logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Xbox 360 Fat nie wykrywa dysku Hitachi 320GB - jak to naprawić?

toshibakinderowski 29 Lip 2024 16:08 558 9
REKLAMA
  • #1 21172741
    toshibakinderowski
    Poziom 2  
    Witam, ostatnio kupiłem kieszeń na dysk do Xboxa 360 Fat z dyskiem 20GB z zamiarem wymiany go na Hitachi 320GB, ponieważ wyczytałem w internecie, że bez problemu pójdzie od strzała, a na filmach szło to od razu bez problemu, a u mnie Xklocek nie wykrywa dysku 320GB, więc nie mogę go nawet sformatować. Dysk 100% sprawny, a oryginalny dysk no problemo działa.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 21172991
    toshibakinderowski
    Poziom 2  
    Jak na razie nie jestem w stanie sprawdzić przez USB, w najgorszym przypadku kupię kabelek i sprawdzę, a czy nie ma jakiejś aplikacji, która byłaby w stanie sformatować dysk tak, jakby to robił Xbox (niestety jak jest to zawarte w tamtym poście, to nie zobaczę, ponieważ jestem świeżakiem na tamtym forum).
  • #4 21173003
    ilxs
    Poziom 12  
    Ocena: 13
    Jeśli dysk był sformatowany normalnie w komputerze to raczej zabawa zakończona z tym egzemplarzem.
  • REKLAMA
  • #5 21173296
    Kiermasz
    Poziom 23  
    Ocena: 194
    Witam.
    Tak się składa, że mam własnoręcznie i poważnie przegrzebaną konsolkę X360. No i nie zgadzam się z twierdzeniem, że dysk sformatowany pod windowsem już jest przegrany.

Windows posiada ułomności w kwestii pracy z dziwnymi dyskami, a w tę kategorię wpada dysk Xbox.
    - Natychmiast montuje do systemu plików i zapisuje swoje śmieci.
    - I tak nie obsługuje systemu plików FATX, którego używa XBOX360.
    - Ustawienie trybu offline, dla dysku pomaga, ale zanim będziemy mogli ustawić ten tryb dla dysku, win spróbuje go zamontować.
    - I nic to nie da, bo win i tak tego nie obsłuży prawidłowo.

A im nowszy windows, tym gorzej jest pod tym względem.

Osobiście widzę 3 różne drogi.
    - Low format i przywrócenie dysku do fabryki - prawdziwy format troszkę trwa, polecam cierpliwość.
    - sklonować oryginalny dysk na nowy dysk 1:1.
    - kombinować z pakietami FATX dla linux i tym formatować. Tu nie mam doświadczenia, jednak lin jest w stanie to obsłużyc i nie powinno być większych problemów w doinstalowaniu tego systemu plików.

Załączam 2 screeny z terminala pod dwie pierwsze drogi. Korzystam z linux mint 19 i pod nim działam.
    Trzecią drogę, niestety musisz pogooglować.

Umownie /dev/sdc to nowy dysk; /dev/sdd to dysk oryginalny XBOX.
    Ja nie chciałem sobie formatować, ani klonować dysków, więc ostatniej komendy u siebie nie wykonałem.

Sądzę, że sam low format wystarczy, by konsoli "zasmakował" ten nowy dysk.
    No i po tej operacji dysk będzie totalnie goły. Nawet śladu po MBR i tablicy partycji nie będzie.
    No tylko, ten proces troszkę potrwa.

Klonowanie zaś prawdopodobnie przeniesie Ci wszystko 1:1, wraz z grami. Pytanie, czy stan oryginalnego dysku na to pozwoli.

Zrzut ekranu z terminala Linux pokazujący polecenia do zarządzania dyskiem twardym. Zrzut ekranu z terminala Linux z poleceniami do klonowania dysku Xbox 360.
  • REKLAMA
  • #6 21173607
    toshibakinderowski
    Poziom 2  
    Mam mały problem odnośnie tego low formatu, ponieważ w internecie wszystko jest zawirowane dziwnie i ludzie nie potrafią tego wyjaśnić. Mam do dyspozycji Win 10 i Linuxa Mint.
  • #8 21173797
    Marshtel
    Poziom 12  
    Ocena: 26
    Rozumiem, że Xbox 360 ma RGH? Bo bez tego nie zobaczy dysku "obcego" podłączonego do oryginalnej kieszeni. Zrobiłem tak z rozpędu, wybebeszyłem oryginalny 120, sformatowałem Fatxplorerem pod Xboxa nowego SSD, zamontowałem, odpalam i klops. Komputer go wykrywa jako dysk Xbox 360, konsola nie. Przeflashować można niektóre dyski WD, wtedy będą widoczne jako Fujitsu i konsola je łyknie :) Kopia posektorowa również nic nie daje. Ja sobie kupiłem kilka dysków od slima, jedną oryginalną kieszeń poświęciłem żeby wyjąć kabelek i sobie przerzucam w razie potrzeby, a SSD mam podłączony na usb.
  • #9 21173881
    toshibakinderowski
    Poziom 2  
    okej czyli czeka mnie RGH bo myśle ze wyjdzie mnie to troche taniej niz dysk wd a programator potrzebny i tak sie przyda (z tego co pamiętam na płycie jasper można było robić rgh) a i jeszcze pytanie czy w grach online będzie ban za rgh albo ogl zmodowanego xklocka?
  • #10 21173933
    Marshtel
    Poziom 12  
    Ocena: 26
    500GB do slima kupisz za 70-80zł. Tam jest port SATA na wierzchu i nawet nie trzeba z kieszeni wyciągać, wystarczy kabelek za 5zł. Albo przekładka do kieszeni fata.

Konsole z RGH mają swoją sieć do grania online, do Live dostępu nie było, ale może coś się zmieniło. Za LT nie ma bana. Ja nawet nie wiedziałem, że kupiłem przerobionego klocka. Dowiedziałem się jak sam chciałem przerobić. Bana nie dostałem. Jeszcze :)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik ma problem z wykryciem dysku Hitachi 320GB przez konsolę Xbox 360 Fat, mimo że oryginalny dysk 20GB działa bez problemu. Wskazano, że dysk sformatowany w systemie Windows może być niekompatybilny z Xbox 360, ponieważ konsola używa systemu plików FATX. Proponowane rozwiązania obejmują: wykonanie niskiego formatu dysku, sklonowanie oryginalnego dysku lub użycie narzędzi FATX w systemie Linux do sformatowania dysku. Użytkownik rozważa również modyfikację konsoli (RGH) w celu lepszej obsługi dysków. Wskazano, że niektóre dyski WD można przerobić, aby były widoczne dla konsoli.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA