logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Amica DIM 68B10EBON - wyciek z prawej strony drzwi, problem z poziomowaniem

dawid9010 24 Lip 2024 10:13 279 6
REKLAMA
  • #1 21165806
    dawid9010
    Poziom 3  
    Dzień dobry, mam problem z zmywarką do zabudowy marki Amica model - DIM 68B10EBON, a mianowicie początkowo wyświetlał się błąd E4 - po telefonie do serwisu pan polecił wysunąć zmywarkę i przechylić ją na lewą stronę, co powinno skasować błąd - jeżeli nie ma żadnej usterki. Zmywarka została wyciągnięta, okazało się, że musiała mieć jakiś drobny wyciek, bo podłoga pod nią była wilgotna. Zrobiłem jak polecił pan z serwisu, zmywarka zaczęła normalnie pracować, ale po jej uruchomieniu okazało się, że ma drobny wyciek z prawej strony drzwi. Zadzwoniliśmy do serwisu Amica - serwisant stwierdził, że problem polega na złym wypoziomowaniu zmywarki, nadmieniam, iż wg mnie jak i tego pana drzwi z lewej strony zmywarki dochodzą do samego końca, natomiast z prawej jest większa przerwa. Pan serwisant stwierdził, że oni jako serwis nie zajmują się wypoziomowaniem sprzętu i zabudowaniem (włożeniem) go pod blat, ustawił zmywarkę tak, że wycieku nie było - jednak nie była ona idealnie wypoziomowana. Zacząłem sam ją poziomować - stała idealnie prosto, po jej uruchomieniu problem nadal występował. Zrobiłem więc spad na lewy tył (w stronę odpływu) - woda nie cieknie. Bardzo proszę mi powiedzieć, czy wypoziomowanie zmywarki ma w tej sytuacji takie znaczenie? Czy pan z serwisu nas po prostu zbył i problem leży zupełnie gdzie indziej?
    Pozdrawiam i dziękuję!
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 21165838
    dawid9010
    Poziom 3  
    Czyli to nie ma żadnego znaczenia i wyciek jest spowodowany zupełnie czymś innym?
  • REKLAMA
  • #4 21165931
    Sebastian_M26
    Poziom 30  
    Ocena: 432
    dawid9010 napisał:
    drzwi z lewej strony zmywarki dochodzą do samego końca, natomiast z prawej jest większa przerwa

Czy przy rozpakowywaniu wszystko było równe w 100%, jeśli nie to uszkodzenie w transporcie i towar nie powinien być odbierany lub zwrócony "na dniach" jako nie używany przed montażem. Jeśli było wszystko idealne to wina montażystów mebli.
  • #5 21165971
    dawid9010
    Poziom 3  
    Niestety teraz po takim czasie nie jestem już w stanie tego zweryfikować, pytanie, czy można to jakoś naprawić..?
  • #6 21166138
    Sebastian_M26
    Poziom 30  
    Ocena: 432
    dawid9010 napisał:
    czy można to jakoś naprawić..?

A skąd to mam wiedzieć, trzeba wymontować, zdjąć blat i oglądać, mierzyć i szukać co jest nie tak, czy jest koślawa itd itp
  • REKLAMA
  • #7 21166617
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6895
    Wyjść zmywarkę z zabudowy, wypoziomować na zewnatrz i puscić mycie testowe. Jeśli będzie nadal lecieć woda to problem jest w maszynie, jeśli będzie sucho, to zabudowa krzywi sprzęt.
    Ta amica jest wykonana oszczędnościowo i dość łatwo przekosić ją w zabudowie.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z zmywarką do zabudowy Amica DIM 68B10EBON, która początkowo wyświetlała błąd E4. Po interwencji serwisu, zmywarka została wysunięta i przechylona, co pomogło w usunięciu błędu, jednak pojawił się nowy problem - wyciek wody z prawej strony drzwi. Serwisant zasugerował, że przyczyną może być złe wypoziomowanie urządzenia. Użytkownik zauważył, że drzwi z lewej strony zamykają się prawidłowo, natomiast z prawej strony jest większa przerwa. W dyskusji pojawiają się sugestie dotyczące sprawdzenia poziomu zmywarki oraz ewentualnych uszkodzeń powstałych podczas transportu lub montażu. Rekomendowane jest wypoziomowanie zmywarki na zewnątrz i przeprowadzenie testu mycia, aby ustalić źródło wycieku.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA