logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

PROXMOX - początkujący pyta . . .

Daniel_GSM 27 Lip 2024 09:32 2868 71
Najlepsze odpowiedzi

Why does Proxmox show the system clock 2 hours ahead of the BIOS time even though the timezone is set correctly?

To zwykle oznacza różnicę między czasem UTC a czasem letnim w Polsce — system ma ustawione UTC, a RTC/BIOS prawdopodobnie trzyma czas lokalny [#21169735] Proxmox wtedy odczytuje zegar sprzętowy jako UTC i dodaje 2 godziny względem lokalnego czasu [#21169735] Problem nie musi wynikać z NTP, tylko z niespójnego ustawienia RTC vs. systemowej strefy czasu [#21169735]
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
  • #1 21169638
    Daniel_GSM
    Poziom 25  
    Ocena: 137
    Cześć,

Nie wiem gdzie popełniam błąd.
    Otóż po zainstalowaniu Proxmox (próbowałem na dwóch różnych maszynach) aktualny czas jest nieprawidłowy przez co każda VM ma ten czas wzięty z d...
    Proxmox swój czas systemowy ustawia +2h do przodu.
    Strefa czasowa w Proxmox ustawiona prawidłowo.

Czyżby brak synchronizacji z serwerami NTP i dlatego Proxmox dodaje sobie 2h do czasu ustawionego w BIOS?
  • #3 21169735
    soltyk
    Poziom 27  
    Ocena: 214
    2 godziny to różnica pomiędzy czasem UTC, a letnim czasem w Polsce. Pewnie masz RTC ustawiony na czas lokalny, a w systemie podałeś, że na UTC. Typowy błąd początkującego uniksowca.
  • #4 21170273
    Daniel_GSM
    Poziom 25  
    soltyk napisał:
    Typowy błąd początkującego uniksowca.

Tak, masz rację - jestem początkującym dlatego chciałbym się czegoś od Was dowiedzieć.
    Nie z Google a od doświadczonych ludzi z Elektrody.

Zanim oddam nowy serwer z Proxmox do użytku muszę przerobić kilka scenariuszy i właśnie przerabiam pierwszy no i mam pytanie:

Scenariusz nr 1 - awaria płyty i/lub dysku na głównej maszynie.

Proxmox na głównej maszynie wykonuje cyklicznie kopie zapasowe VM na NAS Synology w sieci lokalnej.
    Na drugiej zapasowej maszynie mam zainstalowanego Proxmox-a.
    Załóżmy, że na głównej maszynie jest jakaś awaria a ja zdalnie przywracam VM na zapasową maszynę - i udało się - wszystko przebiegło prawidłowo, VM na zapasowej maszynie uruchomiła się.

Moje pytanie brzmi: czy to oby nie za prosto? Ot tak można odtworzyć VM na innej maszynie bez żadnych kluczy, haseł itd.? Żadnych zabezpieczeń? Żadnego szyfrowania? nic? Jeśli ktoś by w jakiś sposób zajumał NAS-a lub obraz VM to sobie go odtwarza gdzie chce i jak chce?

Za prosto to poszło. Do tej pory używałem Windosowego Acronisa - tam szyfrowałem obrazy dysku i zabezpieczałem hasłem a tu nic :)
    Swoją drogą przywrócenie VM na innej maszynie to bajka - nawet MAC i IP się sklonowało - szok
  • #5 21170289
    Bródka
    Poziom 42  
    Ocena: 723
    Daniel_GSM napisał:
    Zanim oddam nowy serwer z Proxmox do użytku muszę przerobić kilka scenariuszy i właśnie przerabiam pierwszy no i mam pytanie:

Nie obraź się ale masz zerową wiedze i branie za to kasy to zwyczajne oszukiwanie klienta, masz jeszcze duzo do nauki - ogladaj YT, tam jest dużo wiedzy, fora zagraniczne
    Daniel_GSM napisał:
    Scenariusz nr 1 - awaria płyty i/lub dysku na głównej maszynie.

Dyski w RAID to wymieniasz ten wadliwy i już
    Daniel_GSM napisał:
    Proxmox na głównej maszynie wykonuje cyklicznie kopie zapasowe VM na NAS Synology w sieci lokalnej.

Jakie kopie?
    W formie migawek przesyłanych do NAS?
    Daniel_GSM napisał:
    Moje pytanie brzmi: czy to oby nie za prosto?

To ma być prosto i szybko ale nie zawsze tak jest bo awaria często nie jest zero-jedynkowa
    Daniel_GSM napisał:
    Za prosto to poszło. Do tej pory używałem Windosowego Acronisa - tam szyfrowałem obrazy dysku i zabezpieczałem hasłem a tu ni

Szyfrowanie serwera utrudnia prace, łatwiej i bezpieczniej zamknąć serwer za mocnymi drzwiami i alarmem, ubezpieczenie itp tak robią firmy - oczywiscie sa przypadki gdzie jednak szyfrowanie jest wymagane, ale wystarczy abyś szyfrował sam VM

Dodano po 3 [minuty]:

Daniel_GSM napisał:
    Jeśli ktoś by w jakiś sposób zajumał NAS-a lub obraz VM to sobie go odtwarza gdzie chce i jak chce?

Nie do końca, proxmox dziedziczy konfiguracje HOSTA, wiec najlepiej odtwarzać na zbliżonej konfiguracji, a nie serwer z tego roku, a odzyskujesz VM na sprzęcie z przed 7 lat - może to powodować problemy np brak wsparcia nowego systemu ze starym sprzętem mam tu na myśli np sterowniki
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #6 21170356
    Daniel_GSM
    Poziom 25  
    Bródka napisał:
    Nie obraź się ale masz zerową wiedze i branie za to kasy to zwyczajne oszukiwanie klienta

Robię to u siebie w FIRMIE - żeby nie było więcej niejasności - robię to na własne ryzyko i nie z oszczędności bo za serwer dałem 20k tylko dla własnej satysfakcji i chęci zgłębiania wiedzy

Odpowiadając na Twoje pytania - tak w formie migawek na NAS Synology.

Mnie chodziło o coś innego - o to, że uzyskując w jakiś sposób dostęp do pliku backupu mogą go odtworzyć na innej maszynie bez żadnych problemów i zabezpieczeń.
    Backup utworzyłem z SuperMicro na Intelu a odzyskałem na zwykłym PC z AMD 8600 - Proxmox nie zażądał żadnego hasła i to mnie trochę zdziwiło.
    W firmie mam alarm i dodatkowo korzystam z agencji ochrony mienia.
    A co jeśli plik backupu wydostanie się z firmy w inny sposób? Każdy go będzie mógł odtworzyć bez żadnych haseł?
  • #7 21170390
    soltyk
    Poziom 27  
    Daniel_GSM napisał:
    Robię to u siebie w FIRMIEl
    Cytat:
    za serwer dałem 20k

Fundusze są. Dlaczego taka egzotyka, a nie sprawdzone VMware lub Hyper-V?

Kopię maszyn (fizycznych i wirtualnych), które nie powinny trafić w niepowołane ręce, zwyczajnie pakuję do archiwum z hasłem. Proste i skuteczne. Dałoby radę zautomatyzować to, ale już nie będzie w 100% bezpieczne, bo skrypt będzie musiał skądś pobierać hasło.
  • #8 21170395
    Daniel_GSM
    Poziom 25  
    No to jestem w szoku.

Od lat wykonuję kopie zapasowe wszystkich komputerów w firmie za pomocą Acronis True Image - polubiłem ten program i nawet on pozwala nam na wprowadzenie hasła do kopii zapasowej tak aby odtworzenie obrazu dysku na innym komputerze było niemożliwe bez znajomości hasła.
    A tu Proxmox tego nie ma :(

Dlaczego Proxmox? Bo dopiero wkraczam w świat wirtualizacji. Nie chciałem inwestować w płatne rozwiązania gdyby mi to jednak nie podeszło.

A tak nawet jak z Proxmox-em sobie nie poradzę to po prostu zainstaluję system bezpośrednio na nowej maszynie (chociaż będzie to marnotrawstwo).
  • #9 21170424
    soltyk
    Poziom 27  
    Daniel_GSM napisał:
    Nie chciałem inwestować w płatne rozwiązania gdyby mi to jednak nie podeszło.

Hyper-V Server też jest darmowy. Płatny jest System Center Virtual Machine Manager, będący odpowiednikiem VMware vCenter. Pojedynczymi maszynami zarządzasz za darmo, za pomocą narzędzi obecnych w Windows. Aczkolwiek brak tam wszystkich funkcji, w zupełności wystarczy na początek.
    Nie wiem jak teraz, kiedyś VMware miało trial.
  • #10 21170434
    Bródka
    Poziom 42  
    Daniel_GSM napisał:
    A co jeśli plik backupu wydostanie się z firmy w inny sposób? Każdy go będzie mógł odtworzyć bez żadnych haseł?

No to jak pisałem, szyfruj instancje VM np za pomoca Bitlockera
    soltyk napisał:
    Hyper-V Server też jest darmowy

Jest i nie jest, tracisz jedną licencje windowsa serwerowego na sam Hyper-V i nie każdy Windows server posiada Hyper-V
    soltyk napisał:
    Dlaczego taka egzotyka, a nie sprawdzone VMware

Niestety ESXI Vmware gdy zostało sprzedane do Broadcom - nie jest już darmowe w żaden sposób, a co za tym idzie powoli zacznie umierać, bo gdy firmy dostały wycenę subskrypcji, momentalnie zaczynają przechodzić np na Azure
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #11 21170452
    Daniel_GSM
    Poziom 25  
    Wbrew temu co napisałeś dużo czytam i oglądam o Proxmox.
    Powoli się zniechęcam.

Chciałem trzy VM żeby rozdzielić programy księgowo-kadrowe od wizualizacji SCADA i serwera Ubiquiti - do tej pory wszystko było zainstalowane na jednej maszynie, która była zwykłym PC i tak pracowało od kilku lat.
    Kopia zapasowa Acronis-em na NAS-a i w razie awarii dysku odzyskanie danych to kwestia godziny.

Sam już nie wiem czy brnąć w to dalej czy po prostu wykorzystać nowy sprzęt bez tej wirtualizacji i zainstalować system bezpośrednio - łatwiej by mi było to kontrolować oprogramowaniem pod Windowsa lub po prostu pod Windowsem zainstalować Oracle VM i mieć maszynę wirtualną.
  • #12 21170453
    soltyk
    Poziom 27  
    Bródka napisał:
    Jest i nie jest, tracisz jedną licencje windowsa serwerowego na sam Hyper-V i nie każdy Windows server posiada Hyper-V

Piszesz o funkcji Hyper-V w Windows Server (dokładnie, w Windows Server Standard masz jedną bliźniaczą maszynę za free, a w Datacenter nieograniczoną ilość). Ale mi chodziło o Microsoft Hyper-V Server - to malutkie ISO, bez słowa ,,Windows". On jest darmowy. Nie tylko uczysz się wirtualizacji, ale od razu Hyper-V, na którym działa wiele datacentrów.
  • #13 21170463
    Bródka
    Poziom 42  
    Daniel_GSM napisał:
    Powoli się zniechęcam.

Bo nie znasz wirtualizacji
    Daniel_GSM napisał:
    Chciałem dwie VM żeby rozdzielić programy księgowo-kadrowe od wizualizacji SCADA - do tej pory wszystko było zainstalowane na jednej maszynie, która była zwykłym PC.

Przecież wirtualizacja to wygoda, stawiasz na VM na proxmoxie, masz kilka maszyn czy kontenerów, kopia to tak naprawdę przesyłanie migawek do innej maszyny np nas lub/i na starym pc stawiasz proxmox backup i masz kopie na nim lub stawiasz drugi proxmox na innym sprzęcie i robisz replikacje
    Daniel_GSM napisał:
    Sam już nie wiem czy brnąć w to dalej czy po prostu wykorzystać nowy sprzęt bez tej wirtualizacji i zainstalować system bezpośrednio - łatwiej by mi było to kontrolować oprogramowaniem pod Windowsa

Co w tym łatwego - przykładowo wychodzi aktualizacja softu, nie jesteś jej pewny - robisz migawkę przed aktualizacją i w razie problemów przywracasz w parę minut
    Daniel_GSM napisał:
    lub po prostu pod Windowsem zainstalować Oracle VM i mieć maszynę wirtualną.

Najpierw to odróżnij Proxmoxa od Oracle VGM - ten pierwszy dziedziczy parametry hosta czyli sterowniki, konfiguracja to realny procesor czy chipset - oracle VM tworzy w pelni wirtualny sprzet, grafika, kontroler - jednym słowem możesz miec problemy przy licencjonowaniu oprogramowania firm trzecich, nie mówiąc już o wydajności
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #14 21170469
    soltyk
    Poziom 27  
    Oracle V.B. to hypervisor typu 2. Służy raczej do testowania softu. Na produkcji używa się VMware Sphere lub Hyper-V.
  • #15 21170470
    Bródka
    Poziom 42  
    soltyk napisał:
    Piszesz o funkcji Hyper-V w Windows Server (dokładnie, w Windows Server Standard masz jedną bliźniaczą maszynę za free

Na jednej licencji Windows Server Standard postawić trzy instancje systemu, no chyba ze jedna z nich to Windows wiec dwie
    soltyk napisał:
    On jest darmowy. Nie tylko uczysz się wirtualizacji, ale od razu Hyper-V, na którym działa wiele datacentrów.

Chodzi Ci o Hyper-V Server Core ? - Owszem darmowy, ale ma ograniczenia, mi.n. brak powłoki graficznej, aby nim wygodniej zarządzać potrzebna domena i zdalne zarzadzanie z innego komputera - nie sadze aby autor tematu chciał się w to bawić to nie dla zwykłego użytkownika - jednoczenie można było by mu zaproponować czysty linux bez proxmoxa, dla zwykłego usera to czarna magia
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #16 21170474
    Daniel_GSM
    Poziom 25  
    Bródka napisał:
    Bo nie znasz wirtualizacji

i... linuxa a przy Proxmox trzeba go znać.

A co mnie zniechęca?
    Poniżej lista :)

Np. czytam teraz o SMART dysku - żeby go sprawdzać cyklicznie i wysyłać ewentualne powiadomienia - trzeba napisać skrypty bo w GUI tego nie zrobię.
    Cała reszta też oparta jest na skryptach.

Mam jednego UPS a chciałbym żeby ten jeden UPS, który jest podłączony do sieci dawał sygnał do Proxmox i do NAS-a żeby się zamknęły przed wyczerpaniem baterii - kolejne skrypty.

Piszesz o replikacji - nigdzie nie znalazłem info o replikacji na drugi komputer - pewnie trzeba pisać skrypty czy coś w tym stylu bo manualnie to już potrafię to zrobić.

Generalnie dużo zachodu z tym wszystkim, ale trzeba przyznać, że wygoda jest bo np. dziś mając zdalny dostęp do swojej sieci w firmie przez VPN, odpalone 2 maszyny + NAS zdołałem zrobić kopię zapasową na NAS-a z pierwszej maszyny a następnie "odzyskać" ten backup na innej maszynie automatycznie wdrażając ją do sieci lokalnej - fajna sprawa w razie awarii głównej maszyny.
    Trochę się obawiam bo takie testowanie jak robię teraz nie sprawia większych problemów, ale jak przyjdzie co do czego to się nagle okaże, że gdzieś popełniłem błąd i całą bazę sql z księgowości i kadr szlag trafi :)
  • #17 21170475
    soltyk
    Poziom 27  
    Bródka napisał:
    Na jednej licencji Windows Server Standard postawić trzy instancje systemu, no chyba ze jedna z nich to Windows wiec dwie

O ile nic nie pozmieniało się ostatnio, możesz postawić 1 wirtualny system. Chyba, że rzeczywisty system służy tylko i wyłącznie do hostowania wirtualnych i zarządzania nimi - wtedy możesz postawić 2.
    Sam system w żaden sposób nie ogranicza ilości uruchomionych maszyn, robią to wyłącznie zapisy w licencji.

Cytat:
    Chodzi Ci o Hyper-V Server Core ?

Nie. Windows Server 2008/.../2022 Core, to tryb instalacji Windows Server 2008-2022 bez instalacji powłoki. Hyper-V Server, to taki jakby Windows Server, ale bez powłoki i bez wszystkiego, oprócz Hyper-V. To jest inne ISO i on jest za darmo.
    (Jest jeszcze coś innego: Windows Server bez numeru - to jest pełen Windows Server z wyjątkiem GUI.)
  • Pomocny post
    #18 21170488
    Bródka
    Poziom 42  
    soltyk napisał:
    Nie. Windows Server 2008/.../2022 Core, to tryb instalacji Windows Server 2008-2022 bez instalacji powłoki. Hyper-V Server, to taki jakby Windows Server, ale bez powłoki i bez wszystkiego, oprócz Hyper-V. To jest inne ISO i on jest za darmo.
    (Jest jeszcze coś innego: Windows Server bez numeru - to jest pełen Windows Server z wyjątkiem GUI.)

Wiem o czym piszesz, tylko MS namieszał aby cichcem wycofać darmowy Hyper-V
    Wcześniej darmowy Hyper-V był wypuszczany osobno, obecnie juz nie występuje w wersji 2022, ostatnia wersja to 2019, nowe to juz tylko Azure Stack HCI
    I nie zmienia to faktu ze darmowy Hyper-V bez bez powłoki i to co napisałem wcześniej dotyczyło darmowego Hyper-V w ostatniej dostępnej wersji 2019
    Myślę że nie ma sensu dalej "zaśmiecać" i wypowiadać się na temat Hyper-V bo autor nie o to pytał
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #19 21170492
    soltyk
    Poziom 27  
    Bródka napisał:
    MS namieszał aby cichcem wycofać darmowy Hyper-V
    Wcześniej darmowy Hyper-V był wypuszczany osobno, obecnie juz nie występuje w wersji 2022, ostatnia wersja to 2019, nowe to juz tylko Azure Stack HCI

Nawet nie wiedziałem. Zatem pozostaje brać wersję 2019 i używać, nie ma nad czym dumać.

Cytat:
    Myślę że nie ma sensu dalej "zaśmiecać" i wypowiadać się na temat Hyper-V bo autor nie o to pytał

Pytał, a ja nawet zdążyłem odpowiedzieć. Lecz usunąłem odpowiedź, gdy on skasował pytanie.
  • Pomocny post
    #20 21170498
    Bródka
    Poziom 42  
    Daniel_GSM napisał:
    Np. czytam teraz o SMART dysku - żeby go sprawdzać cyklicznie i wysyłać ewentualne powiadomienia - trzeba napisać skrypty bo w GUI tego nie zrobię.

Bo jak taki proxmox siedzi na serwerze to na nim masz moduł np w dellach iDRAC, on tego pilnuje i nie tylko tego, tak naprawdę to w pełni niezależny panel zarzadzania serwerem "pod" systemem
    Daniel_GSM napisał:
    Piszesz o replikacji - nigdzie nie znalazłem info o replikacji na drugi komputer - pewnie trzeba pisać skrypty czy coś w tym stylu bo manualnie to już potrafię to zrobić.

https://www.youtube.com/watch?v=wA8thF1NgYc&t
    Daniel_GSM napisał:
    Mam jednego UPS a chciałbym żeby ten jeden UPS, który jest podłączony do sieci dawał sygnał do Proxmox i do NAS-a żeby się zamknęły przed wyczerpaniem baterii - kolejne skrypty.

Nikt nie mówił że to będzie łatwe w twoim przypadku, zależy jaki kto ma sprzęt
    Daniel_GSM napisał:
    Trochę się obawiam bo takie testowanie jak robię teraz nie sprawia większych problemów, ale jak przyjdzie co do czego to się nagle okaże, że gdzieś popełniłem błąd i całą bazę sql z księgowości i kadr szlag trafi

Takie zmiany robi się gdy już wiesz co robić, bez tego faktycznie, masz racje możesz namieszać - ogólnie w firmie w tych czasach posiadanie informatyka to jest podstawa, ale wiadomo to jest koszt i nie mały
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • Pomocny post
    #21 21170514
    soltyk
    Poziom 27  
    Zauważyłem post autora w temacie o LAN:
    Daniel_GSM napisał:
    Więc czego używasz do wirtualizacji? Mówimy oczywiście o czymś darmowym z nakładką graficzną :)

VMware i Hyper-V.
  • #22 21170521
    Daniel_GSM
    Poziom 25  
    soltyk napisał:
    Pytał, a ja nawet zdążyłem odpowiedzieć. Lecz usunąłem odpowiedź, gdy on skasował pytanie.

Przepraszam - ponawiam pytanie.
    Skąd pobrać Hyper-V w wersji darmowej żeby się tym "pobawić"?
    A nóż widelec mi się podoba bardziej niż Proxmox.

Tak jak wspomniałem - nie robię tego zarobkowo tylko dla siebie i własnej satysfakcji.
    Ogólnie zajmuję się automatyką, wizualizacjami SCADA, programowaniem PLC itd.
    Informatyka to moje hobby i chętnie zgłębiam wiedzę i eksperymentuję.
    Do tej pory moje hobby nie wpłynęło negatywnie na moją pracę - od kilku lat żadnych danych nie straciłem pomimo kilku poważnych awarii sprzętu :) Wszystko odzyskałem a Acronis True Image polecam wszystkim amatorom (szkoda tylko, że już nie sprzedają wieczystych licencji jak kiedyś)
  • Pomocny post
    #23 21170532
    soltyk
    Poziom 27  
    Daniel_GSM napisał:
    Skąd pobrać Hyper-V w wersji darmowej żeby się tym "pobawić"?

Pierwsza odpowiedź Google: https://www.microsoft.com/en-us/evalcenter/evaluate-hyper-v-server-2019.

Z miejsca także widzimy, co odróżnia go od jakiegoś Proxmoxa:
    Cytat:
    product that delivers enterprise-class virtualization for your datacenter
  • #24 21170535
    Daniel_GSM
    Poziom 25  
    Bródka napisał:
    Bo jak taki proxmox siedzi na serwerze to na nim masz moduł np w dellach iDRAC, on tego pilnuje i nie tylko tego, tak naprawdę to w pełni niezależny panel zarzadzania serwerem "pod" systemem

U mnie IPMI - Matko Bosko jaki to luksus to głowa mała - przecież dzięki temu narzędziu mogę zrobić praktycznie wszystko na odległość o każdej porze dnia i nocy - przypominam, że na serwerze zainstalowana jest SCADA to wizualizacji procesów przemysłowych dla moich Klientów - dostęp musi być całodobowy bez przestojów.
    Wcześniej jak mi ten "zwykły" komputer PC co udawał serwer się wyłączył to trzeba było fizycznie wciskać POWER (później zastosowałem moduł GSM, którym zdalnie sterowałem) a teraz? IPMI rozwiązuje wszystkie problemy.

Bródka napisał:
    Nikt nie mówił że to będzie łatwe w twoim przypadku, zależy jaki kto ma sprzęt

PowerWalker VFI 1500 ICR IoT ( https://pl.powerwalker.com/?page=product&item=10122197&lang=pl ) - w sieci zgłasza się jako Eaton więc to pewnie robione na licencji Eatona - zastanawiam się czy oprogramowanie Eaton-a będzie się komunikowało z tym moim UPS-em bo oryginalne oprogramowanie jest słabe.
  • #25 21170556
    Bródka
    Poziom 42  
    Daniel_GSM napisał:
    PowerWalker VFI 1500 ICR IoT ( https://pl.powerwalker.com/?page=product&item=10122197&lang=pl ) - w sieci zgłasza się jako Eaton więc to pewnie robione na licencji Eatona - zastanawiam się czy oprogramowanie Eaton-a będzie się komunikowało z tym moim UPS-em bo oryginalne oprogramowanie jest słabe.

Sprawdź, skoro masz sieciowego UPS to łączysz do niego VM, NAS i w razie utraty zasilania wiedza o tym i w razie "końcówki" aku wyłączają się systemy - może Ci się przyda https://forum.proxmox.com/threads/install-eaton-ups-management-software-on-pve.147571/
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #26 21170561
    Daniel_GSM
    Poziom 25  
    soltyk napisał:
    VMware i Hyper-V.

Zainteresowałem się też tym Hyper-V i oglądam jakieś tutoriale na YT.
    Ciekawe gdzie jest haczyk skoro Hyper-V nie jest aż tak "uwielbiany" przez ludzi jak Proxmox.
    Jest darmowy, jest graficzny - o co chodzi? że to produkt Microsoftu? To ludziom przeszkadza?
    Pytanko: faktycznie tak jak piszą w sieci muszę mieć Windows Server? Bez tego ani rusz z obsługą Hyper-V?

Bródka napisał:
    Sprawdź, skoro masz sieciowego UPS to łączysz do niego VM, NAS i w razie utraty zasilania wiedza o tym i w razie "końcówki" aku wyłączają się systemy - może Ci się przyda https://forum.proxmox.com/threads/install-eaton-ups-management-software-on-pve.147571/

Dziękuję
  • #27 21170585
    soltyk
    Poziom 27  
    Daniel_GSM napisał:
    Ciekawe gdzie jest haczyk skoro Hyper-V nie jest aż tak "uwielbiany" przez ludzi jak Proxmox.

Pierwsze słyszę. Siedzę na kilku forach i jesteś drugi, który w ogóle wspomina o Proxmox. Za to na Hyper-V lata 45% datacentrów - tyle samo, co na VMware. Nie ma haczyka.

Cytat:
    Pytanko: faktycznie tak jak piszą w sieci muszę mieć Windows Server? Bez tego ani rusz z obsługą Hyper-V?

Jakieś bzdury. Kliencki Windows też ma narzędzia do zdalnego zarządzania Hyper-V.
  • #28 21170623
    Daniel_GSM
    Poziom 25  
    soltyk napisał:
    Jakieś bzdury. Kliencki Windows też ma narzędzia do zdalnego zarządzania Hyper-V.

Edukuję się - może akurat mi to siądzie.
    W poniedziałek zainstaluję i potestuję.

Wpisałem w Google porównanie Proxmox do Hyper-V i tam takie bzdury piszą a ja nie potrzebuję na swoich VM nic lepszego niż WIN11.

Dziękuję za wszelką pomoc Panowie.
    Co Elka to Elka i żadne Google czy YT nie powie tyle co Wy tutaj :)

PS
    Martwi mnie tylko ten komunikat na stronie pobierania:
    Zarejestruj się, aby skorzystać z bezpłatnego okresu próbnego już dziś
    https://info.microsoft.com/ww-landing-microsoft-hyper-v-server-2019.html
  • #29 21170636
    soltyk
    Poziom 27  
    Dziękujemy za miłe słowa.
    Daj potem znać, co to za rejestracja. Nie było tego w starszych wersjach, a 2019 nie używałem.
  • #30 21170958
    Bródka
    Poziom 42  
    Daniel_GSM napisał:
    PS
    Martwi mnie tylko ten komunikat na stronie pobierania:
    Zarejestruj się, aby skorzystać z bezpłatnego okresu próbnego już dziś
    https://info.microsoft.com/ww-landing-microsoft-hyper-v-server-2019.html

Możesz wpisać co tam chcesz, prócz maila bo na niego dostaniesz link do pobrania - nic tam nie ma zobowiązującego
    Daniel_GSM napisał:

Nie musisz mieć serwera, każdy aktualny windows w wersji pro posiada klienta Hyper-V i hosta, wiec możesz go uruchomić nawet na windowsie 10/11 Pro choć ma pewne ograniczenia np brak replikacji, klastrów
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

✨ Po instalacji Proxmox na różnych maszynach pojawił się problem z nieprawidłowym czasem systemowym, przesuniętym o +2 godziny mimo poprawnej strefy czasowej. Przyczyną jest najczęściej ustawienie zegara RTC na czas lokalny zamiast UTC, co powoduje błędną synchronizację czasu i brak poprawnej synchronizacji NTP. Dyskusja rozszerzyła się o kwestie backupów maszyn wirtualnych (VM) na NAS Synology, gdzie użytkownik zauważył brak zabezpieczeń i szyfrowania kopii zapasowych, co umożliwia odtworzenie VM na dowolnym sprzęcie bez hasła. Poruszono temat alternatywnych rozwiązań wirtualizacyjnych, takich jak darmowy Hyper-V Server 2019, jego instalacja, licencjonowanie, ograniczenia i zarządzanie, a także porównanie do Proxmox i VMware. Wskazano, że Hyper-V wymaga często domeny do zdalnego zarządzania i nie posiada webowego GUI jak Proxmox. Omówiono także kwestie montowania dysków USB i backupów na Proxmox 8, gdzie konieczne jest ręczne montowanie partycji i dodanie ich jako katalogu w systemie, gdyż GUI nie obsługuje automatycznego wykrywania USB. Podkreślono, że do backupów lepiej używać Proxmox Backup Server (PBS) z replikacją, a nie pendrive. Poruszono też temat monitoringu SMART dysków w Proxmox, który zależy od sprzętu i kontrolera, oraz integracji UPS z systemem. Wskazano, że Proxmox dziedziczy konfigurację hosta, co może powodować problemy przy odtwarzaniu VM na sprzęcie o innej architekturze. Dyskusja zawierała liczne porady dotyczące konfiguracji, zarządzania i zabezpieczeń w środowisku Proxmox oraz alternatywach wirtualizacyjnych.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA