logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Router znaleziony w piwnicy - brak dostępu do internetu, świecą trzy kontrolki

zbigbiewc 29 Lip 2024 22:42 330 11
REKLAMA
  • #1 21173300
    zbigbiewc
    Poziom 2  
    Witam, ostatnio znalazłem router, jak robiłem porządki w piwnicy i jak go znalazłem, to poszedłem do domu i jak sprawdziłem, czy działa, świeci się tylko trzy kontrolki, a po połączeniu się z kompem to pokazał się komunikat "Brak dostępu do internetu" https://obrazki.elektroda.pl/2963234300_1722285633.jpg
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21173318
    netTv
    Poziom 32  
    Ocena: 578
    Sprzęt własność UPC. Router w technologii Docsis.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 21173389
    Staszek z Chełma
    Poziom 19  
    Ocena: 56
    To jest modem (modulator, demodulator) to urządzenie podłączamy do kabla antenowego kablówki. Wówczas zacznie migać dioda DS (szukanie sygnału do klienta) jeżeli sią zaświeci na stałe to oznacza że znalazł odpowiednią nośną i przystępuje do procedury komunikacji z kontrolerem modemów (CMTS) wówczas miga dioda US (ustalanie parametrów sygnału od modemu do CMTS-a) Jeżeli dioda US zapali się ciągłym sygnałem to zacznie migać dioda Online (negocjacje uprawnień). Jeżeli ta się zapali to mamy przydzielony adres IP czyli jest internet z prędkością zgodna z abonamentem, przy braku abonamentu przydzielana jest prędkość (preaktywacja) ok. 60kbps. Może się zdarzyć że ta dioda Online będzie cały czas migać , to oznacza że jakość sygnału jest zbyt niska, lub CMTS jest tak ustawiony aby komunikować się tylko ze znanymi modemami (które ma na liście).
    Inne wykorzystanie - słyszałem że można taki modem skonfigurować aby pracował jako router. Wówczas nie podłączamy kabla antenowego, a jedno z wyjść LAN zmieniamy konfigurację na WAN i jeszcze konfigurujemy WiFi nazwa sieci i hasło.
  • Pomocny post
    #5 21173422
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5354
    Staszek z Chełma napisał:
    nne wykorzystanie - słyszałem że można taki modem skonfigurować aby pracował jako router. Wówczas nie podłączamy kabla antenowego, a jedno z wyjść LAN zmieniamy konfigurację na WAN i jeszcze konfigurujemy WiFi nazwa sieci i hasło.

Tutaj WANem jest tylko i wylącznie port coaxialny - zatem, jako router, bez sygnału DOCSIS nie zadziała.
    @zbigbiewc
    Dla Ciebie, sprzęt absolutnie nieprzydatny.
    By działał, musi być zarejestrowany na konto danego abonenta z aktywną umową, a dodatkowo, musisz miec sygnał kablowy DOCSIS UPC Polska.
  • #6 21173666
    zbigbiewc
    Poziom 2  
    >>21173422 dzięki
    czyli router do śmieci?
  • Pomocny post
    #7 21173670
    netTv
    Poziom 32  
    Do elektro śmieci.
  • Pomocny post
    #8 21173673
    markooff
    Poziom 26  
    Ocena: 178
    Oj tam zaraz, do śmieci ... :) :P
    Można by np. wystawić na OLXie za paredziesiąt złotych - jako używkę - może ktoś akurat czegoś takiego potrzebuje i się skusi.
    (wyrzucić zawsze można , gdyby nie, ale po co smiecić ..) :)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #9 21173675
    netTv
    Poziom 32  
    Tylko i wyłącznie jako źródło części zamiennych.To urządzenie jest tak stare, że już nie jest wspierane przez samego operatora UPC/Play i nikt nie zarejestruje jego w sieci.
  • Pomocny post
    #10 21173678
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5354
    zbigbiewc napisał:
    czyli ruter do śmieći?

Nie do końca, bo można go wykorzystać jako AP, podłączony przewodem sieciowym do routera głównego.

Choć to już bardzo stary sprzęt, niskie prędkości po wifi, słaby zasięg WiFi, WiFi tylko N, stare zabezpieczenia sieci WiFi.
    Na dzisiejsze standardy i bezpieczeństwo, utylizacja.
    Ale jeśli ktoś ma jakiś stary sprzęt WiFi, jakieś inteligentne gniazdka pracujące na radiu WiFi 2,4GHz, to można go wykorzystać.
  • #11 21173679
    zbigbiewc
    Poziom 2  
    @78db78 jest tabliczka o nazwie technicolor

Dodano po 2 [minuty]:

@KOCUREK1970 mój ruter ten co mam 1 to ma nazwę totolink

Dodano po 2 [minuty]:

@markooff nie nie będę skamił ludzi
  • #12 21173729
    zbigbiewc
    Poziom 2  
    dziękuję za starania, router idzie do elektrośmieci i jeszcze raz dziękuję, pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik znalazł w piwnicy router, który po podłączeniu do komputera nie zapewniał dostępu do internetu, a świeciły się tylko trzy kontrolki. Okazało się, że jest to modem DOCSIS, który wymaga aktywnego abonamentu oraz sygnału kablowego, aby działać poprawnie. Użytkownicy zasugerowali, że sprzęt jest przestarzały i nieprzydatny, a jego jedynym potencjalnym zastosowaniem mogłoby być wykorzystanie jako źródło części zamiennych lub jako punkt dostępowy (AP) w połączeniu z innym routerem. Ostatecznie, użytkownik zdecydował się na utylizację urządzenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA