logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung SCX-4300 - Błąd Paper Jam 0, nie pobiera papieru z podajnika. Solenoid klika

ftr 05 Sie 2024 22:09 489 2
REKLAMA
  • #1 21181318
    ftr
    Poziom 10  
    Dzień dobry,

Drukarka laserowa Samsung SCX 4300 nie drukuje - nie pobiera papieru z podajnika. Błąd Paper Jam 0:

Podkleiłem taśmą izolacyjną fragment lewego solenoidu, bo wcześniej często pobierała po parę kartek na raz. Działała po tym poprawnie tak może z 3 tygodnie, ale znowu zaczęła pobierać więcej kartek. Podkleiłem i drugi solenoid, ale po tym przestała w ogóle pobierać kartki. Przy próbie druku słychać tylko od lewej strony podwójne metaliczne stuknięcie - jakby blaszka przy elektrozaworze i tyle. Dioda robi się czerwona i drukarka przechodzi w błąd Paper Jam 0. Już ją otwierałem parę razy, oglądałem i wszystkie trybiki wydają się być całe i składam je przy solenoidach poprawnie. Jedną sprężynkę pierwszego solenoidu podciągnąłem, bo miała widoczny luz. Sama rolka i jej elementy wydają się być sprawne i niepołamane. Co mogę jedynie już dodatkowo sprawdzić, to czy wtyczki solenoidów są na pewno całe wpięte. Nie mam już pomysłów.
    Drukarkę od nowości użytkuję jedynie osobiście i nigdy nie miałem z nią innych problemów.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 21182578
    drunek
    Poziom 25  
    Ocena: 219
    ftr napisał:
    pobierała po parę kartek na raz. Działała po tym poprawnie tak może z 3 tygodnie, ale znowu zaczęła pobierać więcej kartek.

To znaczy, pobierała kilka naraz, jakby się skleiły, czy najpierw jedna a potem druga, zanim pierwsza wyszła?
  • #3 21182657
    ftr
    Poziom 10  
    Cześć,
    drukowało często 1 stronę na dwóch kartkach, jak się podcięło. Jak się papier zablokował, to otworzenie klapki i zamknięcie powodowało w 99% wysuwanie tych wszystkich nabranych kartek.

edit:
    Wymieniłem solenoid #1 na inny z tego modelu i słychać też cykanie i nic się nie zmieniło niestety.
REKLAMA