logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak naprawić urwane ścieżki w MSI GTX 970 Gaming 4G MS-V316 Rev. 1.1?

16gracjan16 04 Sie 2024 21:56 219 4
REKLAMA
  • #1 21180136
    16gracjan16
    Poziom 10  
    Ocena: 7
    Witam, posiadam kartę graficzną Msi GTX 970 Gaming 4g - MS-V316 Rev. 1.1 mam pytanie ponieważ mam urwane dwie ścieżki od rezystorów tam gdzie zaznaczyłem na zdjęciu, jedną górną ścieżkę to rozumiem połączyć tak jak rozrysowałem ? oraz chciałbym zapytać gdzie połączyć drugą ścieżkę bo nie bardzo wiem, z góry bardzo dziękuje za pomoc

Zbliżenie na płytę główną MSI GTX 970 z zaznaczonymi miejscami uszkodzonych ścieżek.
  • REKLAMA
  • #2 21180309
    chudybyk
    Poziom 32  
    Ocena: 296
    Masz rezystory wyrwane razem z padami. Znasz wartość rezystorów? Pewnie będzie podobna jak rezystorów obok.
    Ścieżkę można podreperować lutując cienki drucik (np. jeden włos z przewodu typu linka) do ścieżki z której najpierw trzeba zeskrobać maskę (czyli lakier ochronny). Operacja bardzo delikatna i bez dobrej lutownicy i wprawy nie polecam.
    Drugi problem, to gdzie połączyć brakujące pady. jeśli widać oderwaną ścieżkę, to już pół sukcesu. Jeśli nie widać, to trzeba mieć lepszy mikroskop, albo kolegę z krótkowzrocznością (nie żartuję, sam noszę -4). Można szukać omomierzem z brzęczkiem - może gdzieś w oderwanym padzie zachował się kawałek miedzi albo przelotka. Możliwe, że ścieżka jest w warstwie wewnętrznej - to już w zasadzie kaplica, bo dostać się do miedzi wewnątrz laminatu wymagałoby chyba precyzyjnej maszyny CNC z mikroskopem.
  • REKLAMA
  • #3 21180743
    16gracjan16
    Poziom 10  
    Jeżeli chodzi o rezystory to wiem wiem jakie mają tam być, mam płyty dawcę to na pewno znajdę odpowiednie, jeżeli chodzi o sprzęt to posiadam wszystko co potrzebne do takich działań wszystko widoczne na zdjęciu, ogólnie myślę połączyć druciki z tymi ścieżkami które narysowałem na zdjęciu czerwonymi liniami i moje pytanie brzmi czy to będzie odpowiednie połączenie ? oraz wstawiłem zdjęcia z BoardViewer, i mam jeszcze jedno pytanie bo w jednym nie ma dwóch padów jeżeli przylutuje te druciki to czym mogę złapać ten rezystor aby się trzymał płyty bo na samych drucikach to raczej nie będzie się trzymał. z góry dziękuje :)

Zrzut ekranu z programu do projektowania płyt PCB z zaznaczonym rezystorem R143. Zrzut ekranu z oprogramowania BoardViewer pokazujący schemat płytki PCB z oznaczonymi ścieżkami i komponentami. Zrzut ekranu programu BoardViewer z zaznaczonym rezystorem R782. Stacja robocza do naprawy elektroniki z mikroskopem, monitorem i narzędziami na biurku. Zbliżenie na płytę PCB z widocznymi ścieżkami i drucikiem. Zbliżenie na płytkę drukowaną z zaznaczonymi elementami i czerwonymi liniami
  • REKLAMA
  • #4 21180807
    chudybyk
    Poziom 32  
    Ocena: 296
    Jak uda Ci się przylutować druciki do rezystorów, to rezystor będzie się trzymał ma samym topniku. Niestety w trakcie lutowania wszystko może pływać i się lepić do grota, więc wstępne przyklejenie rezystora jest dobrym pomysłem. Są kleje do podklejania elementów SMD, które zapobiegają odpadaniu, gdy są lutowane w piecu na dolnej stronie. W warunkach nieco bardziej amatorskich może być problem.
    Użyj cyny ołowiowej, dobrego topnika, cienkiego grota i stosunkowo niskiej temperatury.
    Kiedy uda Ci się przylutować i będzie działać, to na spokojnie możesz zabezpieczyć miejsce czymkolwiek - klejem na gorąco (najlepiej takim do elektroniki), lakierem izolacyjnym, zwykłym lakierem, albo nawet lakierem do paznokci.
  • #5 21180839
    16gracjan16
    Poziom 10  
    Ok, dziękuje za odpowiedz :) akurat posiadam klej T-700 czarny więc myślę że będzie dobry do złapania rezystorów, no nic biorę się za robotę jak skończę podeślę zdjęcia z wykonanej mojej pracy :) i dam znać czy jest połączenie. Pozdrawiam
REKLAMA