logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć kable w traktorku-kosiarce przy wymianie silnika na LONCIN LC1P92F?

kelner1010 31 Lip 2024 13:11 5718 11
  • #1 21175051
    kelner1010
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Witam. Wiem, że podobne tematy już były, ale dla mnie laika niewiele dało czytanie ich... Proszę o łopatologiczne wyjaśnienie pewnej kwestii. Wymieniam w traktorku-kosiarce silnik z padniętego Briggs&Stratton 12,5 KM na nowy LONCIN LC1P92F 16KM. Przy starym silniku była prosta wtyczka, 2 kable: czerwony i biały, gruby czerwony kabel do rozrusznika, gruby czarny do masy i jeden cienki kabelek wchodzący do silnika (czarny połączony wtyczką 1pin do takiego samego kabelka żółtego od strony traktorka). Przy nowym silniku jest wtyczka, kabel czarny i czerwony (w zasadzie 2 czerwone, zmostkowane do jednego) i oddzielnie 2 kable żółte, które jakby nie mają końcówek (wychodzą i wchodzą do silnika). Czy ten kabelek pojedynczy żółty mam jakoś wpiąć do tych dwóch?
    Silnik traktorka-kosiarki z widocznym czarnym kablem w ręce. Dłoń trzymająca trzy żółte kable z białymi końcówkami przy silniku. Zbliżenie na pojedynczy żółty przewód z plastikową końcówką. Ręka trzymająca żółty przewód przy silniku traktorka-kosiarki.

Dodano po 1 [godziny] 28 [minuty]:

..po zamontowaniu silnika Przewody elektryczne i złącza w traktorku-kosiarce z silnikiem LONCIN ..pytanie co zrobić z tym "wolnym" żółtym kabelkiem?
  • #2 21175165
    Arturo 2773
    Poziom 29  
    Ocena: 348
    Zdejmij pokrywę ze starego silnika zobacz dokładnie gdzie i jak oraz do czego były podłaczone przewody.
    I zastosuj się do schematu z podłączenim jak poniżej.
    Załączniki:
    • Jak podłączyć kable w traktorku-kosiarce przy wymianie silnika na LONCIN LC1P92F? Screenshot_20240731_135146_PDF Reader - Hi Read.jpg (89.51 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak podłączyć kable w traktorku-kosiarce przy wymianie silnika na LONCIN LC1P92F? Screenshot_20240731_135627_Google.jpg (64.18 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #3 21175324
    kelner1010
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Rozwiązałem problem sam. Otóż ów kabelek służy do wyłączania silnika :) Wystarczyło spiąć go z czarnym idącym od nowego silnika...
  • #4 21547687
    kamilhollinger
    Poziom 1  
    Ocena: 7
    >>21175324 Witam, a masz zdjęcia? A jak podłączyłeś, by odpalić?
  • #5 21587397
    piter27027
    Poziom 1  
    Ocena: 1
    Podpinam się pod pytanie przedmówcy, ten żółty przewodzik stary, o którym piszesz, idzie do stacyjki?
  • #6 21723639
    rafalc705
    Poziom 3  
    Podpiąłem zasilanie na rozrusznik i cisza, kompletnie nic. Gdzieś coś jeszcze trzeba podpiąć?
  • #7 21930319
    zobloza
    Poziom 6  
    Nie wiem, czy poprzedni post się zapisał - przepraszam za ew. powtórkę.
    Przy zamianie BS na Loncin - został mi jeden kabelek (na zdjęciu), który był mocowany w BS po drugiej stronie silnika (tam, gdzie gaz) - a w Loncinie - wygląda na to, że nie jest potrzebny? A może gdzieś go trzeba przyczepić?
    Załączniki:
    • Jak podłączyć kable w traktorku-kosiarce przy wymianie silnika na LONCIN LC1P92F? BS_dodatkowy kabelek_2.jpg (1.84 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 21930323
    zobloza
    Poziom 6  
    Nie wiem, czy poprzedni post się zapisał - przepraszam za ew. powtórkę
    Przy zamianie BS na Loncin - został mi jeden kabelek (na zdjęciu), który był mocowany w BS po drugiej stronie silnika (tam gdzie gaz) - a w Loncinie - wygląda na to, że nie jest potrzebny? A może gdzieś go trzeba przyczepić?
  • #10 21930813
    zobloza
    Poziom 6  
    czyli przyczepić go do masy? Np. dodać go do tego czarnego kabla jak na zdjęciu?
    Załączniki:
    • Jak podłączyć kable w traktorku-kosiarce przy wymianie silnika na LONCIN LC1P92F? Loncin.jpg (2.1 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #12 21945752
    patrykwnc4
    Poziom 1  
    Witam dasz zdjęcie jak podłączyłeś ?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy podłączenia przewodów po wymianie silnika w traktorku-kosiarce z uszkodzonego Briggs & Stratton na Loncin LC1P92F. Problem polegał na identyfikacji pojedynczego cienkiego przewodu oraz dwóch żółtych przewodów wychodzących z nowego silnika. Ostatecznie ustalono, że przewód ten służy do gaszenia silnika i należy go połączyć z czarnym przewodem od nowego silnika. W kolejnych wpisach pojawiły się pytania o schemat podłączenia, przewód do stacyjki oraz brak reakcji po podaniu zasilania na rozrusznik, a także potwierdzenie, że pozostający przewód w starszym silniku był przewodem od gaszenia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA