logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mikrotik AX2 - Przerywana transmisja SNMP, testy bandwidth nie działają poprawnie

wachcio 05 Sie 2024 17:51 291 4
REKLAMA
  • #1 21180943
    wachcio
    Poziom 24  
    Ocena: 73
    Witam

Mam kilka urządzeń AP/router Mikrotik-a spiętych również Mikrotik-iem CRS326. Jednym z nich jest AX2 który wczoraj trafił na zewnątrz do elektrycznej skrzynki hermetycznej na nowym czarnym kablu żelowym i zasilaniu PoE z oryginalnego zasilacza i gigabitowej przejściówki Mikrotik-a. Jednak coś dziwnego dzieje się z urządzeniem. Po SNMP wysyła dane na serwer w domu które trafiają do Grafany. Zauważyłem, że często komunikacja się przerywa i danych brak. Zrobiłem wbudowany bandwidth test. I co mnie zdziwiło wykonując go na AX2 (192.168.2.4) transmisja jest regularnie przerywana a często w ogóle test nie chce ruszyć. Wykonywałem go do AX3 (192.168.2.3). Test uruchomiony na AX3 do AX2 idzie bez problemu. Gdzie szukać przyczyny? Wina sprzętu, kabla czy może czegoś jeszcze innego?
    Mikrotik AX2 - Przerywana transmisja SNMP, testy bandwidth nie działają poprawnie

• REKLAMA
  • #2 21181588
    wachcio
    Poziom 24  
    Chyba zagadka się rozwiązała. Do wczoraj AX2 działał sobie kilkanaście metrów dalej w domku ogrodowym wpięty do LAN ale zasilanie miał normalnie. Przez co domyślny port PoE in był WAN-em. Przed przekładką w nowe miejsce ether1 dołączyłem do bridge a ether5 zrobiłem jako WAN abym mógł skorzystać z PoE in. Przez to serwer DHCP na CRS326 przydzielał mu nowe IP bo zmienił się MAC (ether1) oraz stare IP ustawione statycznie dla poprzedniego MAC (ether2 - teraz nie podłączone)
  • REKLAMA
  • #3 21181985
    markooff
    Poziom 26  
    Ocena: 178
    No i się wyjaśniła - zagadka :)
    A już się zastanawiałem - jak by Koledze doradzić - i jakie konkretnie rozwiązanie monitorujące kluczowe parametry sieci (przepływności) oraz systemu - periodycznie w krótkich odstępach czasu - po to żeby spróbować wyłapać przyczyny tych cyklicznych (?) zaników odpowiedzi... albo tylko spróbować wyłapać inne ew. prawidłowości które mogłyby naprowadzić potem na rozwiązanie :)

W każdym razie - dobrze że działa.
    Sprawdziło się stare powiedzenie - że "włączone do sieci działa lepiej" :) :D
  • REKLAMA
  • #4 21182150
    wachcio
    Poziom 24  
    markooff napisał:
    W każdym razie - dobrze że działa.
    Sprawdziło się stare powiedzenie - że "włączone do sieci działa lepiej"

Włączone było i to aż na dwóch IP. Stąd wariował
  • #5 21182510
    markooff
    Poziom 26  
    Ocena: 178
    wachcio napisał:
    Włączone było i to aż na dwóch IP. Stąd wariował

To "do sieci" w moim poście powyżej - tyczyło się zasilania raczej :)
    Ale dobrze że się sytuacja wyjasniła ! :)
REKLAMA