logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wymontować silnik napędu Sommer Magic 600 z 2013 roku?

modessef1 07 Sie 2024 13:04 303 1
REKLAMA
  • #1 21183062
    modessef1
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Cześć, zużyły mi się szczotki w napędzie Sommer Magic 600. Jako że nie było dostępnych szczotek, to kupiłem cały silnik napędu. Niestety, jak się okazuje, nie jestem w stanie w prosty sposób wymienić całego napędu, bo śruby mocujące są od góry i nie ma do nich dostępu. Chciałem zatem wymienić sam silnik/szczotki, ale poprzedni napęd jest z 2013 i trochę zmieniły się mocowania przez te 11 lat, i także nie jestem w stanie dostać się do szczotek bez wymontowania całego napędu. Czy ktoś z Was jest w stanie poinstruować mnie, jak wymontować ten wózek (czy jakkolwiek nazywa się ten element, który ma zamontowany silnik napędu), albo chociaż na co zwrócić uwagę, by później możliwie bezproblemowo złożyć całość do kupy?
    Załączniki:
    • Jak wymontować silnik napędu Sommer Magic 600 z 2013 roku? 454264608_425132786541809_3697191421928304440_n.jpg (179.63 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 21186201
    modessef1
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Poradziłem sobie. Jeśli ktoś miałby analogiczny problem, to u mnie wyglądało to tak:
    -zdjąłem całą szynę, po której jeździ wózek. Trzyma się w sumie na 4 śrubach, więc chwila roboty
    -wypiąłem łańcuch od tyłu, czyli nie od strony centralki. Wystarczy kluczem nasadowym poluzować śrubę, a następnie przekręcić o 90 blaszkę trzymającą łańcuch
    -wykręciłem blokadę przesuwu, czy jak tam ją nazwać. Polecam przedtem zaznaczyć sobie jej położenie
    -wyjąłem wózek. Najpierw trzeba go "odblokować" tą dźwignią awaryjną
    -wymiana silnika w wózku jest prosta, bo to 3 śruby
    -najtrudniejsza część to ponowne włożenie wózka, bo łańcuch się blokował w kanale. Pomogłem sobie długim płaskim śrubokrętem
    -złożyć wszystko w odwrotnej kolejności i gotowe :)
REKLAMA