logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wyłączyć automatyczne aktualizacje aplikacji gry w systemie Windows?

Flame8 16 Sie 2024 03:23 501 6
REKLAMA
  • #1 21192562
    Flame8
    Poziom 5  
    Witam.

Jak wyłączyć w systemie Windows 7 aktualizacje automatyczne dla aplikacji (gier)? Nie chcę, aby aktualizowała mi się aplikacja gry online - bez aktualizacji mógłbym grać np. single player-y lub ze znajomymi na starszej wersji bez nowych aktualizacji.
  • REKLAMA
  • #2 21192641
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10451
    Kto to moze wiedziec? Nawet nie potrafisz podac nazwy gry.
  • REKLAMA
  • #3 21193139
    Flame8
    Poziom 5  
    >>21192641 A czy nazwa gry ma znaczenie? Chciałbym nauczyć się wyłączania automatycznych aktualizacji dla różnych aplikacji, w tym różnych gier.
    Link do gry:
    https://tza.red/
    Link do pobrania aplikacji tej gry, której automatyczne aktualizacje chciałbym wyłączyć:
    https://tza.red/download/

Dodano po 2 [godziny] 20 [minuty]:

Komunikat potwierdzający odinstalowanie programu Tzared 1.1.4. Zrzut ekranu wpisów rejestru Windows związanych z grą Tzared.
  • REKLAMA
  • #4 21193331
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ma znaczenie, przeciez nie ma w systemie ustawien globalnych do wylaczania aktualizacji w grach. Jedyna opcja to reczne blokowanie dla danej gry.

Skoro wszyscy maja aktualizacje automatyczne to jak znajomi moga miec starsza wersje? Nie maja dostepu do internetu? Z tego co widze to chyba jedyna opcja to blokowanie np. calej domeny w hosts:
    127.0.0.1 tza.red

Ewentualnie blokowanie dostepu przez zapore -> https://www.groovypost.com/howto/block-application-internet-access-windows/

Ale wtedy pewnie nie bedziesz mogl w ogole grac przez strone.
  • REKLAMA
  • #5 21194304
    Flame8
    Poziom 5  
    Kolobos napisał:
    blokowanie np. całej domeny w hosts:
    127.0.0.1 tza.red

Cześć.
    Poniższe sposoby nie pomagają:
    1. Zablokowałem domenę w pliku: hosts - kliknąłem na samym końcu: Enter i wpisałem:
    # 127.0.0.1 tza.red
    Ten sposób nie pomógł - aplikacja gry aktualizuje się nadal.
    2. Usunąłem z rejestru 2 ostatnie klucze widoczne na grafice z mojego postu wyżej: TDP Query User(...) oraz UDP Query User(...), ale to też nie pomaga.

3. Foldery i pliki z grą są zapisane w: C:UsersUserAppDataRoamingtzared - można usunąć cały ten folder, a aplikacja gry nadal będzie się aktualizowała, jednak są w tym folderze pliki z ustawieniami, które aktualizują się wraz z nowymi aktualizacjami, są to pliki w lokalizacji: C:UsersUserAppDataRoamingtzarednetral o nazwach:
    em.js
    em2.js
    netral.js
    w.wasm
    w2.wasm
    Te pliki (poza plikiem: w.wasm) po podmianie ich pod starsze sprzed aktualizacji doprowadzają do tego, że nie można grać w aplikacji gry Tzared w single player - nie pomaga nawet dodatkowa zamiana pliku o nazwie: sha.json - trzeba by usunąć cały folder o nazwie: nehhon i wkleić jego starą wersję.
    Podmiana pliku o nazwie: sha.json w lokalizacji: C:UsersUserAppDataRoamingtzarednetral doprowadza do automatycznej aktualizacji po otworzeniu aplikacji gry.
    Jest też plik, bez którego aplikacja gry się nie uruchamia (białe tło) o nazwie: index.html w lokalizacji: C:UsersUserAppDataRoamingtzarednetral

---

Do automatycznej aktualizacji doprowadza plik w lokalizacji: C:Program FilesTzaredresources o nazwie: app.asar - bez tego pliku aplikacja gry nie uruchamia się nawet po rozłączeniu dostępu do internetu.

Nie mam jeszcze programu do edycji plików ASAR - czytałem o programie Electron, ale jeszcze nie sprawdziłem jak go zainstalować. Do plików z rozszerzeniem .js mam już program JSONBuddy, ale jeszcze nie odnalazłem w tych plikach wpisu odpowiedzialnego za automatyczne aktualizacje.

W jakimś pliku aplikacji gry musi być zapis, który doprowadza do tego, że nie uruchamia się aplikacja gry bez pliku: app.asar w lokalizacji: C:Program FilesTzaredresources

Czy mógłbym liczyć na jakieś porady z instalacją i obsługą programu Electron oraz edycją w nim pliku o nazwie: app.asar, a także innych powiązanych z nim plików, aby zatrzymać automatyczne aktualizacje tej gry?

W załączniku plik z tej gry: app.asar oraz pliki z tej gry o nazwach: em.js , em2.js , netral.js , w.wasm, w2.wasm , sha.json , index.html
    Załączniki:
    • Pliki.rar (1.25 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 21194445
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Podalem zebys wpisal: 127.0.0.1 tza.red wpisujesz: # 127.0.0.1 tza.red i dziwisz sie, ze nie dziala?
  • #7 21194451
    Flame8
    Poziom 5  
    Mam wpisane jak na grafice i to mi nie działa, ale gra aktualizuje się i tak z pliku o nazwie: app.asar Zrzut ekranu pliku hosts z edytora tekstowego Notatnik.

Poza tym moim celem nie jest wyłączenie dostępu do internetu dla tej aplikacji, a wyłączenie możliwości automatycznych aktualizacji

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta, jak wyłączyć automatyczne aktualizacje dla gier w systemie Windows 7, aby móc grać w starsze wersje. Odpowiedzi sugerują, że nie ma globalnych ustawień do wyłączania aktualizacji gier, a jedyną opcją jest ręczne blokowanie dostępu do internetu dla danej gry, na przykład poprzez edytowanie pliku hosts lub użycie zapory. Użytkownik próbował zablokować domenę gry tza.red, ale to nie przyniosło efektu. Dodatkowo, usunięcie kluczy rejestru oraz folderów z danymi gry również nie zatrzymało aktualizacji. Wskazano, że wpis w pliku hosts powinien być poprawny, a problem może leżeć w sposobie, w jaki gra zarządza aktualizacjami.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA