logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Polo 9n 1.2 12v szarpie przy 20-40 i 60-80 km/h, brak błędów w sterowniku

kolodanielo 09 Sie 2024 13:01 1143 6
REKLAMA
  • #1 21185383
    kolodanielo
    Poziom 3  
    Ocena: 26
    Witam , posiadam Polo 9n 1.2 12v szarpie przy prędkości 20-40 i 60-80 powyżej 90 już normalnie chodzi na dzień dzisiejszy zamówiłem świece 3 nowe (na 188 tys wymieniałem a mam 205 00km) zamówiłem nowa przepustnice bo moja jest uszkodzona i jeżdzę na używanej pożyczonej z drugiego auta (ale to wpływu nie ma czy na mojej starej która się uszkodziła czy na tej używanej samochód tak samo szarpie) dodatkowo wymieniłem zawór EGR jakieś 2-3mies temu bo samochód mi gasł na skrzyżowaniu i błąd egr był już nie mam pomysłu jedyne co mi przychodzi na myśl to te wypalone zawory ale nie dymi mi samochód odpala normalnie tylko są takie mikro szarpnięcia przy małych i średnich prędkościach w sterowniku błędów brak przy mojej starej przepustnicy był błąd "czujnik ciśnienia w kolektorze" wymieniłem czujnik i nadal to samo troszkę mi się pomysły kończą jutro bede przepustnice montował nowa i świece nowe ale nie sądzę żeby to było to zastanawiam się też czy to nie kwestia tego paliwa E10 bo takie cyrki mi się troszkę zaczeły dziać po tym jak je wprowadzili ale mieszałem 98 z 95 pół na pół i to samo było

będę wymieniał świece (te które mam zamontowane mają 17 000km przejechane)
    nowa przepustnice bo moja jest uszkodzona jeźdzę na używanej z 2 auta (bede montował w poniedziałek/wtorek tą nową +adaptacja)
    nowy zamontowany egr wymieniany 2 mies temu bo auto gasło na skrzyżowaniu i błąd egr był
    rozrząd był robiony na 188 000km a ma teraz 205 (wątpie żeby przeskoczył o ząbek bo odpala normalnie i jedzie)
  • REKLAMA
  • #2 21185490
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ocena: 3316
    Z racji wieku i że 1.2 VW zaczął bym od pomiaru kompresji.
  • REKLAMA
  • #3 21186058
    kolodanielo
    Poziom 3  
    Już dawno chciałem kompresję sprawdzić, ale trochę boję się tych zestawów z Allegro, czy to zestaw za 50 czy za 150 zł. Wszędzie ludzie piszą, że zakłamuje wyniki. Kupię jakiś tandetny zestaw i mi wyjdzie z 5 bar na cylindrze. Max dzisiaj mu świecę zmienię i naleję 98 paliwa z 15L, i zobaczę, czy poprawa będzie, ale wątpię. Raczej coś poważniejszego się szykuje do robienia, co do braku kompresji przy silniku, który ma 3 cylindry raczej jazda byłaby niemożliwa padła mi cewka kiedyś to silnikiem tak szarpało że mało go z obudowy nie wywaliło brak kompresji dawal by takie objawy jak szarpanie minimalne? Moc ma bo jak depne to idzie tylko jak się jedzie jednostajnie to czasem szarpnie
  • REKLAMA
  • #4 21186080
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ocena: 3316
    No ale coś wyjdzie a jak kuleje to wyjdzie że jeden cylinder mocno odstaje z wartością. Np . wyjdzie 12 bar 7 bar i 12 bar.
  • #5 21186391
    kolodanielo
    Poziom 3  
    Po wymianie świec minimalnie lepiej chodzi mniej szarpie przy 40 w korku to musiałem na luz dawać tak nim szarpało teraz raz na kilometr może szarpnie także poprawa lekka jest z mniej jeszcze się przyjże zaworowi EGR to jego 3 zawór EGR 1 VW AG sypał błędy 2 SKV pochodzil nieco ponad rok i silnik gasł i falowanie obrotów było oddałem go na reklamacje i oddali mi kasę i zamówiłem o połowę tańszy zawór "GoRabbit" na alledrogro pamiętam to że na zaworze egr SKV na blaszce miedzy egr a 2 częscia egr albo rurką było odciśniętę kółko co świadczy o tym że zawór był zaślepiony a ja raczej poskładałem go tak samo jak był ten oryginał vw ag poskładany więc może kwestia zaślepienia zaworu jest na odwrót blaszkę dać albo po prostu zmienić go na coś lepszego

co do kompresji on nie ma za dobrej kompresji po 22 latach czasem z rana dziwnie zaskakuje raz na jakiś czas właśnie nie spodziewam się cudów bede musiał poszukać jakiś dobry zestaw do mierzenia kompresji który podaje miarodajne wyniki a nie z "d...y" i ewentualnie zaleje specyfiku takiego "Xado Verylube Antykoks Anticarbon" w cylinder bo dużo ludzi ma po tym lepszą kompresję raczej na dzień dzisiejszy jeszcze spróbuje z tym egr rozebrać go zaślepić i spróbować adaptacje zrobic
  • REKLAMA
  • #6 21193161
    kolodanielo
    Poziom 3  
    ciśnienie na każdym cylindrze 11 bar Manometr wskazuje ciśnienie 11 bar w silniku. porobilem 3 zdjęcia ale każde takie same to wstawiam 1 zaznaczam że mam zestaw do mierzenia kompresji za 50zł z allegro który ma zawór shredera jedynie przy manometrze na wężu i na końcówkach nie ma więc pomiar może być zaniżony o te 1-2-3 bary i ciśnienie mierzyłem na letnim silniku sprawdze jeszcze na ciepłym może szału nie ma 11 bar ale chociaż na każdym cylindrze tyle samo gdzieś czytałem o podobnym silniku 1.2 że między 11 a 15 bar te silniki mają sprawdze jeszcze na skodzie fabii 1.2 z podobnym silnikiem ile tam bedzie bar tam nic nie szarpie i nie ma problemów żadnych i ewentualnie u siebie zaleje cylindry specyfikiem do rozpuszczania nagaru bo pieścienie mogą stać ciekawe jaka kompresja wtedy będzie

według mnie to kolektor ssący
    wujek google: "Kolektor ssący – objawy awarii
    Tym, co kierowca zauważy na początku, są falujące obroty i nierówna praca silnika. Często ma to miejsce na biegu jałowym, ale podczas jazdy również będzie dochodziło do wahania obrotów. Uszkodzony kolektor ssący objawy zawsze daje w postaci utraty mocy." takie objawy mam i błąd czujnika podciśnienia w kolektorze ssącym czujnik wymieniłem i to samo jest raczej podjechac do mechanika muszę żeby podpiął jakiś profesjonalny sprzęt i sprawdził podciśnienie w dolocie samemu nawet nie wiem jak to sprawdzić
  • #7 21198633
    kolodanielo
    Poziom 3  
    Łapał lewe powietrze przy kolektorze ssącym wymieniłem czujnik g71 , przepustnice i świece

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z VW Polo 9n 1.2 12v, który szarpie przy prędkościach 20-40 km/h oraz 60-80 km/h, a powyżej 90 km/h działa normalnie. Wymieniono świece, przepustnicę oraz zawór EGR, jednak problem nadal występuje. Użytkownik rozważa sprawdzenie kompresji silnika, obawiając się jednak o jakość zestawów pomiarowych. Po wymianie świec zauważono minimalną poprawę, a ciśnienie na cylindrach wynosi 11 bar, co może sugerować problemy z kolektorem ssącym lub uszczelkami. Użytkownik planuje dalsze testy oraz ewentualne użycie specyfiku do rozpuszczania nagaru.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA