logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ploter frezujący Mach3 - frezowanie w odbiciu lustrzanym na osi Y

carbid 13 Sie 2024 20:31 456 11
REKLAMA
  • #1 21190086
    carbid
    Poziom 3  
    Ocena: 1
    Może ktoś będzie wiedział, steruję ploter frezujący machem 3, nie wiem dlaczego ale frezuje mi w odbiciu lustrzanym, problem jest z osią Y.
    Podobno w tej zakładce przestawia się, pozycja Dir Low Activ, ale nie ma żadnej reakcji, kombinowałem na różne sposoby, włącznie z przestawianiem przewodów w sterowników silnika osi Y
    Załączniki:
    • Ploter frezujący Mach3 - frezowanie w odbiciu lustrzanym na osi Y lustro.jpg (140.08 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 21190358
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 21190668
    carbid
    Poziom 3  
    mógłbys trochę jaśniej, nie znam sie na elektryce, to gdzieś w machu przestawić czy na sterownikach?
  • REKLAMA
  • #4 21190685
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 21190726
    carbid
    Poziom 3  
    Próbowałem i to na różne sposoby, nie działa
  • REKLAMA
  • #6 21190947
    tos18
    Poziom 42  
    Ocena: 1867
    Zmiana DirLowActive powinna odwrócić kierunki działania silnika. W efekcie maszyna będzie szukała krańcówek limit i home z przeciwnej strony co uniemożliwi bazowanie.

Jeżeli maszyna bazuje się poprawnie sprawdził bym czy podczas przygotowywania projektu nie wybrano opcji mirror lub coś w tym stylu.

Chcąc zmienić punkt zerowy osi Y należy zmienić DirLowActive oraz zamienić wejścia krańcówek limit i przenieść fizycznie czujnik Home.

carbid napisał:
    Próbowałem i to na różne sposoby, nie działa

Nie działa - brak reakcji
    czy
    Nie działa - dzieją się dziwne rzeczy np maszyna się nie bazuje tylko wjeżdża na limit +Y ?
  • REKLAMA
  • #7 21191102
    carbid
    Poziom 3  
    Sprawdzałem Dir Low Activ w żadnej osi nie zmienia kierunku, po zaznaczeniu na zielono, nie ma żadnej reakcji, zmianę kierunku osi Y bo o niem mówimy, mogę uzyskać poprzez zamianę dwóch przewodów w jednej z wtyczek przy sterowniku, ale wtedy program /os Y/ idzie w drugą stronę więc muszę odwrócić go w zakładce chyba hołm soft limits, ale dalej frezuje w lustrzanym odbiciu. Spróbuje jeszcze sprawdzić na innym programie, jakby frezowana część była obrócona o 180 stopni wokół osi Y, chociaż wątpię że to program, bo skoro Dir Low Activ ma zmienić kierunek nie zmienia ...
    Maszyna za każdym razem bazuje się bez problemu
  • #8 21191123
    tos18
    Poziom 42  
    Ocena: 1867
    Sprawdź zakładkę config->home/limits
  • #9 21191215
    carbid
    Poziom 3  
    przy takich ustawieniach maszyna działa poprawnie /strzałki prawo-lew, góra-dół ..../, jak zaznaczę którąkolwiek z osi na zielono, wtedy odwraca kierunek osi
    Załączniki:
    • Ploter frezujący Mach3 - frezowanie w odbiciu lustrzanym na osi Y IMG_20240814_184100.jpg (112.64 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #10 21191268
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #11 21191615
    carbid
    Poziom 3  
    ale ja się nie dziwię, zostało zadane pytanie więc odpowiadam
  • #12 21193848
    carbid
    Poziom 3  
    Dziękuje Wszystkim za pomoc, problem juz rozwiązany, po zmianie przewodów we wtyczce sterownika, stół miał właśnie przesuwać się przeciwnie do strzałek na laptopie, ja uważałem to za błąd. Trzeba uwzględnić czy to stół się porusza czy brama, wszystko należy rozpatrywać w odniesieniu do freza

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z ploterem frezującym sterowanym przez Mach3, który frezuje w odbiciu lustrzanym na osi Y. W odpowiedziach zasugerowano, aby sprawdzić ustawienia DirLowActive w oprogramowaniu Mach3, co powinno odwrócić kierunek działania osi Y. Użytkownik próbował różnych metod, w tym zamiany przewodów w sterownikach, ale problem nadal występował. Ostatecznie, po wymianie przewodów w wtyczce sterownika, problem został rozwiązany, a użytkownik zrozumiał, że kierunek ruchu stołu powinien być rozpatrywany w kontekście ruchu freza.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA