logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opinie o osprzęcie Noark vs Schneider - doświadczenia użytkowników

Adam Ś. 01 Sie 2024 18:40 8820 9
REKLAMA
  • #1 21176520
    Adam Ś.
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    Cześć.

Co powiecie na temat osprzętu firmy Noark oraz Schneider? Ktoś montuje jedną i drugą i może podzielić się uwagami?
    Muszę założyć kilka wyłączników nadprądowych i zastanawiam się nad Noarkiem.
  • REKLAMA
  • #2 21176526
    Mayak001
    Poziom 11  
    Ocena: 22
    Schneider jest bardzo dobry, znajomy używa w większości właśnie tych. Ja osobiście polecam ETI Polam Pułtusk. Hager też jest niezły. Noarka nie znam. Wybierz Schneider albo ETI Polam.

Dodano po 1 [minuty]:

Sprawdziłem, Noark jest polski. Moim zdaniem najlepszy polski jest jak już wcześniej wspominałem ETI. Zrób jak chcesz, byle byś tylko potem nie żałował.

Dodano po 5 [minuty]:

Wyłącznik nazywa się ETIMAT, jeśli zdecydujesz się na ETI.
  • REKLAMA
  • #3 21176589
    Adam Ś.
    Poziom 12  
    Właśnie wydaje mi się że Noark jest chiński. Coś mi się obiło, że to chyba produkcja Chint.
  • #4 21176597
    Lab75
    Specjalista elektryk
    Ocena: 543
    Tak, masz rację, Noark to marka Chint'a (właściwie rebrand na EU).
  • #5 21176634
    Mayak001
    Poziom 11  
    Bardzo przepraszam, nazwa mi się pomyliła. Macie pełną rację.
  • #6 21176727
    Adam Ś.
    Poziom 12  
    No i jednak pójdę w Noark. Schneider z tego co widzę ma możliwość wpięcia szyny tylko od dołu, a Noark od dołu i góry. A właśnie potrzebuję szynę wpiąć od góry. Wiem można przewodami ale szyna zajmie mniej miejsca.
  • REKLAMA
  • #7 21176744
    BANANvanDYK
    Poziom 43  
    Ocena: 2576
    Zależy jaki Schneider.
    Seria K60N — domowa jest mocno okrojona i przypomina te sprzed 2010 roku.
    Seria iC60 — przemysłowa jest dużo lepsza, ma podwójne zaciski z góry i z dołu, zatrzaski od góry i od dołu, wskaźnik wyzwolenia, ale wymaga szyny sztyftowej.
  • REKLAMA
  • #8 21176932
    Magic_moon
    Poziom 32  
    Ocena: 336
    Ja od siebie mogę napisać, że już dość długo stosuję Noarka i nigdy nie miałem żadnych problemów.
  • #9 21176948
    Mayak001
    Poziom 11  
    Szczerze, te szyny nie są najlepsze. Często korodowały, gdy były nastawione na wilgoć. A stara zasada jeszcze z czasów bezpieczników insalacyjnych mówi, że bezpiecznik wpinamy od dołu, a wychodzimy od góry. Było to spowodowane tym, że w przypadku odwrotnej konfiguracji mieliśmy napięcie sieci na gwincie gnazda, a do tego łatwo się dotknąć. Uczyli mnie, że w przypadku wyłączników nadprądowych ta zasada nadal obowiązuje. Poza tym musisz teraz mieć taki wyłącznik różnicowoprądowy, aby on miał możliwość wpięcia szyny od góry.
  • #10 21177434
    BANANvanDYK
    Poziom 43  
    Ocena: 2576
    Jeśli chodzi o wkładki bezpiecznikowe (jeśli dobrze mówię), czyli starego typu „korki” to jest sprawa oczywista że doprowadzenie napięcia przychodzi na środek gniazda (na wkładkę kalibracyją, której często nie ma), a odpływ na gwint główki.
    Przy wyłącznikach nadprądowych w zasadzie obecnie nie ma to znaczenia, ponieważ obecnie są produkowane w taki sposób, że wszystkie elementy przewodzące są zakryte. Przy dawnych wyłącznikach nadprądowych miało to znaczenie, ponieważ jedna ze stron była często odkryta do szyny widełkowej, albo miała metalowy zacisk stanowiący krawędź obudowy.
    Fael S190 — szyna widełkowa tylko od dołu, odkryte zaciski góra i dół!
    FG (poprzednik Moeller), ABB, Fael/Legrand S300, GE — szyna widełkowa tylko od dołu, częściowe przekrycie zacisków
    Siemens 5SX, Moeller (obecnie Eaton) — szyny widełkowe od góry i od dołu, pełne zakrycie zacisków
    Schneider C60N — brak możliwości użycia szyn widełkowych, pełne zakrycie zacisków.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja na temat osprzętu Noark i Schneider koncentruje się na doświadczeniach użytkowników z obydwoma markami. Użytkownicy podkreślają, że Schneider jest uznawany za solidny wybór, zwłaszcza seria iC60, która oferuje lepsze funkcje w porównaniu do serii K60N. Noark, który jest rebrandem chińskiej marki Chint, zyskuje również pozytywne opinie, zwłaszcza w kontekście możliwości podłączenia szyny zarówno od dołu, jak i od góry, co jest istotne dla niektórych instalacji. Użytkownicy zwracają uwagę na różnice w konstrukcji i funkcjonalności wyłączników nadprądowych, a także na kwestie związane z korozją szyn w wilgotnych warunkach. Wybór pomiędzy Noark a Schneider zależy od specyficznych potrzeb instalacyjnych.
REKLAMA