logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Huawei P20 Lite - Telefon nie włącza się po wymianie spuchniętej baterii

grunek 22 Lip 2024 16:00 411 15
  • #1 21163844
    grunek
    Poziom 12  
    Ocena: 17
    Witam, przy telefonie P20 lite Huawei spuchła mi bateria aż rozkleiło tylną klapkę. Telefon się wyłączył więc postanowiłem kupić nową baterię oryginalną ale po wymianie telefon się nie włącza... Gdy podłączam go do komputera to jest wibracja i charakterystyczny dźwięk że komputer coś znalazł ale też żadnego dysku nie widzę... Czy na płycie głównej telefonu jest jakieś zabezpieczenie typu bezpiecznik ??? Lub jak sprawdzić czy płyta działa a może dodatkowo coś poszło z wyświetlaczem. Telefon wogole nie reaguje na przyciski ani podłączenie do ładowania.
  • #2 21163888
    blahfff
    Poziom 42  
    Ocena: 1285
    Sprawdz w menadrzerze urzadzen, badz za pomoca usblogview jakie urzadzenie sie pojawia. Jesli USB_SER, to problemem zazwyczaj jest padnieta kosc pamieci.

Jesli masz miernik, sprawdz napiecie nowej baterii.
  • #3 21164434
    tino2003
    Admin grupy GSM
    Ocena: 2081
    Sprawdź też gniazdo wyświetlacza na płycie głównej oraz taśmę wyświetlacza. Puchnąca bateria jest pod taśmą wyświetlacza i potrafi ją uszkodzić lub właśnie gniazdo na płycie.
  • #4 21166858
    grunek
    Poziom 12  
    Gniazda wyświetlacza i baterii wyglądają ok, zastanawiam się czy nie ma bardziej jakiegoś zabezpieczenia przeciwprzepięciowego bo gdy podłączę do ładowania telefon to pobiera przy 5v tylko 75-80 mAh a bateria ma napięcie 2.7v
  • #5 21167134
    blahfff
    Poziom 42  
    Nie, nie ma. Taki prad to czesto problem z pamiecia. Jak pisalem wczesniej, podlacz do komputera i zobacz w menadrzerze urzadzen jak jest wykrywany. Zapewne bedzie to albo USB_SER, albo HUAWEI COM 1.0 jesli masz zainstalowane poprawne sterowniki.

Te telefony, nawet bez podlaczonej baterii powinny pobierac ponad 200-300mA i probowac sie uruchomic.
  • #6 21170411
    grunek
    Poziom 12  
    Po podłączeniu do komputera w menadżerze urządzeń widniej jako USB_SER
  • #8 21170781
    bratHanki
    Poziom 39  
    Ocena: 1379
    Przy tak niskim napięciu baterii telefon nie tylko nie odpala ale też często nie rozpoczyna cyklu ładowania. Baterię należy podładować poza telefonem do co najmniej 3,6 V a po włożeniu do telefonu i podpięciu ładowarki powinna pojawić się ikonka ładowania.
  • #9 21170915
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6562
    bratHanki napisał:
    Baterię należy podładować poza telefonem do co najmniej 3,6 V

Np. tą Link
    Załączniki:
    • Huawei P20 Lite - Telefon nie włącza się po wymianie spuchniętej baterii Ładowarka uniwersalna.jpg (26.02 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #10 21170960
    blahfff
    Poziom 42  
    bratHanki napisał:
    Przy tak niskim napięciu baterii telefon nie tylko nie odpala ale też często nie rozpoczyna cyklu ładowania. Baterię należy podładować poza telefonem do co najmniej 3,6 V a po włożeniu do telefonu i podpięciu ładowarki powinna pojawić się ikonka ładowania.

To nie ma znaczenia. Telefon i tak bedzie probowal wystartowac po podlaczeniu do ladowarki, powinno pojawic sie logo Huawei i nastapic restart.

Tutaj, wszystko wskazuje na problem z pamiecia. Mozliwe, ze zbieg okolicznosci, mozliwe ze uszkodzone dane na pamieci, np bootloader i po wgraniu oprogramowania z pomoca jakiegos sprzetu do obslugi Huawei w serwisie, tel ruszy. Z doswiadczenia jednak, jesli problem wystapil samoczynnie to najczesciej jest to padnieta pamiec.
  • #11 21171536
    bratHanki
    Poziom 39  
    W sumie spierać się nie ma o co ale z ciekawości wziąłem kilka staroci bez baterii i tylko jeden z nich wyświetlił cokolwiek po podpięciu ładowarki. Może te współczesne mają inaczej a może te co próbowałem , oprócz jednego, z powodu wieku mają problemy z pamięcią.? Kilka staromodnych telefonów różnych marek, z których tylko jeden jest włączony, podłączony do ładowarki.
  • #12 21172046
    grunek
    Poziom 12  
    Naładowanie kompletnie nic nie dało, a co do pamięci to opłaca się wogole ja wymieniać? Są dostępne ? To jest model Mate 20 lite czy lepiej inna całą płytę główną?
  • #13 21177982
    grunek
    Poziom 12  
    Postanowiłem wymienić całą płytę główną z allegro i telefon wrócił do żywych. Lecz jak się okazało po hard resecie pojawiła się blokada frp.... Czy jest szansa ja usunąć całkowice aby na nowo skonfigurować telefon?
  • #14 21178025
    tino2003
    Admin grupy GSM
    Ocena: 2081
    grunek napisał:
    Czy jest szansa ja usunąć całkowice aby na nowo skonfigurować telefon?

Szansa jest, ale czy da radę to zrobić bez sprzętu serwisowego to nie wiem, szukaj filmików na youtubie.
  • #15 21178062
    bratHanki
    Poziom 39  
    Podejrzewam, że kupiłeś płytę z jakiegoś telefonu firmowego a one mogły mieć blokadę operatorską i nic nie da się z tym zrobić. Kiedyś był taki temat .
  • #16 21178206
    blahfff
    Poziom 42  
    https://forum.gsmhosting.com/vbb/f810/potaton...otloader-frp-factory-reset-one-click-3157858/ - dla P20 Lite powinno to dzialac, oczywiscie wymagany testpoint, ale skoro telefon i tak masz rozebrany to nie powinno byc to problemem.

Dla wlasnego bezpieczenstwa, zalecalbym odpalac to na jakims osobnym komputerze, na ktorym nie ma waznych danych.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z telefonem Huawei P20 Lite, który nie włącza się po wymianie spuchniętej baterii. Po podłączeniu do komputera telefon wibruje, ale jest wykrywany jako USB_SER, co sugeruje problem z pamięcią. Użytkownicy doradzili sprawdzenie gniazd wyświetlacza i baterii oraz naładowanie nowej baterii do odpowiedniego napięcia. Po wymianie płyty głównej telefon ożył, ale pojawiła się blokada FRP. Użytkownik pytał o możliwość usunięcia blokady, co może wymagać specjalistycznego sprzętu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA