logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Beko HTV7716XW Pralko-suszarka - padnięte zabezpieczenia lub ich brak?

anal_destroyer 05 Sie 2024 13:41 2976 11
REKLAMA
  • #1 21180670
    anal_destroyer
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Dzień dobry,

Mam zapytanie odnośnie pralko-suszarki Beko HTV7716XW. Najpierw opiszę problem: otóż kilka dni temu padła funkcja suszenia. Programy prania oraz suszenia dobiegły końca (suszenie trwało znacznie dłużej niż powinno), ale pranie było mokre. Pomacałem bebechy pralki i okazało się, ze wiatrak odpowiadający za pchanie powietrza do bębna zablokował się. Po ręcznym zakręceniu zaczął się obracać i wszystko cacy po 2h pranie suche. I teraz pytanie: czy w takim przypadku nie powinny włączyć się zabezpieczenia, odcięcie prądu od grzałki, zastopowanie programu i wyświetlenie jakiegoś błędu o zbyt wysokiej temperaturze na grzałce? Bo rozumiem, że wiatrak pcha powietrze i jednocześnie grzałkę ochładza, bez wiatraka grzałka grzeje się mocniej i może dojść do jej uszkodzenia lub w skrajnym przypadku do pożaru? EDIT: Czy tę kwestę załatwiają termostaty? Zbyt wysoka temperatura to termostat grzałkę wyłącza, a to czy wiatrak śmiga czy nie to "nikogo" nie obchodzi? ;) Wrzucam zdjęcie sekcji suszącej jeśli pomoże w odpowiedzi na moje pytanie lub naprowadzenie mnie na miejsce, do którego przyłożyć miernik ;)

Beko HTV7716XW Pralko-suszarka - padnięte zabezpieczenia lub ich brak?

Po ogarnięciu wiatraka, przy kolejnym praniu pojawiła się kolejna usterka - programy prania oraz suszenia się skończyły, ale pranie było bardzo gorące i jednocześnie mokre. Okazało się, że wąż odpływowy się zatkał, nie wypompowywało wody do końca, nie wirowało i suszyło niewirowane pranie. Po odetkaniu węża, woda została wypompowana i pralka normalnie odwirowała pranie. Ok, mój błąd powinienem częściej do tego węża zaglądać, ale to pomińmy. Czy w takiej sytuacji nie powinno wywalać błędu o tym, że jest woda w bębnie/problem z pompą/itp. i zatrzymaniu cyklu prania, a tym bardziej suszenia? Wzywać fachmena czy po prostu jest to budżetowy, badziewny sprzęt, w którym ze względów na koszty pominięto pewne rzeczy i mam z tym żyć? ;)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21180940
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6904
    Taki klimat budżetowych urządzeń.
    Beko jest dosc ubogie w kwestii zgłaszania błędów, i innych zachowań serwisowych.
    Przetestuj ja z kolejnym praniem pod kontrola i zobaczysz czy juz wsio bedzie grać.
  • #3 21181019
    anal_destroyer
    Poziom 9  
    mrice napisał:
    Beko jest dosc ubogie w kwestii zgłaszania błędów, i innych zachowań serwisowych.

Szkoda. Myślałem, że jednak coś się zepsuło, paradoksalnie byłbym spokojniejszy bo można by temat ogarnąć. Do wiatraka wystarczyło jakiś czujnik przepływu powierza zamontować lub coś podobnego, w elektronicznych papierosach za 3 dychy takie coś jest, żadna kosmiczna technologia. Moja stara pralka marki Electrolux pod koniec swojego 13-letniego żywota nie dawała rady pompować wody i po kilkunastu-minutowym mordowaniu się z pompowaniem wywalała błąd mrugając na czerwono przyciskiem Start. A Beko - "wiatrak nie działa, ale to nic grzałka musi grzać!", "nie dam rady wypompować wody, ale ją wysuszę!" :D

No nic, zobaczymy co będzie dalej z tematem. Dzięki za odpowiedź! :)
  • Pomocny post
    #4 21181038
    mrice
    Moderator AGD
    Cóż, w sprzętach wyższej klasy cokolwiek się dzieje, błędy są zgłaszane, zapisywane do pamięci, a w krytycznych przypadkach sprzętu nawet nie uruchomi ich, bo moduł zablokuje to w celu ochrony sprzętu. W klasie budżet bywa jak bywa, albo błędów w ogóle nie ma jak zdarza się w Beko, albo są zgłaszane błędy z czapy jak bywa w Candy. Z czegoś owe różnice w cenie zakupu między klasą budżet a wyższą się biorą.
  • REKLAMA
  • #5 21181626
    Sebastian_M26
    Poziom 30  
    Ocena: 434
    anal_destroyer napisał:
    czy w takim przypadku nie powinny włączyć się zabezpieczenia
    Jak by nie było zabezpieczeń to mieszkał byś już w motelu.
    anal_destroyer napisał:
    Do wiatraka wystarczyło jakiś czujnik przepływu powierza zamontować lub coś podobnego
    Tam jest zwykły silnik szczotkowy 230V.
    anal_destroyer napisał:
    A Beko
    Ciesz się, cały kompletny zespół suszący to tylko ponad 300zł, swoje 5 lat przechodziła, w Bosch-u sam wentylator to min. 500, co oznacza, iż za dwa dni wyjeżdża w żółtym lub niebieskim aucie.
    Moderowany przez TONI_2003:

Sebastian_M26 napisał:

Cytat:
    3.1.11. Publikowanie wpisów nie zawierających merytorycznej treści, zawierających szkodliwe porady, porady nie będące próbą rozwiązania problemu.

• REKLAMA
  • #6 21181726
    anal_destroyer
    Poziom 9  
    Sebastian_M26 napisał:

Jakby nie było zabezpieczeń, to mieszkałbyś już w motelu.

Ok. Tak czy siak dalsza praca urządzenia z niedziałającym czymś jest bez sensu, bo nie spełnia swojej funkcji.

Sebastian_M26 napisał:

Którego działanie można kontrolować jakimś czujnikiem, np. wspomnianym przeze mnie wcześniej czujnikiem nadmuchu montowanym gdzieś obok wiatraka...? Nie do zrobienia, koszty ogromne?

Sebastian_M26 napisał:

Ciesz się, cały kompletny zespół suszący to tylko ponad 300zł, swoje 5 lat przechodziła, w Bosch-u sam wentylator to min. 500, co oznacza, iż za dwa dni wyjeżdża w żółtym lub niebieskim aucie.

Uważam, że naprawa tego sprzętu, nawet jeśli części tanie, jest nieopłacalna w przypadku poważniejszej awarii. Moja pralka ma 2 lata i już nie chce się jej robić ;) Suma summarum lepiej to zezłomować i wyciągnąć z kieszeni więcej kasy na coś lepszego, ale na razie póki działa, niech sobie działa...
  • Pomocny post
    #7 21182829
    mrice
    Moderator AGD
    Sebastian_M26 napisał:
    anal_destroyer napisał:
    Do wiatraka wystarczyło jakiś czujnik przepływu powierza zamontować lub coś podobnego

Wać Pan bzdur nie pisze, gdzie tam są szczotki w tym silniku ?
  • #8 21185041
    anal_destroyer
    Poziom 9  
    mrice napisał:
    Przetestuj ją z kolejnym praniem pod kontrolą i zobaczysz, czy już wszystko będzie grać.

No i niestety nie gra :( Pralka nie wchodzi w etap wirowania. Woda zostaje odpompowana, ale nie wiruje. Kiedy wybieram "wirowanie odpompowanie", to wtedy odwirowuje, ale z programu (jakiegokolwiek) już nie. I teraz tak dla jasności - wcześniej pisałem o tym, że wąż odpływowy był zatkany i nie wirowało nawet po wybraniu "wirowanie odpompowanie", ale po odetkaniu węża dało się już odwirować tym sposobem. Po wejściu do trybu serwisowego przechodzi przez wszystkie etapy i nic tam się konkretnego nie wyświetla. Jedynie "C35" na samym początku, ale to chyba wersja softu...? Na tę chwilę odpiąłem urządzenie od zasilania, może coś się jej zresetuje...? Innych pomysłów nie mam :/ No może spróbuję jeszcze puścić krótkie pranie z pustym bębnem...?
  • REKLAMA
  • #9 21185191
    mrice
    Moderator AGD
    Nic się nie zresetuje. Tak jak piszesz, puśc pranie puste, jeśli nadal z cyklu nie bedzie wirować, to albo problem bedzie w układzie hydrostatu albo soft w module bedzie strzelony.
  • #10 21185340
    anal_destroyer
    Poziom 9  
    mrice napisał:
    Nic się nie zresetuje. Tak jak piszesz, puść pranie puste, jeśli nadal z cyklu nie będzie wirować, to albo problem będzie w układzie hydrostatu, albo soft w module będzie strzelony.

Na pustym baniaku odwirowało bez problemów. Instrukcja wspomina o złym rozłożeniu prania w bębnie i w takim wypadku nie będzie wirować, ale prałem lekkie szmaty, jakieś skarpetki, majty i koszulki, bęben nie był przeładowany, nie wiem co tam się miało źle ułożyć, poza tym przemieszałem mokre szmaty w bębnie i nie pomogło. Pierdyknięty moduł odpowiadający za "ważenie" wsadu...?
  • #11 21185964
    mrice
    Moderator AGD
    Jesli pusta wiruje to z modułem powinno być wszystko ok. Pralka nie musi być naładowana po kokardę, by mieć problemy z niewyważeniem wsadu. Nawet częściej dzieje się to przy małych załadunkach.
  • #12 21574038
    pigoku
    Poziom 1  
    >>21180670
    I jak tam tam @anal_destroyer Twoje Beko? Żyje jeszcze? Bo u mnie zaczynają się problemy :-)
    Po pierwsze zaczyna program suszenia i po chwili się wyłącza. Jedyne, co mi przychodzi do głowy, że mogę sprawdzić, to te dwa czujniki temperatury na module suszącym, który jest na twoim zdjęciu, i właśnie wentylator, ale skoro u ciebie się nie kręcił, a suszyło, to znaczy, że to nie jest błąd krytyczny dla pralki.

Po drugie pralka nastawiona na pranie 30 stopni, a pranie jest gorące, na pewno bardziej niż te 30.

Podsumowanie tematu

✨ Pralko-suszarka Beko HTV7716XW ma problem z funkcją suszenia – wentylator odpowiedzialny za cyrkulację powietrza do bębna zablokował się, co spowodowało wydłużenie czasu suszenia i mokre pranie po zakończeniu programu. Wentylator po ręcznym odblokowaniu zaczął działać poprawnie, a pranie wyschło. Dyskusja dotyczyła braku zaawansowanych zabezpieczeń w urządzeniu, które w przypadku awarii wentylatora nie odcinałyby zasilania grzałki ani nie sygnalizowały błędu, co w sprzętach budżetowych jest częste. Zabezpieczenia termiczne (termostaty) wyłączają grzałkę przy zbyt wysokiej temperaturze, ale brak jest czujników przepływu powietrza lub innych mechanizmów monitorujących pracę wentylatora. W dalszej części tematu pojawiły się problemy z wirowaniem – pralka nie wchodzi w etap wirowania z programu, choć w trybie „wirowanie odpompowanie” działa poprawnie po odetkaniu węża odpływowego. Podejrzewany jest problem z układem hydrostatu lub modułem sterującym, jednak puste wirowanie działa, co wskazuje na możliwe niewyważenie wsadu lub inne problemy mechaniczne. W dyskusji porównano funkcjonalność i zabezpieczenia Beko do droższych marek, podkreślając ograniczenia budżetowych urządzeń w zakresie diagnostyki i ochrony sprzętu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA