logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Niska prędkość internetu światłowodowego Play 1 Gbs - Huawei K562, Luboń

czaplarl 23 Lip 2024 23:50 3036 17
REKLAMA
  • #1 21165517
    czaplarl
    Poziom 9  
    Ocena: 13
    Witam, mam problem z światłowodem od Play. Mam wykupiony pakiet internetowy światłowodowy 4 o prędkości do 1 Gb/s, natomiast zamiast tej prędkości mam 100 Mb/s. Już nie wiem, co robić. Pisałem do nich setki razy. Raz przyjechał technik z Play, coś porobił i powiedział, że jeśli problem będzie się powtarzał, to przyjadą i wymienią router. Od tamtego czasu nic się nie zmieniło. Pisałem, prosiłem, a jedyne, czego się dowiadywałem, to że u nich wszystko jest w porządku i problem musi być po mojej stronie. Gdy proszę, aby ktoś przyjechał i coś z tym zrobił, otrzymuję jedynie formularz do wypełnienia, po czym 0 odzewu. Sytuacja trwa już ponad miesiąc...

Router, który posiadam to: Huawei OptiXstar K562
    Urządzenie do światłowodu: Echolife HG8010Hv3

Powymieniałem nawet kable ethernet, aby mieć 100% pewności, że to nie jest ich wina.
    Zrzut ekranu testu prędkości internetu na stronie Speedtest z wynikami pobierania i wysyłania około 95 Mb/s.

Lokalizacja to Luboń ul. Podlaska
    Może ktoś z was ma pomysł, gdzie może leżeć problem, mogę podosyłać jakieś dodatkowe zrzuty ekranu, jeśli coś będzie potrzebne, ja się niestety na tym kompletnie nie znam.

Zrzut ekranu z informacji o urządzeniu, zawierający dane jak adres IP, adres MAC oraz status połączenia.
  • REKLAMA
  • #2 21165565
    pikarel
    Poziom 39  
    Ocena: 1857
    Przecież masz pełne 1000Mbps NegotiationRate.
    I przez kilka dni setki razy do nich pisałeś...
  • #3 21166023
    artaa
    Poziom 43  
    Ocena: 1703
    czaplarl napisał:
    Mam wykupiony pakiet internetowy światłowodowy 4 o prędkości do 1 Gb/s, natomiast zamiast tej prędkości mam 100 Mb/s.

a jaką kartę LAN ma komputer na którym robisz speedtest? (podaj pełną specyfikację komputera)
    i jaką szybkość realnie wynegocjował w Windows ten komputer z routerem K562?

Drugi screen pokazuje 1000MBs czyli teoretycznie OK.
  • #4 21166184
    czaplarl
    Poziom 9  
    >>21166023

Ethernet wpinam do płyty głównej
    Specyfikacja komputera:
    Płyta główna: ASUS PRIME B450-A II
    Procesor: AMD RYZEN 7 5800x
    Ram: Kingston Fury Renegade, DDR4, 32 GB, 3600MHz, CL16 (KF436C16RB1K2/32)
    Karta graficzna: Rtx 3060ti od palita

Testowałem ten internet na laptopie i konsoli jest to samo co u mnie na komputerze, i problem jest też taki że wcześniej wszystko działało i nie było żadnego problemu.

Drugi screen pokazuje to co jest napisane na stronie z konfiguracją routera, ale no takiej prędkości nie mam, mam tak jak pokazane na speedtescie i tutaj jest problem. To wygląda jakby ona się zablokowała właśnie na tych 100Mb/s i nie chciała iść dalej i nie wiem co robić.

Zrzut ekranu ustawień sieciowych komputera, pokazujący różne szczegóły konfiguracji sieci.

Zrzut ekranu z historią wyników Speedtest na komputerze.
  • REKLAMA
  • #5 21166186
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5498
    @czaplarl
    https://pro.speedtest.pl/
    https://pro.speedtest.pl/pomiar_certyfikowany_i_niecertyfikowany
    https://pro.speedtest.pl/aplikacje_dostepne_w_ramach_systemu_pomiarowego
    https://pro.speedtest.pl/resources/files/PRO_Speed_Test_3.0.9.6.exe
    https://pro.speedtest.pl/resources/files/PRO_Speed_Test_3.0.9.5.dmg
    https://pro.speedtest.pl/webapp-anonymous
    https://play.google.com/store/apps/details?id=pl.speedtest.pro
    https://itunes.apple.com/us/app/pro-speed-test/id1431545248?l=pl&ls=1&mt=8
    https://cik.uke.gov.pl/uslugi-teleko/pytania-...nimalna-zwykle-dostepna-i-maksymalna,7,0.html
    Proszę wykonać certyfikowany pomiar i wstawić tutaj wynik/raport tego pomiaru.
    Pomiar musi być certyfikowany, bo tylko taki jest brany pod uwagę przy ewentualnej reklamacji.
    Na Linuxie certyfikowanego pomiaru nie uzyskamy, ale da to podgląd jak to wygląda.

Oraz przedstawić konfigurację sprzętową komputerów: jaki procesor, ile pamięci RAM, jaki dysk, jaki system operacyjny itd.
  • REKLAMA
  • #6 21166193
    czaplarl
    Poziom 9  
    >>21166186

W jaki sposób mam ten wynik pobrać? Bo jak próbuję wygenerować raport, to wyskakuje mi powiadomienie "wybierz operatora", mimo tego że jest wybrany i piszę coś o cyklach dobowych..

Ekran formularza generowania raportu z błędem: wybierz operatora.

Wrzucę chociaż coś takiego

Tabela z certyfikowanymi wynikami pomiarów aplikacji dla Windows

A i system Windows 11
  • #7 21166197
    artaa
    Poziom 43  
    czaplarl napisał:
    Raz przyjechał technik z Play, coś porobił i powiedział, że jeśli problem będzie się powtarzał, to przyjadą i wymienią router.

Wezwać ponownie technika z routerem, i ma pokazać na swoim służbowym laptopie że jest więcej niż 100...

Synchronizacje z routerem masz na 1000, więc wygląda, że nie tu jest problem.

Pomiar nr 2 był na 1GBs, reszta na 100Mbs, jak dla mnie router do wymiany, chyba że technik na swoim laptopie będzie zawsze miał wyniki powyżej 900.

Pożycz jakiś nowoczesny laptop i sprawdź na nim.
  • #8 21166198
    czaplarl
    Poziom 9  
    artaa napisał:
    czaplarl napisał:
    Raz przyjechał technik z Play, coś porobił i powiedział, że jeśli problem będzie się powtarzał, to przyjadą i wymienią router.

Wezwać ponownie technika z routerem, i ma pokazać na swoim służbowym laptopie, że jest więcej niż 100...

Synchronizacje z routerem masz na 1000, więc wygląda, że nie tu jest problem.

Pisałem i prosiłem o to, aby technik jeszcze raz przyjechał, mój tata był jeszcze stacjonarnie dziś w Play'u, prosząc aby ktoś się tym zajął, jak zwykle dostał tylko numer zgłoszenia i tyle będzie z ich pomocy
  • REKLAMA
  • #9 21166199
    artaa
    Poziom 43  
  • #10 21166200
    czaplarl
    Poziom 9  
    artaa napisał:

Pisałem tam wyżej, że testowałem internet jeszcze na laptopie oraz konsoli po ethernecie i jest to samo co na komputerze.
  • #11 21166203
    artaa
    Poziom 43  
    Ponieważ kable zmieniałeś, zostaje:
    artaa napisał:
    jak dla mnie router do wymiany, chyba że technik na swoim laptopie będzie zawsze miał wyniki powyżej 900.
  • #12 21166205
    KOCUREK1970
    @czaplarl
    Spróbuj jeszcze z trybem awaryjnym z obsługą sieci i zrób testy.
  • #13 21166213
    artaa
    Poziom 43  
    U niego raczej nic to nie da:
    czaplarl napisał:
    testowałem internet jeszcze na lapotpie oraz konsoli po ethernecie i jest to samo co na komputerze

wszystkie windowsy się raczej nie zbiesiły, a konsola to już całkiem nie,
    a wynik 2 pokazuje że czasem zaskakuje pełna szybkość
  • #14 21166229
    czaplarl
    Poziom 9  
    KOCUREK1970 napisał:
    @czaplarl
    Spróbuj jeszcze z trybem awaryjnym z obsługą sieci i zrób testy.

Spróbowałem, to samo.
  • Pomocny post
    #15 21166236
    artaa
    Poziom 43  
    Zostaje stary trudny dla użytkownika numer z "nie działa" :

- wyłączasz wieczorem router Play
    - rano dzwonisz że nic nie działa i ma przyjść technik,
    - na wszystkie tele próby skłonienia Cię do jakiś działań, odpowiadasz im, że robisz ale nic nie robisz ;-)
    - nie włączasz routera = nie masz internetu, aż się nie pojawi technik (często kilka dni)

Play to niestety najgorszy pod względem serwisu operator
  • #16 21166331
    KOCUREK1970
    @czaplarl
    Skoro to cały komplet od Play, nie powinno być problemu zresetowanie do ustawień fabrycznych tego Huawei.
    Reset do fabrycznych czyli guzikiem.

Po resecie powinien zaciągnąć automatycznie konfigurację bazową z OLT.

A jeśli nic nie wróci, to jeszcze lepiej, bo wtedy - tak jak radzi kolega wyżej - zgłosisz całkowity brak Internetu.
  • #17 21166370
    jajacek44
    Poziom 26  
    Ocena: 172
    Pomiar powinien być wykonany do routera Play, a reszta to niestety Play.
    Jeżeli do węzła Play jest 100Mbs, to niestety reklamacja, a jak jest 1000Mbs, to niestety Play.
  • #18 21166424
    czaplarl
    Poziom 9  
    KOCUREK1970 napisał:
    @czaplarl
    Skoro to cały komplet od Play, nie powinno być problemu zresetowaniem do ustawień fabrycznych tego Huawei.
    Reset do fabrycznych czyli guzikiem.

Po resecie powinien zaciągnąć automatycznie konfigurację bazową z OLT

A jeśli nic nie wróci, to jeszcze lepiej, bo wtedy tak jak radzi kolega wyżej zgłosisz całkowity brak internetu.

Robiłem to i to nie raz, nic nie pomaga.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z prędkością internetu światłowodowego od Play, gdzie zamiast obiecanej prędkości do 1 Gb/s, osiąga jedynie 100 Mb/s. Pomimo interwencji technika, który stwierdził, że synchronizacja z routerem Huawei K562 jest na poziomie 1000 Mbps, problem nadal występuje. Użytkownik wymienił kable ethernet i testował połączenie na różnych urządzeniach, w tym laptopie i konsoli, uzyskując te same wyniki. Inni uczestnicy dyskusji sugerują wykonanie certyfikowanego pomiaru prędkości oraz reset routera do ustawień fabrycznych. Wskazują również na możliwość ponownego wezwania technika, aby potwierdził prędkość na swoim sprzęcie. Użytkownik podkreśla, że mimo prób kontaktu z obsługą klienta, nie otrzymuje skutecznej pomocy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA