logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak skonfigurować TP-Link AX23 zamiast Huawei DG8245V przy 1 Gbps światłowodzie?

magiksu 02 Sie 2024 19:01 798 10
REKLAMA
  • #1 21177635
    magiksu
    Poziom 3  
    Witam, posiadam 1 Gb/s światłowodu. Mam przejściówkę światłowodową Nokia G-010G-T oraz router od dostawcy Huawei DG8245V.

Do tego mam połączony kabel ethernet i zrobiony Access Point z routera TP-Link AX23. Z Huaweia wyszedłem LAN do Access Pointa AX23 pod WAN i zmieniłem tryb pracy na Access Point w tym AX23, bo ma taką opcję, nic więcej nie zmieniałem.

Chciałem wymienić ten router od dostawcy Huawei na taki sam jak mam na piętrze AX23. Dzwoniłem do działu technicznego, powiedzieli mi, że mogę to zrobić bez problemu, tylko żebym zadzwonił do nich po login i hasło podczas konfiguracji... Odłączam tego Huaweia, podłączam nowy router pod WAN i co dalej, żeby miało to ręce i nogi? W tym temacie jestem laikiem.

Jak taka konfiguracja dalsza miałaby wyglądać? Loguję się na panel routera? Czy kiedy potrzebne byłyby mi te dane logowania, co chcieli mi dać?

I tu pojawia się znak zapytania. Jak mam to ugryźć? 😀 Czy dać sobie spokój? Generalnie ten Huawei działa ok, ale jakoś nie mam do niego przekonania, tym bardziej, że na tym AX23 jako AP używam sprzętu audio, gier itp., a ten Huawei robi za słabą "bazę". Czy wymiana na drugi AX23 coś da? Jak używam tylko Huaweia jako portu LAN, bo i tak resztę to używam z AX23?

Z góry dziękuję i pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 21177768
    IC_Current
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2511
    >>21177635
    Wg danych od operatora ustawiasz:
    - VLAN ID (nie zawsze)
    - login PPPoE
    - hasło PPPoE

- ewentualnie ustawisz sobie firewall wg swojego widzimisię

Reszta ustawień nie dotyczy bezpośrednio interfejsu WAN. Ustawiasz sobie po prostu co Ci pasuje.

Dodano po 3 [minuty]:

magiksu napisał:
    Czy wymiana na drugi AX23 coś da?

Obsługę protokołów roamingowych i optymalizację przełączania klientów mobilnych pomiędzy AP.
    Tylko pamiętaj, aby ustawić Backhoul poprzez Ethernet (praca jako AP) a nie poprzez WiFi (praca jako repeater).
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 21177801
    magiksu
    Poziom 3  
    Ok, dziękuję za odpowiedź.

Czy takie połączenie przez ten Huawei ethernet do AX23 (tryb pracy AP) nie tworzy jakichś spadków, utraty pakietów? Wymiana coś by dała na drugiego AX23? Skoro i tak ten Huawei służy mi jako tylko port LAN do AX23 AP? :D

Gram w gry i chcę dobry internet :D na konsoli PS5 jak robię test internetu, pokazuje mi: NAT 2, czy to prawidłowe ustawienie? :)
    Reszta wszystko pobiera na tym AX23 po ok. 960 mb/s, więc chyba wszystko ustawione jest ok? :)
  • #4 21177839
    IC_Current
    magiksu napisał:
    nie tworzy jakichś spadków

Nie
    magiksu napisał:
    Skoro i tak ten Huawei służy mi jako tylko port LAN do AX23 AP

To po co kupowałeś AX23, skoro jeden AP Ci starcza?
    magiksu napisał:
    pokazuje mi: NAT 2, czy to prawidłowe ustawienie?

Nie marnuję czasu na gry, ani nie chce mi się wnikać co sobie Sony wymyśliło pod tymi pojęciami NAT 1,2,3. Zamiast używać standardowej nomenklatury technicznej to jakąś nowomowę tworzą.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 21177847
    magiksu
    Poziom 3  
    >>21177839
    Huawei dostałem od dostawcy, ale jest na parterze (tam jest kabel światłowodowy). Na piętrze średnio sobie radzi, a wolę wszystko mieć kablowo podpięte i mieć dobre wi-fi. Kupiłem AX23, połączyłem z Huawei'em i zrobiłem z niego AP na piętrze. :) Więc używam tylko 1 portu LAN na tym Huawei, bo na parterze potrzebuję tylko wi-fi, to się łączę z tym Huawei'em. :) I tak po prostu pomyślałem, że może lepiej go też wymienić na taki sam jak jest u góry.
  • #6 21177872
    IC_Current
    magiksu napisał:
    więc używam tylko 1 portu LAN na tym Huawei, bo na parterze potrzebuje tylko wi-fi to się łączę z tym huaweiem.

Teraz rozumiem. Bo wcześniej myślałem, że Huawei kompletnie nie jest używany poza NAT.
    magiksu napisał:
    tak po prostu pomyslałem że może lepiej go też wymienić na taki sam jak jest u góry.

Będzie lepiej pod względem jak pisałem wcześniej.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #7 21177875
    magiksu
    Poziom 3  
    >>21177872
    Co mogę rozumieć pod postacią obsługi protokołów roamingowych? :)
    I jeszcze pytanie, jaki powinien być prawidłowy NAT na tym moim AX23? :)
  • #8 21177882
    IC_Current
    magiksu napisał:
    Co mogę rozumieć pod postacią obsługi protokołów roamingowych ?

To: https://support.apple.com/pl-pl/guide/deployment/dep98f116c0f/web
    Oczywiście tyczy się to każdego urządzenia wspierającego 802.11k,v,r (u prawie nic jeszcze konsumenckiego nie wspiera).
    magiksu napisał:
    jaki powinien być prawidłowy NAT na tym moim AX23?

Żaden. W trybie AP pracujemy na warstwie drugiej modelu TCP/IP. NAT to dopiero warstwa czwarta.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #9 21177885
    magiksu
    Poziom 3  
    >>21177882
    Ok, dziękuję za odpowiedź.
    W takim razie chyba nie widzę sensu kupować i zmieniać tego Huawei'a. :)
    Pięknie dziękuję. :)
  • #10 21178490
    magiksu
    Poziom 3  
    To może jeszcze dopytam, żeby mieć spokój. Router od dostawcy ma IP 192.168.1.100, a router jako AP ma IP, bo sprawdziłem w aplikacji Tether: 192.168.1.133. Czy to prawidłowe IP? Nic nie zmieniałem po włączeniu trybu AP na AX23. Jest ustawione chyba na automatycznie :)

Generalnie jak sprawdzałem po Wi-Fi tego AP - AX23 na stronie predkosc.pl, to średni ping wynosi: 15-17 ms, jitter - od 1 do max 3,5 ms, wi-fi na 5 GHz pobiera po 900 mb/s na 15 Pro Max, na 2.4 GHz pobiera po około 150-200 mb/s. Po komendzie tracert 8.8.8.8 poziom wynosi 10-15 ms. Więc chyba jest w porządku? :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada 1 Gb/s światłowodu oraz router Huawei DG8245V, który działa jako punkt dostępu (AP) dla routera TP-Link AX23. Chce wymienić router Huawei na drugi AX23, aby poprawić jakość połączenia. W odpowiedziach podano, że kluczowe ustawienia to VLAN ID, login i hasło PPPoE, a także, że w trybie AP NAT nie jest używany. Użytkownik zadał pytania dotyczące ewentualnych spadków wydajności przy połączeniu przez Huawei oraz prawidłowości ustawień IP i wyników testów prędkości. Ostatecznie stwierdzono, że obecna konfiguracja działa poprawnie, a wymiana routera nie jest konieczna.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA