logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Urządzenie USB z wejściem audio do odtwarzacza mp3?

mechaniq 01 Sie 2024 20:18 177 8
REKLAMA
  • #1 21176621
    mechaniq
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Dzień dobry. Moje pytanie brzmi: czy istnieje takie urządzenie, które wpinam w port USB odtwarzacza (np. radia samochodowego itp...) i udaje ono plik MP3 dla odtwarzacza, i ma jakieś wejście audio (np. mini jack), do którego podłączam źródło dźwięku (np. telefon), i dzięki temu muzyka płynie z mojego źródła dźwięku przez port USB odtwarzacza, który myśli, że gra jeden i ten sam plik MP3???
  • REKLAMA
  • #2 21176658
    acctr
    Poziom 39  
    Ocena: 2014
    mechaniq napisał:
    Moje pytanie brzmi: czy istnieje takie urządzenie, które wpinam w port usb odtwarzacza

Pytasz o ADC, który można znaleźć np w słuchawkach USB.
    Ale to czy zadziała dużo zależy od sprzętu i oprogramowania w nim. Radio może czytać pliki z USB bo ma zaimplementowany odpowiedni interfejs do obsługi plików.
    To czego chcesz to rzesyłanie muzyki "na żywo" a to już inny interfejs.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 21176669
    JacekCz
    Poziom 42  
    Ocena: 1460
    acctr napisał:
    Pytasz o ADC, który można znaleźć np w słuchawkach USB.

Dekodowanie (kodowanie) MP3 jest czymś jakościowo znacznie szerszym niż ADC, ale ADC jest tego częścią
  • REKLAMA
  • #4 21176693
    acctr
    Poziom 39  
    Ocena: 2014
    JacekCz napisał:
    Dekodowanie (kodowanie) MP3 jest czymś jakościowo znacznie szerszym niż ADC, ale ADC jest tego częścią

Bzdura, mogę kodować i dekodować bez udziału ADC.
    Koder czy dekoder implementuje jedynie algorytm i operuje na danych cyfrowych.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 21176697
    JacekCz
    Poziom 42  
    Ocena: 1460
    acctr napisał:
    JacekCz napisał:

Bzdura, mogę kodować i dekodować bez udziału ADC.
    Koder czy dekoder implementuje jedynie algorytm i operuje na danych cyfrowych.

To dlaczego podajesz informację, która sam uważasz za fałszywą ?
  • REKLAMA
  • #7 21176822
    Ture11
    Poziom 39  
    Ocena: 1119
    mechaniq napisał:
    czy istnieje takie urządzenie

Nie Ty jeden zadajesz sobie takie pytanie, ale odpowiedzi na nie niestety nie ma... Albo raczej jest taka: "nie ma gotowca". I nikt nie ma pomysłu, jak to zrobić samemu. Prawdopodobnie największy problem to nieprzewidywalność napływających danych...

Link
    Link
    Link
  • #8 21176885
    LEDówki
    Poziom 43  
    Ocena: 2545
    mechaniq napisał:
    Dzień dobry. Moje pytanie brzmi: czy istnieje takie urządzenie, które wpinam w port USB odtwarzacza (np. radia samochodowego itp...) i udaje ono plik MP3 dla odtwarzacza, i ma jakieś wejście audio (np. mini jack), do którego podłączam źródło dźwięku (np. telefon), i dzięki temu muzyka płynie z mojego źródła dźwięku przez port USB odtwarzacza, który myśli, że gra jeden i ten sam plik MP3???

Po co??? Skoro masz muzykę nagraną w pamięci telefonu, to sobie ją zgraj na dysk USB. Chcesz odtwarzać analogowo, to podłącz się do wejścia analogowego.
    Teraz chcesz w locie robić konwersję do postaci cyfrowej i z powrotem do analogowej. Stwarzasz sobie problemy, które będziesz dzielnie rozwiązywać.
    1. Skompresowany materiał dźwiękowy rozkompresujesz w telefonie, wypuścisz przez słaby wzmacniacz słuchawkowy i skompresujesz ponownie żeby podać do odtwarzacza. Odtwarzacz to zdekompresuje, przekonwertuje do formatu analogowego i odtworzy. Ten etap można pominąć podając dźwięk analogowo do wzmacniacza/odtwarzacz czy co tam masz i jak to sobie nazywasz.
  • #9 21176964
    Andrzej42
    Poziom 32  
    Ocena: 321
    mechaniq napisał:
    udaje ono plik MP3
    plik, jako taki, ma początek i koniec. To, o czym mówisz, nie ma ani początku ani końca - tak ma strim. Możesz spróbować VLC (np) jako nadajnik plików ale potrzebujesz radia sieciowego, które to odtworzy.
    Chyba dobrze myślę?
    PS: ja, u siebie, w samochodzie mam transmiter, który obsługuje pliki MP3, ma wejście jack 3,5, są i z blutu...

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy możliwości podłączenia urządzenia USB z wejściem audio do odtwarzacza MP3, tak aby odtwarzacz mógł interpretować sygnał audio z telefonu jako plik MP3. Uczestnicy rozmowy wskazują, że nie ma gotowego rozwiązania, a przesyłanie muzyki "na żywo" wymaga innego interfejsu niż standardowe odtwarzanie plików. Zwracają uwagę na problemy związane z konwersją sygnału analogowego na cyfrowy i z powrotem, co może prowadzić do utraty jakości dźwięku. Sugerują alternatywne metody, takie jak bezpośrednie przesyłanie muzyki z telefonu na dysk USB lub użycie transmiterów obsługujących pliki MP3 z wejściem jack 3,5 mm.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA