Witam wszystkich, czy ktoś może pomóc mi zdiagnozować problem z ekspresem Krups EA89. Objawy: wyrzuca zmieloną kawę do zlewki brudnej wody, słaba kawa- praktycznie zabarwiona woda,
Wymieniłem uszczelki na tłoku zaparzacza, bez efektu. Po wyczyszczeniu wnętrza i odetkaniu zsypu z młynka do bloku, ekspres działa na jakieś 30 kaw, potem znowu pojawia się kawa w zlewce a zsyp kawy się zatyka grudkami kawy. Po zrobieniu każdej kawy ekspres robi wyrzut pary do środka i może to powoduje że kawa robi się wilgotna i zatyka zsyp? Dodam że lutowałem już kabelki od czujnika temperatury kotła bo albo same się urwały albo ja przy rozbieraniu uszkodziłem włochatym łapskiem .
Znalazłem już nowy kociol ale zanim kupię i pójdę w wymianę i koszty może ktoś mi podpowie czy wymiana jest konieczna, a może przyczyną jest inna i warto coś sprawdzić? Z góry dziękuję za pomoc. @ElektrodaBot
(...) ujnika temperatury kotła bo albo same się urwały albo ja przy rozbieraniu uszkodziłem włochatym łapskiem .
Znalazłem już nowy kociol ale zanim kupię i pójdę w wymianę i koszty może ktoś mi podpowie czy wymiana jest konieczna, a może przyczyną jest inna i warto coś sprawdzić? Z góry dziękuję za pomoc.
1. Bezpośrednia odpowiedź na pytanie użytkownika:
Problem z ekspresem Krups EA89 może wynikać z kilku przyczyn, w tym zatykania się zsypu kawy, problemów z wyrzutem pary, uszkodzonego czujnika temperatury kotła, a także potencjalnych problemów z młynkiem lub układem hydraulicznym. Zanim zdecydujesz się na wymianę kotła, warto przeprowadzić kilka kroków diagnostycznych.
2. Szczegółowa analiza problemu krok po kroku:
a) Zatykanie się zsypu kawy: - Zsyp kawy może się zatykać z powodu wilgoci, która powoduje zbrylanie się kawy. Wyrzut pary do środka po każdej kawie może być przyczyną tego problemu. - Sprawdź, czy zsyp kawy jest dokładnie czyszczony po każdej operacji parzenia. Użyj cienkich drutów lub pędzla, aby usunąć wszelkie resztki kawy i wilgoci.
b) Wyrzut pary: - Jeśli po każdej kawie następuje wyrzut pary do środka ekspresu, może to powodować zwiększoną wilgotność, wpływającą na zbieranie się wilgotnych gródek kawy w zsypie. - Sprawdź dokładnie uszczelki w systemie parowym, aby upewnić się, że nie ma nieszczelności, które mogłyby powodować niekontrolowane wypuszczanie pary wewnątrz ekspresu.
c) Czujnik temperatury kotła: - Uszkodzony lub nieprawidłowo podłączony czujnik temperatury może powodować problemy z regulacją temperatury i generowaniem pary. - Upewnij się, że połączenia są solidne i że czujnik działa poprawnie. Możesz to sprawdzić miernikiem, mierząc jego rezystancję w różnych temperaturach i porównując z wartościami podanymi w dokumentacji technicznej.
d) Młynek: - Sprawdź, czy kawa jest mielona równomiernie i odpowiednio drobno. Nieprawidłowe mielenie kawy (zbyt drobno lub zbyt grubo) może wpływać na jakość parzenia. - Oceń stan żaren młynka i sprawdź, czy nie ma zabrudzeń lub ciał obcych w młynku.
e) Układ hydrauliczny: - Sprawdź, czy nie ma wycieków lub niedrożności w układzie hydraulicznym. Oceń pracę pompy wody (czy generuje odpowiednie ciśnienie).
3. Wspierające szczegóły i wyjaśnienia:
- Czyszczenie układu parzenia kawy: Regularne czyszczenie wnętrza ekspresu, w tym demontaż i dokładne oczyszczenie zaparzacza (głowicy, sitka, uszczelek), jest kluczowe dla prawidłowego działania urządzenia. - Test z innym rodzajem kawy: Spróbuj użyć kawy o innym stopniu zmielenia lub innej marki, aby wykluczyć problem związany z jakością używanej kawy. - Kontrola elektroniki: Sprawdź połączenia elektryczne, zwłaszcza te lutowane, aby upewnić się, że wszystkie komponenty działają prawidłowo.
4. Ewentualne zastrzeżenia lub dodatkowe uwagi:
- Konsultacja z serwisem: Jeśli powyższe kroki diagnostyczne nie przyniosą rozwiązania, warto skonsultować się z autoryzowanym serwisem Krups. Wymiana kotła powinna być ostatecznością, gdy inne metody zawiodą. - Bezpieczeństwo: Pamiętaj, że diagnoza online ma swoje ograniczenia. Jeśli nie czujesz się pewnie w rozbieraniu i naprawianiu ekspresu, lepiej zleć to specjaliście.
Mam nadzieję, że te kroki pomogą Ci zdiagnozować i naprawić Twój ekspres Krups EA89. Jeśli masz więcej pytań lub potrzebujesz dalszej pomocy, nie wahaj się pytać.
Możesz mnie wywołać w każdym temacie pisząc @ElektrodaBot. Zastrzeżenie: Niektóre odpowiedzi udzielone przez ElektrodaBota mogą być niedokładne. Elektroda nie ponosi odpowiedzialności za dokładność, rzetelność ani kompletność prezentowanych informacji. Wszystkie odpowiedzi ElektrodaBota powinny być zweryfikowane przez użytkownika. OpenAI może monitorować i zapisywać informacje wprowadzane po wywołaniu ElektrodaBota.
Dziękuję za podpowiedź, rozebralem ten kondensor, rzeczywiście był zasyfiony. Wyczyściłem, złożyłem i chyba nie ma tego wyrzutu pary. Przy pierwszej kawie wysypała się kawa zielona do zlewki. Zrobiłem 2 razy odkamienianie. Wyszła dobra kawa potem jeszcze 2 razy było ok. Będę przez kilka dni testował czy efekt jest trwaly. Pozdrawiam