logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung SCX-4300 pobiera niepotrzebnie kartki, cały czas i zacina się...

kozaw 08 Mar 2016 15:08 6393 16
REKLAMA
  • #1 15505699
    kozaw
    Poziom 2  
    Mam Samsung SCX 4300.
    Z podajnikiem ręcznym mam problem, wydruk, czy ksero zaczyna się od połowy strony, druga część ginie. Skala wydruku jest ok.
    Z szuflady znowu drukuje normalnie, pod warunkiem, że znajduje się w niej tylko jedna kartka. Jeśli włożę 2 lub więcej, to pobierze pierwszą, potem w połowie kartki zaciąga druga i się zakleszcza, za długi papier powstaje. Otworze pokrywę z przodu, zamknę i wypluwa obie kartki..
    Nie wiem dlaczego rolka pobierająca cały czas pobiera kartki, niby nie mam wyłamanych czujników jak na moje oko. Po włączeniu wydruku raz po raz pobiera, ze sześć razy.
    Mam wrażenie, że pierwsza usterka była wcześniej, zanim zaczęła wciągać niepotrzebnie kartki.
  • REKLAMA
  • #2 15505758
    kemotix
    Poziom 18  
    Ocena: 69
    Sprawdź solenoidy znajdujące się pod lewą obudową.
    Na PW wysłałem Ci serwisówkę.
  • REKLAMA
  • #3 15513781
    jakos3
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Też mam taki problem, że z podajnika ręcznego drukuje od połowy strony. Reszta działa jak należy. Co z tym zrobić?
  • #4 15515632
    Bitels85
    Poziom 25  
    Ocena: 166
    Prawdopodobnie w obu przypadkach w solenoidach ruchome ramię klei się do gąbczastej podkładki amortyzującej. Autor tematu dodatkowo powininen sprawdzić stan pick-up'a.
  • #5 15516482
    jakos3
    Poziom 10  
    Czy mogę się jakoś dostać do tych selenoidów i jak one wyglądają, bo pierwszy raz spotykam się z takim określeniem?
  • #6 15518588
    Bitels85
    Poziom 25  
    Proszę: na schemacie pozycje 48 (kaseta na papier) i 49 (podajnik ręczny). pod lewą obudową
    Załączniki:
    • Samsung SCX-4300 pobiera niepotrzebnie kartki, cały czas i zacina się... samsung.jpg (218.97 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • samsung_scx-4300 frame assembly.pdf (442.77 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #7 15522030
    jakos3
    Poziom 10  
    Odkręciłem kilka wkrętów , ale obudowa się nie rusza. Może jakaś podpowiedź jak ją odłączyć od całości?
  • #8 15527817
    jakos3
    Poziom 10  
    Drodzy fachowcy, sprawdziłbym te selenoidy, ale nie mogę się do nich dostać, bo nie wiem jak zdjąć lewą obudowę. Proszę o opis tej czynności.
  • #9 15553619
    paweu
    Poziom 12  
    Ocena: 10
    jakos3 napisał:
    Drodzy fachowcy, sprawdziłbym te selenoidy, ale nie mogę się do nich dostać, bo nie wiem jak zdjąć lewą obudowę. Proszę o opis tej czynności.

Trzeba pociągnąć obudowę(do siebie) za górną część, są trzy zaczepy(najlepiej zacząć od tyłu).
    Na zdjęciu widok od tyłu bez tylnej obudowy, lewa odchylona z widokiem na jeden z zaczepów.

• #10 15557049
    Bitels85
    Poziom 25  
    Najpierw odkręć śrubę lewej obudowy pod przednimi drzwiami.
    Następnie zdejmij tylną obudowę, zwróć uwagę na włącznik zasilania, który nieco utrudnia jej demontaż.
    Po zdjęciu tylnej obudowy odhacz zaczep wskazany przez kolegę "paweu".
    Po wyhaczeniu i odchyleniu (delikatnym) górnej części obudowy dwa pozostałe powinny się wyhaczyć samoistnie, jeśli nie, sięgniesz je wkrętakiem.
    następnie odkręć ponumerowane śruby by zdemontować main motor unit i już widzisz sprzęgiełka.
    W załączniku fragment z serwisówki z opisem (od modelu 4200, bo 4300 ma serwisówkę bez działu montaż/demontaż).
    Załączniki:
    • samsung_scx4200_laser-mfp_left cover.pdf (90.52 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #11 15579727
    jakos3
    Poziom 10  
    Naprawa na raty, ale skuteczna. Lekko ruszyłem selenoidy i drukuje od początku strony. Wielkie dziękuję i pozdrawiam.
  • #12 15601386
    paweu
    Poziom 12  
    Ocena: 10
    Bitels85 napisał:
    Prawdopodobnie w obu przypadkach w solenoidach ruchome ramię klei się do gąbczastej podkładki amortyzującej. Autor tematu dodatkowo powininen sprawdzić stan pick-up'a.

Dzięki za poradę, miałem taki problem jak poprzednicy czyli pobieranie drugiej kartki w połowie pierwszej.
    Gąbka na solenoidach kleiła się do ramienia.
    Zerwałem ją i nakleiłem miękką taśmę, teraz drukuje w porządku.

Dzięki i pozdrawiam

• #13 15702914
    swiercm
    Moderator na urlopie...
    Ocena: 551
    Temat odblokowałem na prośbę Autora.
  • #14 16202478
    michaq2
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Witam,

miałem ten sam problem i udało mi się go rozwiązać przy użyciu Waszych rad. Serdeczne dzięki.

Dopytam tylko czy taśmę solenoidu można zastąpić taką ciut grubszą taśmą klejącą? Niestety nie miałem nic podobnego pod ręką.

PS. Podczas testów pojawił się błąd LSU. Może komuś się przyda wskazówka, że było to spowodowane brakiem założonej przedniej części obudowy.

Pozdrawiam
  • #15 16484711
    birut
    Poziom 21  
    Ocena: 58
    Słuchajcie miałem to samo pobierało po 3 kartki rolka cały czas się kręciła.
    Zdjąłem te stare gumki (tłumiki) z elektromagnesu od kasety i już nie pobiera po kilka kartek, ale teraz działa to tak że próbuje pobierać z podajnika ręcznego i pokaże utknięcie, otworze pokrywę i zamknę to kopia wyjdzie z kasety właściwie, i tak w kółko.

Macie jakieś pomysły.

Dodano po 23 [minuty]:

Czyli mimo ze jest papier w kasecie maszyna próbuje pobrać z ręcznego podajnika.
  • #16 16924355
    dlugi1020
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Potwierdzam winą jest Solenoid , dokładnie chodzi o taśmę. Wyczyszczone nowa taśma i śmiga aż miło :) u mnie drukując jedną stronę pobierało 6 kartek.... dzięki wielkie

Samsung SCX-4300 pobiera niepotrzebnie kartki, cały czas i zacina się...Samsung SCX-4300 pobiera niepotrzebnie kartki, cały czas i zacina się...Samsung SCX-4300 pobiera niepotrzebnie kartki, cały czas i zacina się...Samsung SCX-4300 pobiera niepotrzebnie kartki, cały czas i zacina się...
  • #17 20676045
    bernardo87
    Poziom 11  
    Ocena: 15
    >>15515632 masz racje. Zdrapać gąbkę i po problemie

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z drukarką Samsung SCX-4300, polegający na nieprawidłowym pobieraniu papieru z podajnika ręcznego, gdzie wydruk zaczyna się od połowy strony, a przy próbie pobrania więcej niż jednej kartki dochodzi do zacięcia. W odpowiedziach sugerowane są możliwe przyczyny, takie jak uszkodzone solenoidy oraz klejące się gąbki na ramionach solenoidów. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami i rozwiązaniami, w tym czyszczeniem lub wymianą taśmy na solenoidach, co skutkuje poprawą działania drukarki. Wskazówki dotyczą również demontażu obudowy w celu dostępu do komponentów.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA