logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

PV Huawei - bilansowanie międzyfazowe przy zasilaniu z akumulatora - nie wychodzi na zero

ERA8806 01 Sie 2024 18:03 693 4
REKLAMA
  • #1 21176476
    ERA8806
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Nie wychodzące na zero bilansowanie międzyfazowe przy zasilaniu z akumulatora

Sprzęt
    Inwerter: SUN2000-6KTL-M1 6KW
    Bateria: 2x LUNA2000 5kWh
    Smart-meter DTSU666-H podłączony do falownika niezależną linią Modbus
    A do instalacji przez cewki na przewodach
    Instalacja: 3 fazy

Sytuacja wygląda następująco: energia pozyskana z paneli PV wystarcza nam na całodobowe zasilanie, ale widzę, że dochodzi do sytuacji,
    w której jest minimalny pobór prądu z sieci. Gdy załączam jakieś urządzenie mocno obciążające jedną fazę 1900W i więcej,
    nie zachodzi pełne bilansowanie, ponieważ zarówno smartmeter, jak i licznik Tauronu (po zbilansowaniu w aplikacji e-licznik) liczy wtedy niewielki pobór z sieci.
    Dzieje się to, gdy całość albo większa część prądu jest pobierana z baterii.

Pytanie do was: czy to normalna sytuacja i tak już musi być przy niesymetrycznych obciążeniach, albo coś jest nie tak?

Kolor purpurowy to zasilanie z akumulatora

Wykres zarządzania energią dla instalacji PV z oznaczeniem zużycia i oddawania energii.

Prowadzi to do miesięcznego zużycia prądu z sieci od 8 do 9,5 kWh
  • REKLAMA
  • #2 21176493
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 21176926
    ERA8806
    Poziom 10  
    Tylko to mi wygląda na niedoskonałość oprogramowania.

Ponieważ to, co nadmiarowo pobierzemy np. na L1 przy skoku obciążenia w wyniku lagu urządzeń PV, może być w ciągu godziny zbilansowane na L2 i L3 (oddane do sieci z baterii).

Pytanie teoretyczne: jest to przecież możliwe?
  • REKLAMA
  • #4 21177196
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 21177291
    ERA8806
    Poziom 10  
    Tytułem wstępu chcę podkreślić, że to nie jest zarzut, a jedynie rozważanie o możliwej sugestii modyfikacji softu przez producenta.
    Wiem, że te 8 czy 9 kWh to jest tyle co nic.
    Ale nic nie szkodzi, aby był w sofcie checkbox z opcją "bilansuj z nadwyżką przy pracy na baterii", "procent nadwyżki".

Jeśli chodzi o smart-meter i licznik Tauronu, mają one różnicę pomiarową, ale jest bardzo niewielka.
    Przykładowo 07/24 (import z sieci):
    - smart meter 9,16 kWh
    - licznik Tauronu (e-licznik) 9,3 kWh

Ale wracając do tematu, wyjście na 0 byłoby bardzo trudne i zakładając ten rozjazd, niemożliwe w 100%.

Ale rozważając oprogramowanie falownika, zrobiłbym tak, że oddawanie prądu do sieci po zwiększonym poborze na jednej z faz następowałoby na innych fazach z ustawioną w opcjach falownika procentową nawiązką 1 do 5%.

Wtedy osiągamy zużycie zero - chyba że nie zdążymy oddać w okienku bilansowania - to prawie zero.
    Lub mamy o te parę watogodzin zasilony eksport do sieci.
REKLAMA