logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Junost 402B – zawężony i przesunięty obraz, niskie napięcie na T24, odchylanie V

pasos 07 Lip 2007 17:31 1170 6
REKLAMA
  • #1 4059633
    pasos
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Witam
    Mam taki stary tv do naprawy
    Fonia cicho grała ale pomogła wymiana elektrolitów.
    Mam inny problem obraz jest wyraźny ale zajmuje środkową część ekranu ok. 5 cm i to w taki sposób że połwa dolna jest wyżej niż górna przy czym w środku ekranu na ok 4 cm połówki sie pokrywają.

Elektrolity w układzie odchylania pionowego wymienione napiecie na tranzystorze T24 (wymieniony - bez rezultatu) zanizone jest ok. 3,5V a powinno wg. schematu być 6,3V.

Pytanie tylko czy przy tej usterce dobrze szukam czy to obwód odchylania pionowego.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 4059764
    mirko66b
    Poziom 29  
    Ocena: 45
    Junosty naprawiało się prawie wyłącznie elkami. W twoim przypadku też.
  • REKLAMA
  • #5 4059771
    pasos
    Poziom 11  
    wymieniłem juz wszystkie elki i i 3 tranzystory i nic dalej to samo.
    Co jeszcze mozna w nim wymienić.

Jesze jedno obraz teraz zjmuje połowę ekranu ( na środku) gdzie nałozone są dwie połówki na siebie dolna i górna
  • REKLAMA
  • #6 4059869
    mirko66b
    Poziom 29  
    Ocena: 45
    Często leciał transformatorek odchylania pionowego.
    Ale tak na marginesie. Po co ty to robisz ?
  • #7 4060181
    pasos
    Poziom 11  
    Jednak to elektrolit 5uF C93 na schemacie. ( Wlutowałem oczywiście 4,7uF bo tylko wschodni przyjaciele mają takie wartości pojemności )
    Był wymieniany przy ostatniej naprawie ale jednak jak wymieniać wszystkie to wszystkie.
    Teraz już wszystko chodzi tylko pytanie jak długo przy takim starociu :)

Pozdrawiam wszystkich którzy pomagali.

Temat uważam za zamkniety.

Podsumowanie tematu

✨ W starym telewizorze Junost 402B występował problem z obrazem: obraz był zawężony do około 5 cm w środku ekranu, a dolna połowa obrazu była przesunięta względem górnej, z nałożeniem się połówek na około 4 cm. Dźwięk był cichy, co poprawiła wymiana elektrolitów. W układzie odchylania pionowego wymieniono kondensatory elektrolityczne oraz trzy tranzystory, w tym tranzystor T24, jednak napięcie na T24 było zaniżone (około 3,5 V zamiast 6,3 V zgodnie ze schematem). Wskazano, że problem leży w obwodzie odchylania pionowego, często powodowanym przez uszkodzone kondensatory elektrolityczne lub transformator odchylania pionowego. Ostatecznie przyczyną okazał się kondensator elektrolityczny 5 µF (C93 na schemacie), który po wymianie na 4,7 µF (dostępny zamiennik) przywrócił prawidłowe działanie odchylania pionowego i poprawił obraz. Temat uznano za zamknięty, choć pojawiła się refleksja nad trwałością naprawy w tak starym urządzeniu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA