logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung WD80K5410OW pralko-suszarka nie spuszcza wody.

stadim 02 Sie 2024 17:47 615 3
REKLAMA
  • #1 21177565
    stadim
    Poziom 13  
    Ocena: 35
    Ostatnio pojawił się problem ze spuszczaniem wody. Wyczyściłem filtr i fatycznie wpadła tam chusteczka. Wyczyściłem również syfon pralki, gdyż zebrało się tam sporo "kłaczków". Sprawdziłem na najkrótszym programie bez wsadu - wszystko działa. Następnego dnia żona wrzuciła pranie i znowu zonk. W momencie kiedy pralka powinna spuścić wodę przed płukaniem stanęła, przestała odliczać czas i co chwilę słychać było takie jakby trzaski.

Wyjąłem pranie przez AdWasha i zostawiłem na kilka godzin, gdyż nie miałem czasu spuścić wody. Gdy wróciłem do domu włączyłem spust wody i o dziwo zadziałało. Zobaczyłem natomiast, że są tam dwa wiatraki do spustu wody.
    Tylny się kręcił, jak dałem program wirowania lecz ten po prawo już nie.
    Do czego on słuźy?
    Wnętrze pralki z widocznym mechanizmem spustu wody i dwoma wiatrakami.
  • REKLAMA
  • #2 21177584
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Ocena: 3711
    W pompie są 2 silniki i jeden służy do odprowadzenia wody z pralki a 2 do tworzenia bąbelków dla systemu Eco bubble. Kup sobie taki silnik jak z linku a najlepiej 2 i przy jednej robocie wymień oba ponieważ oryginalny już wyzionął ducha co w pralkach Samsung i nie tylko jest sytuacją normalną: https://north.pl/karta/silnik-pompy-odplywowe...arki-samsung-wd80k5410ow,LWA-PI-C2MM-QUP.html
    A dostać do pompy możesz się i w taki sposób, ale połóż pralkę tak samo jak pokazano na filmie bo w przeciwnym przypadku możesz uszkodzić moduł sterujący: https://youtu.be/iRfLBBHfIcc?si=KEp4eDDKKLq3DVHX
  • REKLAMA
  • #3 21177925
    stadim
    Poziom 13  
    Ocena: 35
    Dzięki. Zamówię i wymienię.
    Oba silniczki są takie same do spustu i bąbelków?
  • #4 21177991
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Ocena: 3711
    Tak silniki są te same. By ułatwić sobie pracę możesz zdemotować kompletną pompę.
REKLAMA