logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Domofon analogowy w starym bloku - wymiana na system cyfrowy?

Krystianissimo 12 Sie 2024 15:50 2727 14
  • #1 21188706
    Krystianissimo
    Poziom 11  
    Sytuacja wygląda tak: stary blok, a w klatce zainstalowana analogowa centrala domofonowa (taka - ). Domofon ma ze 20 lat i to chyba jest CYFRAL. Niedawno, ni z tego ni z owego w unifonie w mieszkaniu przestał działać mikrofon w słuchawce. Słychać osoby przed wejściem do klatki, ale one nie słyszą rozmówcy w mieszkaniu. Regulacja pokrętłem wzmocnienia wewnątrz obudowy nic nie daje. Przeprowadziłem małe śledztwo i pochodziłem po sąsiadach. U jednego z nich sytuacja jest taka sama: nie działa mikrofon w unifonie, u innego słabo słychać na dole przed wejściem do klatki osobę z mieszkania i ona słabo słyszy osobę z dołu, u jeszcze innego w ogóle nie słychać nic w słuchawce - głucha cisza, a i mikrofon chyba też nie działa. U każdego z sąsiadów jest praktycznie inny unifon. Zgłosiłem awarię administracji spółdzielni - odesłali do serwisanta, który podłączał cały system, ale on na urlopie i nie wiadomo kiedy będzie dostępny. Rzuciłem propozycję, by wymienić cały system z analogowego na cyfrowy, to odpowiedzieli, że się zastanowią, przedyskutują temat z instalatorem i kierownikiem działu technicznego administracji osiedla. Jest cień nadziei, że udałoby się zrealizować wymianę domofonów z funduszu remontowego.

A jakiś miesiąc temu była sytuacja, że coś piszczało cały czas w domofonie (chyba u kogoś sprzęgała się słuchawka z mikrofonem i/lub miał źle odłożoną słuchawkę) i przez cały dzień nie dało się korzystać z domofonu. W słuchawce słychać było jedynie pisk.

Czy ktoś mógłby polecić centralkę, która zmieściłaby się w otworze, wnęce tej starej przy klatce w bloku () i miała otwieranie kodem oraz brelokiem zbliżeniowym. Chciałbym zaproponować jakiś sensowny system, jeśli będę rozmawiał z ludźmi ze spółdzielni. Wiem, że na innych osiedlach w blokach zarządzanych przez spółdzielnię są domofony z kodem wejściowym z klawiatury numerycznej, ale jak już coś montować na kolejne 20 lat, to może i z brelokiem. Na sześciu żyłach to i wideofon dałoby się pewnie puścić, ale dobrze będzie, jeśli uda się nowy system domofonowy dla klatki bloku wyżebrać w spółdzielni.

Czy domofony cyfrowe działają na 2-ch liniach (dwuprzewodowe) i czy słuchawki (unifony) do cyfrowych muszą być kompatybilne z centralką, czy każdy się nada, byle byłby cyfrowy?

Stara analogowa centrala domofonowa w klatce schodowej.
  • #2 21188804
    ALARMGAJWER
    Poziom 13  
    Ocena: 12
    Tutaj wizualnie (wymiarowo) pasowałyby kasety systemu firmy LASKOMEX np. z serii CD-2502. Ale trzeba by było dokładnie zmierzyć wymiary aktualnej kasety zewnętrznej. LASKOMEX ma wymiary (szer./dł./wys.) 211x33x181 mm. Jakieś minimalne niewymiarowości można uzupełnić jakąś obróbką budowlaną lub ramką itp. Unifony (słuchawki) cyfrowe też należy zakupić firmy LASKOMEX. Jeszcze trzeba się zaznajomić z układem aktualnego okablowania i go dopasować do nowego systemu.
  • #3 21189402
    niewolno2
    Poziom 40  
    Ocena: 1256
    Pamiętaj że administracja jest dla was a nie wy dla niej i mają obowiązek modernizować instalacje domofonu która jest uszkodzona nie odsyłać lokatorów do instalatora, bo nie on jest dla was stroną. Nóż w kieszeni się otwiera jak czyta się takie "farmazony". Jeżeli jest opłata za domofon to w czym jest problem?
  • #4 21190070
    Krystianissimo
    Poziom 11  
    niewolno2 napisał:
    Nóż w kieszeni się otwiera, jak czyta się takie "farmazony". Jeżeli jest opłata za domofon, to w czym jest problem?

W tym, że spółdzielnie to państwa w państwie i ciężko wyegzekwować cokolwiek. System jest tak stary, że przydałoby się wymienić. A na razie muszę molestować administrację spółdzielni, żeby przywołała montera domofonów do zdiagnozowania i wyeliminowania usterek.
  • Pomocny post
    #5 21190207
    Ircys
    Specjalista Domofony
    Ocena: 2084
    Krystianissimo napisał:
    Domofon ma ze 20 lat i to chyba jest CYFRAL.

Nie, to nie jest Cyfral.
    Kaseta to Fimpro, unifony Wekta TK6.
    Gdzieś po drodze jest jeszcze centralka.

Krystianissimo napisał:
    Czy ktoś mógłby polecić centralkę, która zmieściłaby się w otworze, wnęce tej starej przy klatce w bloku i miała otwieranie kodem oraz brelokiem zbliżeniowym.

Tu zmieści się w zasadzie każda centralka. Mniejsze np. ACO można zamówić z maskownicami zasłaniającymi stary otwór, więc to nie jest jakiś wielki problem.

Krystianissimo napisał:
    Czy domofony cyfrowe działają na 2-ch liniach (dwuprzewodowe) i czy słuchawki (unifony) do cyfrowych muszą być kompatybilne z centralką

Tak - trzeba "trzymać się jednej firmy.

Krystianissimo napisał:
    czy każdy się nada, byle byłby cyfrowy?

Nie
  • #6 21190236
    niewolno2
    Poziom 40  
    Ocena: 1256
    Nie namawiam do złego ale czasami trzeba bo inaczej człowiek się udusi. Zaproponuj tym oszołomom że załatwisz firmę która to ogarnie a oni za to zapłacą. Czegoś tu nie rozumiem, skoro płacicie co miesiąc za serwisowanie domofonu a oni to olewają to w takim układzie zapytaj się dlaczego pobierają opłatę za konserwację. Wygląda to tak jak byś kupił bilet komunikacji miejskiej wsiadł do pojazdu a kierowca by w tedy powiedział że on nie będzie jechał bo mu się nie chce.
  • Pomocny post
    #7 21190290
    Ircys
    Specjalista Domofony
    ALARMGAJWER napisał:
    Tutaj wizualnie (wymiarowo) pasowałyby kasety systemu firmy LASKOMEX np. z serii CD-2502. Ale trzeba by było dokładnie zmierzyć wymiary aktualnej kasety zewnętrznej. LASKOMEX ma wymiary (szer./dł./wys.) 211x33x181 mm.

Stara ma wymiary:
    otwór 183x197
    ramka 214x224
  • #8 21190368
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3519
    Krystianissimo napisał:
    Zgłosiłem awarię administracji spółdzielni - odesłali do serwisanta, który podłączał cały system, ale on na urlopie i nie wiadomo kiedy będzie dostępny.
    Musisz czekać na serwisanta.
  • #9 21190950
    Krystianissimo
    Poziom 11  
    Ircys napisał:

Krystianissimo napisał:
    Domofon ma ze 20 lat i to chyba jest CYFRAL.

Nie, to nie jest Cyfral.
    Kaseta to Fimpro, unifony Wekta TK6.
    Gdzieś po drodze jest jeszcze centralka.

Fachowca to i dobrze poczytać. Unifony od nowości były takie (WEKTA TK2) - po którejś awarii, gdy w ogóle słuchawka przestała działać w tym unifonie, zmieniłem na model WEKTA TK6. Działa bez problemu (chociaż rok temu coś się sprzęgało i myślałem, że to awaria w kasecie na dole, ale przyszedł serwisant, rozkręcił unifon i wyregulował potencjometrem czułość wzmocnienia). Ale np. sąsiad ma już inną słuchawkę unifonu - jakiś stary model. Być może również zmienił z WEKTA TK2.

Na klatce schodowej chyba wytropiłem centralkę domofonową. Wygląda tak:

Centrala domofonowa na klatce schodowej zamontowana przy suficie. Stara centrala domofonowa z widocznymi przewodami i elektroniką

Niestety nie byłem w stanie zrobić lepszej jakości zdjęcia, bo centralka wisi ponad 2 metry nad ziemią, prawie przy suficie. Musiałem wyciągnąć łapę z telefonem w górę i włączyć zoom. Robiłem wieczorem, gdy się włącza lampa z czujnikiem ruchu z włączoną lampą błyskową w telefonie.

Zerknąłem na stronę internetową FiM-Pro i czas się chyba u nich zatrzymał w końcówce lat 90., jeśli chodzi o produkty - https://www.fimpro.pl/bramofony-zestawy-domofonowe/

Ircys napisał:

ALARMGAJWER napisał:
    Tutaj wizualnie (wymiarowo) pasowałyby kasety systemu firmy LASKOMEX np. z serii CD-2502. Ale trzeba by było dokładnie zmierzyć wymiary aktualnej kasety zewnętrznej. LASKOMEX ma wymiary (szer./dł./wys.) 211x33x181 mm.

Stara ma wymiary:
    otwór 183x197
    ramka 214x224

Czyli ten Laskomex (zakładając, że byłby to Laskomex) zmieściłby się z panelem w miejsce starego?
  • #10 21191327
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Krystianissimo napisał:
    Czyli ten Laskomex (zakładając, że byłby to Laskomex) zmieściłby się
    Nie rozpędzaj się z radami dla Spółdzielni po kątem wyboru modelu.
    Wymieniając domofon na nowy trzeba mieć serwisanta.
    Który posiada elementy na podmianę jak będzie awaria.
    I dobrze zna nowy system.
    W nowoczesnych domofonach podzespoły rożnych firm nie są kompatybilne.
    Naprawę realizuje tylko producent.
    (w analogu są kompatybilne)
  • #11 21191360
    Ircys
    Specjalista Domofony
    Krystianissimo napisał:
    Na klatce schodowej chyba wytropiłem centralkę domofonową.

Tak, to jest centralka. Skoro nie ma obudowy wierzchniej, to widać, że chyba całkiem niedawno ktoś tam coś próbował naprawiać...

Krystianissimo napisał:
    Zerknąłem na stronę internetową FiM-Pro i czas się chyba u nich zatrzymał w końcówce lat 90., jeśli chodzi o produkty

Tak, Fimpro było doskonałe w domofonach analogowych, ale w stronę cyfrową nie poszło.

Krystianissimo napisał:
    Czyli ten Laskomex (zakładając, że byłby to Laskomex) zmieściłby się z panelem w miejsce starego?

Już wcześniej pisałem, żebyś nie martwił się o to czy coś się zmieści, czy nie, bo są do tego maskownice i fachowcy, którzy sobie z takim tematem poradzą bez problemu.
  • #12 21191647
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Krystianissimo napisał:
    Niedawno, ni z tego ni z owego w unifonie w mieszkaniu przestał działać mikrofon w słuchawce. Słychać osoby przed wejściem do klatki, ale one nie słyszą rozmówcy w mieszkaniu.
    To trzeba naprawić.
    Powinien to zrobić konserwator domofonu.

Wymiana całości to koszt powyżej 5 tys. złotych.
    Można naprawić za znacznie mniejszą kasę.
    Będzie doskonale słychać we wszystkich lokalach.
  • #13 21195752
    Serwis_LX

Poziom 23  
    Ocena: 188
    Wymiary naszych paneli są w instrukcji - strona 49 i kolejne.
    Ewentualnie wąski panel CD-2600: https://www.laskomex.com.pl/dokumentacja/cyfrowe2/cd_2600_v20_pl.pdf - strony 31 i 32.

Trzeba wymierzyć tamten panel i porównać, czy wejdzie, lub poszukać systemu, który będzie zbliżony rozmiarami.

Wspólnoty nie mają granic. Niestety, prawdopodobnie będzie trzeba się kopać z koniem. Ale warto, bo koszt takiej instalacji (włączając montaż) może być znaczny.
    Konto firmowe:
    Laskomex
    Dąbrowskiego 249, Łódź, 93-231 | Strona WWW: http://www.laskomex.com.pl/
  • #14 21197275
    Krystianissimo
    Poziom 11  
    Serwis_LX napisał:
    Wspólnoty nie mają granic. Niestety, prawdopodobnie będzie trzeba się kopać z koniem. Ale warto, bo koszt takiej instalacji (włączając montaż) może być znaczny.

Akurat ze wspólnotami to nie ma większego problemu, bo we wspólnotach jak jest info, że trzeba się zrzucić na to, czy na tamto to mieszkańcy składają się na dodatkowy wydatek celowy, a ewentualne naprawy może też ogarniać wynajęta firma administrująca budynkami. A firmę - jeśli się nie wywiązuje z zadań - można zmienić na inną. Niestety w spółdzielni zdecydowanie gorzej to działa. Wczoraj zgłosiłem ponownie do administracji osiedla awarię domofonu. Mieli przekazać kontakt do mnie do firmy od domofonów, ktoś z firmy miał oddzwonić i umówić się na obdukcję, ale nikt nie zadzwonił i nie umówił się. Będę musiał interweniować bezpośrednio w sekretariacie spółdzielni, bo to jest kpina.
  • #15 21208924
    Krystianissimo
    Poziom 11  
    No i interwencja w sekretariacie zarządu spółdzielni mieszkaniowej zdziałała cuda. Pan od domofonów łaskawie się zjawił. Przepraszać, nie przepraszał, ale usłyszał ode mnie parę ciepłych słów za olewactwo. Musiał mnie uspokajać, bo trochę się zbulwersowałem. Łącznie z 1,5 miesiąca była ta usterka domofonu w klatce. Jemu w sumie 4 dni zajęła naprawa (nie licząc weekendu, przyszedł w piątek po południu), bo pierwszego dnia, gdy się zaanonsował, że będzie naprawiał, to poinformował mnie, że zerknął w centralkę i zamówił nowy zasilacz i czeka na jego dostarczenie. Drugiego dnia - w miniony poniedziałek - zainstalował zasilacz (taki, o - Urmet-MIWI zasilacz 18A2 [Link]) zrobił przegląd pionu kanału instalacji na piętrach i faktycznie, usunął problem z mikrofonem, słuchawką w unifonach i centrali domofonowej. Potestowaliśmy jakość rozmów - ja gadałem, on słuchał na dole, wyregulował wzmocnienie, otwieranie zamka elektrozaczepem działało. Potem jeszcze przyszedł, posłuchał w słuchawkę unifona i poszedł jeszcze raz coś sprawdzić. Niestety, przy okazji tego powtórnego sprawdzenia coś się rozłączyło i przestało działać otwieranie elektrozamka. Do mieszkania przychodził ktoś z rodziny i trzeba było schodzić na dół, by otworzyć drzwi do klatki schodowej. Dałem monterowi znać o tym SMS-em na numer podany w spółdzielni, ale nie odezwał się. Następnego dnia zgłosiłem to spółdzielni, to przekazali mu mój numer i zadzwonił. Poinformowałem o problemie. Przyszedł dopiero w środę naprawiać. Pogrzebał coś w centralce, podpiął przewody i znowu zaczęło działać otwieranie elektrozaczepu z unifonu w mieszkaniu.

Na zdjęciu: Centralka domofonu analogowego FiM-Pro z dodatkowym zasilaczem Urmet-MIWI 18A2 do systemu 4 n

Centralka domofonu FiM-Pro z zasilaczem Urmet-MIWI 18A2 zamontowana na ścianie.

@CYRUS2: Słychać, owszem, lepiej - tzn. normalnie, ale gdy mówię do mikrofonu, to charczy mi w głośniku. A gdy palcem zakryję otwory mikrofonu w słuchawce unifona, to piszczy. Nie chce mi się już zajmować tym tematem. Szkoda zdrowia. Może spróbuję w słuchawce jeszcze wyregulować wzmocnienie, tj. lekko obniżyć. Monter wyregulował w centralce tak, że musiał potem zdejmować poziom - wspomniał, że po ustawieniu teraz jeszcze jest zapas na wzmocnienie.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem wymiany analogowego systemu domofonowego w starym bloku na system cyfrowy. Użytkownik zgłosił awarię mikrofonu w unifonie, co potwierdzili sąsiedzi, którzy również doświadczali podobnych problemów. Wskazano na konieczność modernizacji systemu, a także na trudności w egzekwowaniu napraw przez administrację spółdzielni. Uczestnicy dyskusji sugerowali różne modele unifonów i centrali, w tym LASKOMEX i Fimpro, oraz podkreślali znaczenie współpracy z serwisantem, który zna nowy system. Ostatecznie, po interwencji w sekretariacie spółdzielni, udało się naprawić usterkę, wymieniając zasilacz na model Urmet-MIWI.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA