logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć głośniki do zwrotnicy STX z projektu? Brak oznaczeń na zwrotnicy

mari5508 22 Lip 2024 11:16 372 8
REKLAMA
  • #1 21163515
    mari5508
    Poziom 15  
    Ocena: 7
    Witam, mam pytanie odnośnie podłączenia głośników do zwrotnicy. Zamówiłem dedykowaną zwrotnicę stx z ich projektu który zamierzam wykonać.
    Niestety wygląd jak i wykonanie zwrotnicy zdecydowanie odbiega od tego co jest na ich stronie...
    Nie ma też jasno brzmiących oznaczeń.
    Dotyczy projektu 2xW.38.500.8.MC + D.9.500.8.TI.

Zwrotnica głośnikowa z elementami na płytce drukowanej. Zbliżenie na zwrotnicę STX z miedzianymi cewkami i szklanymi elementami. Zwrotnica głośnikowa z elementami lutowanymi na płytce drukowanej. Schemat podłączenia głośników do zwrotnicy STX.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 21163557
    mari5508
    Poziom 15  
    Chyba będę musiał w wolnej chwili tak zrobić ale nie powinno być tak, że firma robi coś takiego żeby użytkownik sam sobie musiał kombinować co i jak :/
    Szczerze to się zawiodłem trochę na jakości wykonania tej zwrotnicy... Wygląda jak jakiś prototyp,a nie to co widnieje na ich stronie,tym bardziej, że taka zwrotka u nich kosztuje 2 paki...
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 21163569
    bwc
    Poziom 27  
    Ocena: 178
    Moim zdaniem tak:
    Zbliżenie na płytkę drukowaną z cewką i elementami elektronicznymi.
  • #6 21163583
    mari5508
    Poziom 15  
    @bwc
    Dzięki, wrócę do domu to jeszcze to na spokojnie zobaczę bo tylko co odebrałem paczkę to musiałem się zbierać.

Dodano po 3 [minuty]:
    @viayner
    Nie ma opcji aby to była podróbka. Wszystko zamawiane bezpośrednio od producenta. Uwag co do głośników nie mam ale zwrotnica trąci trochę "garażem".
    Jedynie co mogłoby być lepiej wykonane w głośnikach to złącze na sprężynach by wygodnie móc podłączyć przewody,a tak trzeba lutować bądź zarabiać złączki. Ile by to wyszło więcej? 5 zł?
  • #7 21164568
    mari5508
    Poziom 15  
    Dzisiaj zerknąłem od drugiej strony PCB i są oznaczenia tylko nie standardowo jak to w stx tj. Gdn czy D jako driver tylko takie.
    Na dole tak jak w poście wyżej, gdzie miałbym podłączyć niskotonowe widnieje oznaczenie "W" (woofer?), a u góry gdzie driver "T18".
    Po schemacie by pasowało bo tam,gdzie cewki idą niskotonowe, a gdzie kondensator i żarówki idą to driver.
    Nie daje mi spokoju to jak to jest byle jak zrobione ...
    Jak podłączyć głośniki do zwrotnicy STX z projektu? Brak oznaczeń na zwrotnicy

P.S. wczoraj dodałem opinie tej zwrotnicy na ich stronie oceniając ją na 2 gwiazdki i pisząc jak to wygląda no i dzisiaj już tej opinii nie ma :)
    Więc to też dużo mówi jak usuwają niechciane opinie.

Dodałem drugi raz opinię nieco bardziej uboższą,zobaczymy jak długo będzie tam widnieć :) Jak podłączyć głośniki do zwrotnicy STX z projektu? Brak oznaczeń na zwrotnicy
  • #8 21164920
    DjMapet
    Poziom 43  
    Ocena: 1714
    Niezbyt efektownie wygląda ta zwrotnica ale i nie najgorzej, bo widziałem sporo gorzej wykonane.
    Cewki niby przyklejone, ale dla pewności zastosował bym jeszcze trytytki.
    Nie widać by powierzchnia płytki od strony druku była zabezpieczona (soldermaska) a na powierzchni płytki widać linie papilarne. Jak nie jest zabezpieczona, to w tych miejscach miedź zacznie (już zaczyna?) się utleniać.

Pozdrawiam.
  • #9 21167058
    mari5508
    Poziom 15  
    Też się spodziewałem czegoś zbliżonego co mają ukazane na ich stronie. Nawet widać wycięcie w PCB na "trytytkę" lecz to ich przerosło. Zwrotnica zamontowana i wszystko ok ale niesmak pozostaje.
    Moje dwie opinie na ten temat zostały usunięte na.ich stronie pod produktem...

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zadał pytanie dotyczące podłączenia głośników do zwrotnicy STX, która nie posiada wyraźnych oznaczeń. W odpowiedziach zasugerowano, aby użytkownik rozrysował schemat i porównał go z oryginalnym projektem. Użytkownik wyraził niezadowolenie z jakości wykonania zwrotnicy, która wygląda jak prototyp, a także zauważył, że na PCB są oznaczenia, które nie są standardowe dla STX. Inni uczestnicy dyskusji zwrócili uwagę na możliwe problemy z jakością wykonania, takie jak brak soldermaski i widoczne linie papilarne na płytce. Użytkownik podzielił się również doświadczeniem związanym z usuwaniem jego opinii o zwrotnicy z strony producenta.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA