlatego kupiłem ten sprzętowy dekoder, ale widzę, że raczej nic nie da :cry:

Dekoder sprzedaj na allegro. Są chyba nawet w cenie ;D. Celeron 466 w połączeniu z dobrze skonfigurowanym mplayerem (obowiązkowo) odtworzy wszystko z zadowalającą prędkością. Wiem z doświadczenia. Grafika zintegrowana - biedniejszej sobie nie wyobrażam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada sprzętowy dekoder DVD Dxr-3 Creativa zainstalowany w komputerze P133 z 96MB RAM pod systemem Windows 98. Karta dekodera jest poprawnie wykrywana bez konfliktów, a napęd DVD odczytuje płyty. Po zainstalowaniu dołączonego oprogramowania (DVD Encoder lub podobne) pojawia się problem z ustawieniem kodu regionu – system informuje o nieprawidłowym kodzie kraju i niemożności zmiany z powodu ograniczeń sterownika lub błędnej instalacji. W dyskusji wskazano, że karta ma licznik zmian kodu regionu ograniczony do sześciu, który można zresetować jedynie przez specjalny program lub fizyczną ingerencję w układ SMD na karcie. Zalecane jest użycie programu AnyDVD, który usuwa kod regionu z filmów, lub odtwarzacza PowerDVD z włączonym sprzętowym dekoderem DVD. Jednak instalacja PowerDVD 5.0 na słabym sprzęcie (P133, Celeron 466, biedna grafika) powoduje błędy, prawdopodobnie z powodu niekompatybilności sterowników DirectX lub ograniczeń sprzętowych. Wskazano, że legalne obejście problemu z kodem regionu jest niemożliwe po wyczerpaniu limitu zmian, a próby omijania mogą być nielegalne. Alternatywnie zasugerowano sprzedaż dekodera i użycie dobrze skonfigurowanego odtwarzacza mplayer na Celeronie 466, który poradzi sobie z odtwarzaniem DVD bez sprzętowego dekodera.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA