logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Konica 3135 zużywanie się kół zębatych w piecu

bezwiedzy 08 Gru 2005 13:42 1100 5
REKLAMA
  • #1 2065101
    bezwiedzy
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    Trafiła mi się w serwis Konica 3135 w której co 15 000 kopii wypracowuje się tryb współpracujący bezpośrednio z trybem wałka teflonowego. Wszystko jest o.k. piec chodzi lekko bez zacięć . Zauważyłem jedynie że zazębienie tych dwóch trybów jest bardzo płytkie i nie mam możliwości regulacji. Będę wdzięczny za podpowiedź.
  • REKLAMA
  • #2 2068058
    JanuszKr
    Poziom 12  
    Z tego co piszesz wynika,że NOWE koło zużyło się po 15.000-normalnie jest to niemożliwe:!: Sprawdz czy piec chodzi lekko po podniesieniu wałka dolnego. Jeżeli tak to może na wałek teflonowy masz założone nieoryginalne koło( za mała średnica ).Sprawdz czy koło wałka teflonowego dobrze współpracuje z kołem zębatym napędzjącym piecyk
    (zespół kół z tyłu kopiarki).
    Oryginalne koło które Ci się niszczy nie powinno mieć luzu na osi. Luzy to główny powód niszczenia się zębów.
  • REKLAMA
  • #3 2167216
    martinqez
    Poziom 11  
    Mam w swojej maszynie podobnie z tym, że u mnie tryb niszczy się gdzieś po 30-40 tyś. kopii. Wciąż szukam przyczyny. Mam wilgotne pomieszczenie może w tym problem.
  • REKLAMA
  • #4 2168078
    datatomek
    Poziom 26  
    Ocena: 39
    Jeśli zazębienie jest za płytkie ,znaczy to że skleiła się zębatka na osi.Jest tam sprężyna która powinna wypchnąć to koło do frontu po wsunięciu utrwalacza.Jeśli zębatka się cofnęła i została w tym położeniu to zazębienie jest zbyt płytkie i koła ulegną bardzo szybkiemu zużyciu.
  • REKLAMA
  • #5 2176933
    bezwiedzy
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    ok masz rację z tym że wszystko jest ok. tzn nigdzie nie nic nie jest zatarte ani nic ciężko chodzi. Przejąłem kopiarkę po innym serwisie z wieloma innymi innych typów i muszę ją robić. Czy może ktoś podpowiedzieć na jakiej długości powinny zazębiać się tryb wałka teflonowego z trybem napędu.
  • #6 2177839
    datatomek
    Poziom 26  
    Ocena: 39
    Z tego co pamiętam to na kole na wałku teflonowym zazwyczaj ślad po wypracowaniu jest nie mniej niż w połowie szerokości tego koła.Tak coś kojarzę.Jeśli będzie mniej to faktycznie szybciej się zetrą.A jak wygląda to wszystko po włożeniu utrwalacza od tyłu,przy wentylatorze?Widać z tamtąd całe to połącenie kół,i jak się zazębiają.
REKLAMA