Daniel_GSM napisał: Zanim oddam nowy serwer z Proxmox do użytku muszę przerobić kilka scenariuszy i właśnie przerabiam pierwszy no i mam pytanie:
Nie obraź się ale masz zerową wiedze i branie za to kasy to zwyczajne oszukiwanie klienta, masz jeszcze duzo do nauki - ogladaj YT, tam jest dużo wiedzy, fora zagraniczne
Daniel_GSM napisał: Scenariusz nr 1 - awaria płyty i/lub dysku na głównej maszynie.
Dyski w RAID to wymieniasz ten wadliwy i już
Daniel_GSM napisał: Proxmox na głównej maszynie wykonuje cyklicznie kopie zapasowe VM na NAS Synology w sieci lokalnej.
Jakie kopie?
W formie migawek przesyłanych do NAS?
Daniel_GSM napisał: Moje pytanie brzmi: czy to oby nie za prosto?
To ma być prosto i szybko ale nie zawsze tak jest bo awaria często nie jest zero-jedynkowa
Daniel_GSM napisał: Za prosto to poszło. Do tej pory używałem Windosowego Acronisa - tam szyfrowałem obrazy dysku i zabezpieczałem hasłem a tu ni
Szyfrowanie serwera utrudnia prace, łatwiej i bezpieczniej zamknąć serwer za mocnymi drzwiami i alarmem, ubezpieczenie itp tak robią firmy - oczywiscie sa przypadki gdzie jednak szyfrowanie jest wymagane, ale wystarczy abyś szyfrował sam VM
Dodano po 3 [minuty]: Daniel_GSM napisał: Jeśli ktoś by w jakiś sposób zajumał NAS-a lub obraz VM to sobie go odtwarza gdzie chce i jak chce?
Nie do końca, proxmox dziedziczy konfiguracje HOSTA, wiec najlepiej odtwarzać na zbliżonej konfiguracji, a nie serwer z tego roku, a odzyskujesz VM na sprzęcie z przed 7 lat - może to powodować problemy np brak wsparcia nowego systemu ze starym sprzętem mam tu na myśli np sterowniki