logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung C100 - czarny wyświetlacz, dźwięk działa, co sprawdzić?

cytrus51 08 Gru 2005 00:49 1349 8
REKLAMA
  • #1 2064209
    cytrus51
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam.
    Mam samsunga c100. wlacza sie, jest dzwiek, oglosy klawiszy, wszystko ok, pozatym ze wyswietlacz jest caly czas czarny, nie widac zadnych fizycznych uszkodzen, czy to tasmy czy to na plycie. Gdzie moge szukac usterki, czy na pewno jestem zmuszony wymienic wyswietlacz?

z gory dziekuje
  • REKLAMA
  • #2 2064487
    puzonpl
    Poziom 12  
    Prawdopodobnie tak. Radziłbym ci go rozkręcić i sprawdzić styki (odtłuść je). Jak to nie pomoże to tylko wymiana. :(
  • REKLAMA
  • #3 2064509
    fischer8
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 116
    Witam

Jakie styki?, widocznie nie naprawiałeś jeszcze C100.Wyświetlacz jest lutowany do płyty
  • #4 2065642
    cytrus51
    Poziom 11  
    racja. wyswietlacz jest lutowany, telefon kapalem i wygrzalem w okolicach wyswietlacza ale nic. jakies propozycje?
  • #5 2069841
    fact
    Poziom 10  
    Te telefony są bardzo delikatne; ja bym na początku posprawdzał czy nie jest popękany klej koło procesorów(jeśli jest to już niewiele poradzisz), jeśli nie to bym się brał za lutowanie LCD...
  • REKLAMA
  • #6 2073129
    puzonpl
    Poziom 12  
    Sorry, mój błąd. Popiepszyły mi się modele fonów.
  • REKLAMA
  • #7 2075616
    cytrus51
    Poziom 11  
    thx, bede probowal lutowac lcd, nie widze zadnych pekniec wiec pewnie zimne luty. zobaczymy co z tego wyjdzie
  • #8 2078303
    saico
    Poziom 20  
    Ocena: 38
    To nie koniecznie musi być wina lcd-ka. Spotkałem się, że mimo jego wymiany było to samo - szary ekran. Wskazuje to na uszkodzenie hardwerowe, bo firmwarowe z uwagi na fleshowanie też nic nie pomogło. Więc masz 50% szans na to, że uszkodzony jest LCD. Pozdrawiam
  • #9 2080641
    epol
    Poziom 26  
    Ocena: 13
    Spotkalem sie z czyms takim i ku mojemu zdziwieniu pomogl reset telefonu kodem :)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Samsung C100 uruchamia się poprawnie, słychać dźwięki i reakcje klawiszy, jednak wyświetlacz pozostaje czarny bez widocznych uszkodzeń fizycznych. Wyświetlacz jest lutowany do płyty głównej, więc nie ma taśmy do sprawdzenia. Zaleca się rozkręcenie telefonu i kontrolę styków oraz ewentualne odtłuszczenie, choć najczęściej konieczna jest wymiana wyświetlacza lub lutowanie jego połączeń. Należy również sprawdzić, czy nie ma pęknięć kleju w okolicach procesora, co może wskazywać na poważniejsze uszkodzenia hardware’owe. W niektórych przypadkach problem nie ustępuje po wymianie LCD, co sugeruje uszkodzenie sprzętowe płyty głównej. Dodatkowo, zdarzały się sytuacje, gdzie reset telefonu kodem serwisowym rozwiązał problem szarego lub czarnego ekranu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA