logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

JUNOST 402 - Brak wysokiego napięcia po naprawie odchylania pionowego

tomgart 08 Gru 2005 10:06 2053 5
REKLAMA
  • #1 2064633
    tomgart
    Poziom 25  
    Ocena: 63
    WITAM

Mam problem z Junostem 402 W. Po naprawie odchylania pionowego (wymiana elektrolitów) chodził krótko i padło wszystko. Sprawdziłem tranzy (KD 805) ale sa dobre. W trakcie naprawy regulowałem punktem pracy tranzystora tego "kapelusika" przykręconego na boku (nie mam w tej chwili schematu przed sobą) i może to przez to. Ale sam tranzystor jest OK.

Tomek
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2064727
    mariusz.s
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 79
    tu masz schemat,jak beda problemy to pisz dalej
    Załączniki:
    • Yunost_402.rar (87.39 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #3 2064978
    tomgart
    Poziom 25  
    Dzięki za schemat. Posprawdzam dziś znów wszystkie tranzystory "idąc w dół" chociaż wymieniłem w tym telewizorze już kiedyś prawie wszystkie tranzystory na "nasze". Ale pierwszy raz wysiadło mi wysokie napięcie. Nie naprawiałem TV od ładnych paru lat i dopiero na Junoście znów sobie przypominam
  • REKLAMA
  • #4 2065068
    grzejab
    Poziom 23  
    Ocena: 20
    Jako końcówka odchylania poziomego jest tam tranzystor GT 906 i nie da się go niczym zastąpić, w jaki sposób i czym regulowałeś punkt pracy tego tranzystora wydaje mi się że żadnej takiej regulacji tam nie ma.
  • REKLAMA
  • #5 2065403
    darmir1
    Poziom 20  
    Ocena: 13
    I jeszcze jedno. Do Junosta to można (a nawet należy) wsadzić polskie konensatory a nie (niestety) tranzystory. Bardzo chimeryczny jakiś -stosowanie zamienników prędzej czy później się zemści. Np zamiana KT315 na BC lub inny w odchylaniu ramki powodowała zawijanie obrazu po ok. 30 min.
    Zacząłbym od odpięcia powielacza. A następnie - choć to brzmi jak żart ale niestety nie jest - wymienił WSZYSTKIE elektrolity.
    Powiedz mi jak sprawdzałeś tranzystory w odchylaniu linii skoro jako końcówka pracuje tam germanowy GT906 lub MP25A? (Chyba, iż masz już układ z KT837). Trzeba mieć duże doświadczenie we wskazaniach miernika aby móc okreslic iż TE tranzystory są OK. Napisz coś zdziałał.
    Życzę sukcesu na niwie...
  • #6 2067623
    tomgart
    Poziom 25  
    Sytuacja opanowana. Przepraszam za zamieszanie ale sprawa była bardzo błacha - spalił sie po prostu bezpiecznik 2A na 12 V, dopiero później spojrzałem że przez niego podawane jest napięcie. Włożyłem i wszystko gra.
    No może nie wszystko bo już od paru ładnych lat w Junoście mam problem z dxwiekiem. Do tej pory miałem założony dodatkowy wzmacniacz m.cz który zastępował orginał. Teraz uruchomiłem ten oryginalny ale dźwięk jest trzszczący i chrapiący jak ze starego radia. Czy może to być wina wymiany końcówki mocy na tranzystory BD135/136? W stopniu sterującym sa obecnie 2N2222 i BC177?

A co do elektrolitów to obecnie wymienione sa już praktycznie wszystkie. Obraz jest teraz lepszy niż przedtem. W moim Junoście na szczeście nie mam już GT906. A ta regulacja pkt. pracy dotyczy tranzystora przykręconego z boku, pod złączem od cewek odchylających.

Dziekuję wszystkim za pomoc, a zwłaszcza za schemat - jest to taki dokładnie jak mój "podtyp" JUNOSTA.
REKLAMA