logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Puchnąca ściana przy wannie - brak widocznych wycieków, wilgotna posadzka

maciejwie91 06 Sie 2024 14:28 1683 17
REKLAMA
  • #1 21181919
    maciejwie91
    Poziom 3  
    Witam. Podpowie mi ktoś skąd ta puchnąca ściana? Po drugiej stronie ściany mam wannę, na tej ścianie nie znajduje się żadna bateria ani syfon. Pod wanną wody nie widać, nic nie kapie ani z syfonu, ani z żadnego łącza. Widać wilgotną posadzkę po stronie ściany, na której puchnie oraz dookoła wanny. Silikony wymieniane, nie widać na ścianach zacieków pod wanną.

Ściana w pomieszczeniu z widocznymi oznakami puchnięcia i uszkodzenia.
  • REKLAMA
  • #2 21181923
    Mobali
    Poziom 43  
    Ocena: 3789
    Tam widać działanie wilgoci zamkniętej warstwą wykończeń i farby. Skoro po drugiej stronie jest wanna, to masz odpowiedź skąd bierze się ta wilgoć.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 21181930
    maciejwie91
    Poziom 3  
    Ale co z tym teraz zrobić? Da się to jakoś wyeliminować?
  • #4 21181940
    Jack80dev
    Poziom 12  
    Ocena: 20
    W ścianie masz tam rułki doprowadzające wodę? Może któraś się rozciekła... :roll:
    U mnie zrobił się grzyb na ścianie za komodą. Po wykuciu okazało się, że rułka cieknie.
  • REKLAMA
  • #5 21181942
    maciejwie91
    Poziom 3  
    >>21181940 Mieszkam w bloku. Na tej ścianie mam umywalkę, ale nie na wysokości zacieków i nic się nie dzieje z baterią ani syfonem. Prawdopodobnie w ścianie są rury albo w podłodze. Nie wiem, mieszkanie ma 6 lat. Jeszcze ponad pół roku temu tego nie było...
  • #6 21181947
    Mobali
    Poziom 43  
    maciejwie91 napisał:
    Ale co z tym teraz zrobić?
    Trzeba wskazać więcej szczegółów. Co jest nad wanną? Masz tam płytki? Jak były położone? Z czego jest wykonana ta ściana? Czy do jej wykończenia użyto gipsów? Czy w ścianie biegną jakieś instalacje? Zrób więcej zdjęć i dokładniej opisz problem. Na podstawie jednej kiepskiej fotki niewiele można stwierdzić poza tym, że coś podcieka.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 21181963
    maciejwie91
    Poziom 3  
    >>21181947 nad wanna nie ma nic po tej stronie co puchnie , w łazience położone płytki, pod wanna na podłodze niestety ich nie ma nie wiem do końca dlaczego, ściana na której puchnie jest chyba z pustaka , położone tynki a na tynki gładź i farba.

Ściana z puchnącą farbą i tynkiem w łazience. Ściana z widocznymi wypukleniami i pęknięciami w łazience. Łazienka z umywalką, dekoracyjnymi kafelkami i akcesoriami. Przestrzeń pod wanną bez płytek z widocznymi elementami konstrukcyjnymi.
  • #8 21182072
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #9 21182078
    maciejwie91
    Poziom 3  
    >>21182072 W łazience nad wanną kratka wentylacyjna pod sufitem - standardowa grawitacyjna. Kominiarz mówi, że sprawna, czyszczona na bieżąco.

Dodano po 54 [sekundy]:
    Druga jest w kuchni całkiem z drugiej strony mieszkania, też sprawna i czyszczona na bieżąco.
  • #10 21182099
    bratHanki
    Poziom 39  
    Ocena: 1379
    Trochę podkręciłem fotkę.
    Zawilgocona i zniszczona ściana z łuszczącą się farbą i uszkodzoną listwą przypodłogową.
    W samym rogu też ściana puchnie i nie tylko na dole, ale i w górę. Czy kratka wentylacyjna w łazience też jest w rogu, bo wygląda, jakby do kanału wentylacyjnego zaciekała woda? Woda może też zaciekać od sąsiada z góry, jeżeli taki jest. Poza tym listwa przy podłodze wygląda tragicznie, więc usterka jest na pewno dłużej niż pół roku. Ogrzewanie jest miejskie, czy macie piece gazowe dwufunkcyjne?
  • #11 21182119
    maciejwie91
    Poziom 3  
    >>21182099 ogrzewanie miejskie, wentylacja na innej ścianie. Sąsiedzi na górze są. Pod koniec tamtego roku przemeblowywałem to pomieszczenie i nie było tego widać. Od tamtej pory stała na tej ścianie szafa, dlatego tego nie widziałem i nie jestem w stanie stwierdzić, kiedy dokładnie to wyszło.

Dodano po 1 [minuty]:

>>21182099 ogólnie ściana jest napuchnięta maksymalnie na wysokość wanny, nie wyżej
  • #12 21182418
    Mobali
    Poziom 43  
    bratHanki napisał:
    ...jakby do kanału wentylacyjnego zaciekała woda?
    To jest bardzo prawdopodobne.
    maciejwie91 napisał:
    w łazience położone płytki, pod wanna na podłodze niestety ich nie ma nie wiem do końca dlaczego, ściana na której puchnie jest chyba z pustaka , położone tynki a na tynki gładź i farba.
    Generalnie pustak "nie lubi się" z wilgocią. Gładzie gipsowe także zdecydowanie nie nadają się na ściany przy łazienkach (wilgotne). No i "goła" ściana pod wanną też nie jest odpowiednim rozwiązaniem - powinna być przynajmniej starannie zabezpieczona "folią w płynie". Być może wilgoć spływa po płytkach, dostaje się przez szczelinę pod wannę? Ponieważ nie ma tam fartucha z płytek, dalej może już swobodnie wnikać w tę ścianę. Zresztą nawet jak nie ma szczeliny, to wilgoć z cieplejszego i znacznie bardziej wilgotnego pomieszczenia (jak łazienka) i tak w naturalny sposób będzie dążyć do przeniknięcia do suchego i chłodniejszego pomieszczenia (to po drugiej stronie). Zakładając więc, że w tej ścianie ma żadnej cieknącej rurki, trzeba pilnie poprawić izolacje. A to oznacza, że najlepiej byłoby odsunąć wannę i porządnie zabezpieczyć tę ścianę 9izolacja, okładzina z płytek, itp. Oczywiście trzeba to najpierw porządnie osuszyć. Ale akurat ten ostatni problem powinny rozwiązać kilka dni pracy dobrego osuszacza powietrza. Z usunięciem przyczyn lepiej się spieszyć, póki jest w miarę sucho i ciepło, a mieszkanie da się porządnie wietrzyć. Jesienią i zimą może dojść do zagrzybienia, a wtedy zakres koniecznych do wykonania prac będzie znacznie szerszy, a koszty zdecydowanie większe.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #13 21182438
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #14 21182453
    Mobali
    Poziom 43  
    Jarzabek666 napisał:
    na ścianie gdzie przechodzi ta wilgoć ma tynk a nawet i jakąś starą farbę
    Być może. Ale z tego co zrozumiałem, ściana z gładzią i z tynkiem jest od strony "suchego" pomieszczenia z szafą (teraz usuniętą). A "goła" ściana jest w łazience, pod wanną - to idealne warunki do przenikania wilgoci.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #15 21182529
    maciejwie91
    Poziom 3  
    >>21182438 na ścianie poniżej płytek jest położona farba kauczukowa, o ile dobrze pamiętam. Zacieki są stare po czyszczeniu po wykończeniu. Co do tej pianki, to nie wiem. Być może jest tam spust dodatkowy, nieużywany, ciężko będzie zrobić lepsze zdjęcie. Hydraulik wezwany na jutro, to może się dowiem. Głównie chodzi mi o to, jak to teraz zwalczyć, póki się da.
  • #16 21182544
    Mobali
    Poziom 43  
    maciejwie91 napisał:
    Hydraulik wezwany na jutro to może się dowiem
    Warto więc poczekać do jutra, na wyniki dokładnych oględzin.
    maciejwie91 napisał:
    Głównie chodzi mi o to jak to teraz zwalczyć póki się da
    Tak na już należy przynajmniej walczyć ze skutkami, czyli usunąć wilgoć. Użyj dobrego osuszacza. Jeśli nie masz, to można skorzystać z wypożyczalni sprzętu budowlanego.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #17 21182585
    drunek
    Poziom 25  
    Ocena: 219
    Mam dokładnie taki sam problem!
    Dzieje się to w dobrze wentylowanej łazience. Na scianach, na których to się dzieje nie ma urządzeń wodnych (prócz spłuczki klozetowej na jednej z nich - 100% pewne, że szczelna, a z drugiej strony ściany zlew, tam też wszystko szczelne).
    Na drugiej ścianie nie ma nic takiego. Z mojej strony pusta ściana łazienki, z drugiej strony przedpokój sąsiadów, też pusta ściana. W ścianach nie ma rur.
    Tynk czuć, że jest wilgotny.

Będę niezwykle wdzięczny Autorowi za informację, co wykazały oględziny. Może przyda się to również w moim przypadku.
  • #18 21182635
    bratHanki
    Poziom 39  
    Ocena: 1379
    U brata w kuchni, w bloku, na ścianie , 15-20 cm od podłogi urósł grzybek. Najciekawsze jest to, że za ścianą jest ogrzewana klatka schodowa i brak jakichkolwiek instalacji w ścianie. Cuda się jednak zdążają. W łazience też urósł ale od sufitu i już bez cudów. Wilgoć zaciekała od sąsiada piętro wyżej ale z sąsiedniej klatki.
    Jeżeli takie kwiatki wyrastają na ścianach szczytowych lub do nich przylegających to może to być z winy nieszczelnej obróbki dekarskiej. Teraz w dobie dociepleń nawet jak leci woda to pod styropianem i tego nie widać.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z puchnącą ścianą przy wannie, gdzie nie widać widocznych wycieków, ale posadzka jest wilgotna. W odpowiedziach sugerowane są różne przyczyny, takie jak wilgoć przenikająca przez ścianę z powodu braku odpowiedniej izolacji, ewentualne nieszczelności w instalacjach wodnych, a także problemy z wentylacją. Użytkownik mieszka w bloku, gdzie sąsiedzi mogą mieć wpływ na problem. Wskazano na konieczność dokładnego zbadania stanu ściany oraz zastosowania osuszacza, a także poprawy izolacji, co może wymagać odsunięcia wanny i zabezpieczenia ściany.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA