logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Beko HTV7616XW Pralko-suszarka - nie działa tryb suszenia, co robić?

piotrdzwilewskipeb 13 Wrz 2024 13:05 2613 6
REKLAMA
  • #1 21224909
    piotrdzwilewskipeb
    Poziom 4  
    Pralko-suszarka Beko HTV7616XW bardzo często przy suszeniu uruchamia termik na obudowie grzałki.

1. Silnik, który cyrkuluje powietrze, jest sprawny i działa podczas procesu suszenia.
    2. Grzałka jest sprawna i ma około 40 ohm, nie ma przebicia na obudowę.
    3. Doprowadzenie wody do układu suszenia jest drożne i sprawne.
    4. Wewnątrz obudowy grzałki, jak i na wirniku silnika, było trochę tak zwanych kłaczków, ale niedużo, wyczyściłem wszystkie elementy wraz z termikami, ale nadal jeden termik się uruchamia.
    Co jeszcze mogę sprawdzić.
    Widok wnętrza obudowy pralko-suszarki Beko z elementami elektrycznymi i przewodami.
  • REKLAMA
  • #2 21225359
    MarcinRKl
    Poziom 30  
    Ocena: 338
    Witam, skoro reszta sprawna, to może sam bezpiecznik termiczny uszkodzony.
  • REKLAMA
  • #3 21225827
    piotrdzwilewskipeb
    Poziom 4  
    Właśnie wczoraj zamówiłem, dam znać po wymianie jaki efekt.
  • #4 21278222
    daremik1
    Poziom 1  
    >>21225827
    Hejka, mógłbyś napisać, co ostatecznie było problemem i jak go rozwiązałeś? Chyba mam podobny przypadek
  • REKLAMA
  • #5 21329594
    skiba_90
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Mam identyczną sytuację. Odpalam suszenie i po chwili wywala termik, wątpię aby było już te 175°C. Kupię nowy i zobaczę. Tak rozkminiam, czemu zastosowali manual reset, a nie automatyczne? W ciągu 2 lat już wymieniałem 3 razy czujnik temperatury (oryginalne), a teraz termik.
  • REKLAMA
  • #6 21829813
    tomasz1709
    Poziom 12  
    Ocena: 30
    Po latach, ale może ktoś szuka rozwiązania, podpowiem, że sam termik się grzeje, przewodząc prąd na grzałki, i wiele razy miałem tak, że po wymianie i oczywiście czyszczeniu układu było wszystko ok. Styki w tych termikach są jak od nocnej lampki i samoistnie nagrzewają termik, ale nie zawsze tak jest.
  • #7 21829891
    skiba_90
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Termik swoją drogą, słabej jakości, ale zauważyłem również, że wentylator zaczął się przycierać i zwalniał, co skutkowało zbyt małą ilością powietrza, przez co przegrzewał termik. Sumarycznie po wymianie termika na automatyczny plus wentylatora wszystko działa

Podsumowanie tematu

✨ Pralko-suszarka Beko HTV7616XW ma problem z trybem suszenia, gdzie często uruchamia się termik na obudowie grzałki. Silnik wentylatora działa poprawnie, a grzałka ma prawidłową rezystancję około 40 Ω bez przebicia. Układ doprowadzenia wody jest drożny, a elementy grzałki i termiki zostały oczyszczone z kłaczków. Problem najprawdopodobniej leży w uszkodzonym bezpieczniku termicznym (termiku), który może się przegrzewać i wyzwalać zabezpieczenie. Wymiana termika na nowy, najlepiej automatyczny, oraz sprawdzenie wentylatora pod kątem przycierania i spowolnienia obrotów poprawiła działanie urządzenia. Styki termika mogą się nagrzewać samoistnie, co powoduje jego wyzwalanie. W ciągu kilku lat użytkowania termik wymieniano wielokrotnie, co wskazuje na jego niską jakość lub problemy z chłodzeniem przez wentylator.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA