logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak poprawić uziemienie i zabezpieczenia w instalacji domowej z rozdziałem PEN na słupie?

Franek k 28 Lip 2024 23:11 810 6
  • #1 21171962
    Franek k
    Poziom 15  
    Ocena: 24
    Cześć.

Mam pewne przemyślenia. Dom jednorodzinny. Od słupa do rozdzielnicy w domu idzie kabel ziemny 5x10 (L1, L2, L3, N, PE) - rozdział PEN został wykonany na słupie. Za licznikiem na słupie jest też wyłącznik nadprądowy 32A.
    Czyli, tak: na słupie bezpiecznik 32A później kablem ziemnym 5x10mm do domu i tutaj od razu na dzień dobry jest ogranicznik przepięć T2 4P (L1, L2, L3, N). PE dla ogranicznika jest wzięte z tego kabla ziemnego - PE ogranicznika jest podłączone do PE kabla ziemnego. Czyli już tutaj jest dość kiepsko, ale tak to rozwiązał elektryk kilka lat temu. Co ciekawe jest instalacja odgromowa. Nie mam pojęcia czy jest tu uziom otokowy czy z bednarki fundamentowej, ale podejrzewam, że raczej są szpilki wbite w ziemię (w sumie 4 punkty). W kotłowni ze ściany wychodzi przewód PE, ma on 16mm ale nie jest z niczym podłączony i nie wiem czy on jest też połączony z jakąś szpilką... Nie wiem co tu poszło nie tak i dlaczego elektryk zdecydował o rozdziale PEN na słupie.

Poniżej fragment schematu
    Schemat instalacji elektrycznej z rozdzielnicą w domu i skrzynką na słupie

Teraz takie moje pytania:
    1. Czy da się wykonać teraz pomiar jakości uziemienia odgromowego (czy jest poniżej 10ohm) oraz tego przewodu PE 16mm?
    2. Czy dobrym pomysłem byłoby wykonać uziom w postaci szpilki i tym uziomem uziemić szynę PE w rozdzielnicy? Pozostawiając rozdział PEN na słupie .
    3. Zastanawiam się nad dołożeniem rozłącznika bezpiecznikowego (np. Noark Ex9FS 3F) o wartości 32A na wejściu rozdzielnicy, przed ogranicznikiem przepięć. Dzięki temu w przypadku uszkodzenia ogranicznika byłoby zabezpieczenie przed ciągłym zwarciem. A po drugie mógłbym rozłączać linie L1, L2, L3 w przypadku burzy. Chociaż i tak połączenie ze słupem nadal będzie przez N. Więc nie wiem czy byłby sens tego.

W sensie takie coś
    Schemat połączeń elektrycznych z rozdzielnicą w domu i skrzynką na słupie

Z góry dziękuję za informacje.
  • #2 21171978
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 21172861
    tyqva
    Poziom 37  
    Ocena: 1187
    BBElektrotechnik napisał:
    ...
    Co do zabezpieczeń - w złączu pomiarowym powinieneś mieć nie wyłącznik nadprądowy C32, tylko rozłącznik bezpiecznikowy RBK00 z wkładkami zgodnie z tabelą (zwykle 50-80A gG) przed licznikiem, oraz ogranicznik mocy Etimat-T 32A za licznikiem....
    Te powinności dotyczą dostawcy energii a nie odbiorcy. I jeszcze dostawca wcale nie musi, tylko może zastosować taką propozycję.
    Przed licznikiem odbiorca to może sobie tylko pooglądać co jest wykonane.

Franek k napisał:
    A po drugie mógłbym rozłączać linie L1, L2, L3 w przypadku burzy. Chociaż i tak połączenie ze słupem nadal będzie przez N. Więc nie wiem czy byłby sens tego.

Nie ma potrzeby wyłączać prąd w trakcie burzy. Masz piorunochron, zaopatrz się w sprawne porządne ochronniki przepięć (masz typ T2, gdzie jest T1? Co to za ochronnik?). Nie żyjemy w średniowieczu.

Jako że nie żyjemy w średniowieczu, dochodzą do nas zewsząd informacje, że jednym ze sposobów uniknięcia zniszczeń instalacji elektrycznej, jest odłączanie jej od źródeł zasilania. Nikt nie da gwarancji, nawet producenci ograniczników przepięć, że ograniczniki w 100% ograniczą do zera prądy wyładowań elektrycznych. Coś też musi być na rzeczy w stwierdzeniu, że najlepszym zabezpieczeniem przed piorunami jest dobra polisa.
    Nie doczytałem się natomiast i nie dosłuchałem o jakimś topowym ograniczniku będącym najlepszym zabezpieczeniem przed piorunami.
  • #4 21172887
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 21173072
    tyqva
    Poziom 37  
    Ocena: 1187
    ...
    tyqva napisał:
    Przed licznikiem odbiorca to może sobie tylko pooglądać co jest wykonane.

Nie zgodzę się z tym, masz prawo wymagać od dostawcy by co najmniej wydał zgodę na doprowadzenie tego do stanu odpowiadającego ich własnym standardom, na koszt zleceniodawcy, niestety. Również takie zlecenia czasem wykonuję...

Czyli jednak mały może mniej, niestety. A na szybko przeczytałem, że doprowadzenie na koszt dostawcy. Ot, moje myślenie życzeniowe.

...
    tyqva napisał:
    Jako że nie żyjemy w średniowieczu, dochodzą do nas zewsząd informacje, że jednym ze sposobów uniknięcia zniszczeń instalacji elektrycznej, jest odłączanie jej od źródeł zasilania.

... Bo odłączenie obwodów od sieci nie uchroni nas przed wyindukowaniem się przepięć w instalacji w momencie uderzenia pioruna w pobliżu, jak i nie ochroni nas przed trafieniem przykładowo w linię telefoniczną jeżeli taka jest....

...
    tyqva napisał:
    Nie doczytałem się natomiast i nie dosłuchałem o jakimś topowym ograniczniku będącym najlepszym zabezpieczeniem przed piorunami.

... Dla zwykłego śmiertelnika dobrym zabezpieczeniem często jest dobry UPS który ulegnie zniszczeniu ale nie przepuści przepięcia dalej.

Czyli odłączenie nie chroni od przepięć wyindukowanych, ale UPS już nie pozwala na wyindukowanie przepięć? Dobrze rozumiem? Czyli zamiast ograniczników UPS? Bo po walnięciu pioruna ogranicznik też czasami ulega zniszczeniu...

To takie moje uwagi, czasem zaczepne, czasem prawdziwe...
  • #6 21173110
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 21173181
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3548
    Co to indukowania - kwestia rozległości instalacji.
    Ochronnik T2 ogranicza do 1500V a T3 niżej.
    To dotyczy przepięcia po przewodach.
    Zaindukowane są znacznie mniejsze.
    Ludzie mówią a o zaindukowanym , bo starają znaleźć przyczyny uszkodzeń.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono kwestie poprawy uziemienia i zabezpieczeń w instalacji elektrycznej domu jednorodzinnego, gdzie rozdział PEN został wykonany na słupie. Użytkownik wskazał na błędy w instalacji, takie jak niewłaściwe podłączenie przewodu PE oraz brak podłączenia przewodu PE w kotłowni do Głównej Szyny Uziemiającej (GSU). Zwrócono uwagę na konieczność rozdziału PEN w rozdzielnicy głównej budynku oraz na potrzebę podłączenia uziemienia do różnych instalacji (wodnych, gazowych, antenowych). Wskazano również na problemy związane z używaniem wyłącznika nadprądowego C32 zamiast rozłącznika bezpiecznikowego. Dyskutowano także o skuteczności ograniczników przepięć oraz o konieczności ich odpowiedniego doboru w kontekście ochrony przed przepięciami indukowanymi.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA