logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przekaźnik zmierzchowy FF i Zamel - przekaźnik NC mimo świecącej diody

gulin1 01 Sie 2024 23:41 354 12
  • #1 21176826
    gulin1
    Poziom 3  
    Mam układ lamp ulicznych zasilanych stycznikiem. Załączaniem cewki zajmuje się przekaźnik zmierzchowy. Wymieniłem trzeci przez dwa lata. Pierwsze dwa F&F, ostatni Zamel. Wszystkie kończą żywot z objawami: czerwona dioda załączenia przekaźnika świeci, a przekaźnik pozostaje NC, po puknięciu w czoło modułu przełącza przekaźnik. Po kilkunastu sekundach poprawnego działania przekaźnik wraca do NC, mimo tego, że dioda czerwona świeci.

Miał ktoś taką sytuację? Osobiście stawiam na jakieś czynniki burzowe itp., ale z drugiej strony jest tam więcej "automatyki" i wszystko inne działa. Może to temperatura? Nie wiem już sam co.

P.S. Napięcie cewki stycznika 230V. Napięcie zasilania automatu 230V.
  • #3 21176835
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #4 21177021
    gulin1
    Poziom 3  
    BBElektrotechnik napisał:
    Uszkadzają się głównie z powodu bardzo dużego natężenia światła, lub mówiąc wprost - słońce mocno w nie świeci uszkadzając strukturę

To ciekawe, bo faktycznie sonda skierowana jest na zachód.
    Ale dlaczego instrukcja montażu o tym nic nie mówi, skoro to tak oczywiste?
    Jest możliwość, aby była od północy i tak zamontuję nowy, dodam tylko, że podczas zasłaniania ręką sondy czerwona lampka zapala się i po odsłonięciu sondy gaśnie normalnie.
  • #6 21177047
    gulin1
    Poziom 3  
    kaz69 napisał:
    Jakiej mocy urządzenia masz podpięte

Cewka stycznika modułowego jednofazowego.
  • #8 21177079
    tolo
    Poziom 35  
    Ocena: 1179
    Z pewnością można taki "przekaźnik" naprawić, jeżeli to winna przekaźnika wewnątrz urządzenia to można zastosować o większej wydajności prądowej styków.
  • #9 21177210
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #10 21177277
    gulin1
    Poziom 3  
    >>21177210

Zamontowałem nowy.
    Dałem sondę od północy.

Dzwoniłem do działu technicznego Zamel,ale ani pracownik DT ani Dzial Konstrukcyjny nie wiedzą.Jednocześnie stwierdzili,że niby dioda czerwona jest wpięta razem ze stykiem NO co raczej niemożliwe,bo jak może dostawać zasilanie skoro przekaźnik jest jeszcze NC.To mnie przekonało do teorii BBElektrotechnik.

Pewnie odezwę się jak padnie.
    Póki co działa.
  • #11 21177282
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #12 21177625
    Marek Marcinek
    Poziom 16  
    Ocena: 29
    Typowe objawy słabej wydajności zasilacza w tych urządzeniach opartego na 99% na kondensatorze. Tak zwany zasilacz bez transformatorowy. Sprawdź duży kondensator klasy X2 w Twoim czujniku - śmiem twierdzić że dostał sporej upływności i jego pojemność jest daleka od deklarowanej. Wymiana kondensatora powinna pomóc, a jeśli nie będziesz oszczędzał i nie kupisz najtańszego to i podziała dłużej niż na fabrycznym badziewiu.
  • #13 21177665
    Madrik
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1195
    Pomyśl jeszcze o dodaniu daszku nad czujnikiem.
    Z doświadczenia wiem, że "zmierzchówki" osłonięte od góry wytrzymują bez porównania dłużej niż te wystawione na warunki zewnętrzne. Wystarczy kawałek blachy czy jakiegoś PCV.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z przekaźnikami zmierzchowymi F&F i Zamel, które po pewnym czasie przestają działać, mimo świecącej diody. Objawy obejmują świecenie czerwonej diody, podczas gdy przekaźnik pozostaje w stanie NC. Użytkownik podejrzewa czynniki zewnętrzne, takie jak intensywne światło słoneczne, które mogą uszkadzać fotorezystor w czujniku. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, że problem może wynikać z niewłaściwego montażu, wysokiej indukcji przy rozłączaniu cewki stycznika, słabej wydajności zasilacza lub uszkodzenia kondensatora. Rekomendacje obejmują zmianę kierunku montażu czujnika, dodanie daszka ochronnego oraz ewentualną wymianę kondensatora w czujniku.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA