logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki zasilacz UPS z funkcją monitorowania stanu baterii polecacie?

kaputo 05 Sie 2024 18:17 246 3
  • #1 21180995
    kaputo
    Poziom 21  
    Ocena: 128
    Poszukuję zasilacza UPS który samodzielnie kontroluje stan baterii.
    Chodzi o taką funkcjonalność, gdzie układ okresowo sprawdza rezystancję wewnętrzną akumulatora i w razie uszkodzenia wyświetla konieczność wymiany baterii.

UPS pracuje w takiej funkcjonalności, że w przypadku zaniku zasilania musi zasilić odbiornik ok. 100 W przez kilka sekund.

W czasie okresowego serwisu UPS często testerem wykrywam "Flat Battery", ale zasilacz tego nie widzi. W razie awarii nie ma szans na pracę tych kilku sekund.
    Chodzi o to, aby autotest sam wykrył uszkodzenie akumulatora i zasygnalizował konieczność wymiany.

Oczekiwana moc to ok. 500VA. Obudowa wolnostojąca. Te które stosowałem Fideltronik, Ever, Green Power, Cyber Power, Eaton, APC, niby mają diodę lub wyświetlacz kontroli baterii ale ona jedynie sygnalizuje bliskie rozładowanie w trakcie pracy awaryjnej.
  • #2 21181015
    JacekCz
    Poziom 42  
    Ocena: 1460
    Poniżej dwubateryjnych *) "korporacyjnych" byłbym zaskoczony jakby istniało coś.

*) z hot swap
  • #3 21181105
    SAAX
    Poziom 16  
    Ocena: 48
    Ja używam starego UPS POWERWARE PW5115 750i już od 7 lat i jestem zadowolony. Z pomocą oprogramowania LanSafe masz pełną kontrolę nad UPS-em poprzez sieć lub USB .
  • #4 21185085
    tacman
    Poziom 17  
    Ocena: 19
    APC Smart-UPS 750
    Tylko nie mam pewności, że zadziała tylko po USB bo w życiu nie miałem UPSa APC bez karty LAN.
    Ja mam mozliwość ustawienia testu:
    * Never
    * Every 7th Day
    * Every 14th Day
    * UPS Startup and every 7 Days since last test
    * UPS Startup and every 14 Days since last test
    * UPS Startup
    Już kilka razy miałem info z tych UPSów o tym, że należy wymienić baterie (u mnie UPS grzecznie wysyła e-mail).
    W jednym UPSie miałem nawet zwarcie na baterii. Odłączył baterie i zameldował e-mailem o konieczności wymiany.
REKLAMA