logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zablokować porty i adresy serwerów dla aktualizacji Windows?

l_a_y_s 15 Paź 2006 20:00 9506 12
REKLAMA
  • #1 3120052
    l_a_y_s
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    ja mam o takie pytanie dotyczące blokowania automatycznych aktualizacji jak to zrobić a raczej jakie porty mam poblokować an serwerze aby zablokować pobieranie aktualizacji albo jakie adresy serwerów czy stronek żeby sie to nie pobierało

proszę o pomoc jeśli ktoś wogóle może mi pomoc

Moderowany przez TONI_2003:

Zmieniłem i poprawiłem temat postu!

• REKLAMA
  • #2 3120211
    paweliw
    Spec od komputerów
    Ocena: 230
    Nie prościej wyłączyć opcję aktualizacji automatycznych w komputerze ?
  • #3 3120214
    piochut
    Poziom 15  
    Ocena: 12
    Panel sterowania> Aktualizacje automatyczne.
    Natępnie wybierz : wyłącz aktualizacje automatyczne.
  • #4 3120336
    l_a_y_s
    Poziom 12  
    no tyle towiem zeby wylaczyc ale ja potrzebuje zablokowac porty i stronki i serwery z aktualizacjami w windowsie takie jest moje pytanie moze ktos pomoze
  • REKLAMA
  • #5 3120361
    cmurek
    Poziom 16  
    Ocena: 5
    Musisz napisać trochę jaśniej bo nie zabardzo wiadomo o co Ci chodzi :/
  • #6 3120379
    piooo
    Poziom 29  
    Ocena: 41
    Aktualizacje napewno są realizowane z wielu adresów IP i najprawdopodobniej ,żeby je zablokować musiałbyś blokować na serwerze cały zakres IP z jakiego korzysta Microsoft , ale wtedy komputery z Twojej sieci nie mogłyby się połączyć z żadnym adresem tej firmy. Przykładowo podam Ci taki zakres , z którego szedł update 207.46.0.0-207.46.255.255 , ale spotkałem się też z 207.68.128.0-207.68.207.255 , a może posiadają też inne zakresy , pewnie da się to sprawdzić na Ripe, Arinie czy Apnic ,pozdrawiam
  • #7 3121325
    l_a_y_s
    Poziom 12  
    czyli nie ma innej mozliwosci zablokowania tylko te dwa zakresy adresow ip no to nieciekawie:(
  • REKLAMA
  • #8 3121372
    wrkq
    Poziom 21  
    Ocena: 22
    Panowie, wybaczcie, ale o ile pamiętam windowsupdate korzysta z technologii AKAMAI, i adresy bywają bardzo różne. Poza tym jak już wyłączać w systemie, to nie z panelu sterowania, tylko z Zarządzanie komputerem\Usługi...
  • #9 3121764
    l_a_y_s
    Poziom 12  
    tyle to się orientuje ze przez usługi ale ciągle mi chodzi o to jak zablokować windowsupdate czy jest jakaś możliwość żeby serwer blokował ta usługę czy nie???????????? no ja już nie wiem jak te aktualizacje zablokować na serwerze
  • #10 3121990
    Ybor
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    lays update w windowsie się nie blokuje tylko wyłącza usługę nie upieraj się na swoim nie jesteś w stanie zablokować kilkadziesiąd adresów IP zresztą nie miało by to największego sensu skoro wystarczy jednym kliknięciem wyłączyć w systemie update. Jeżeli sprawi tobie przyjemność zastąpienia zdania wyłącz aktualizacje automatyczne zdaniem zablokować windows update , to sobie zablokuj poprzez odchaczenie tej opcji.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #11 3122050
    piooo
    Poziom 29  
    Ocena: 41
    o ile dobrze przeczytałem to Kolega l_a_y_s w swoich postach powtarza ,że chce blokować usługę na serwerze . Więc ja rozumiem ,że posiada sieć złożoną z jakiejś ilości komputerów , którym z jakiś powodów chce uniemożliwić aktualizację Windows / może systemy nie są całkiem legalne?/ , i nie chodzi mu o to żeby biegać między komputerami i w każdym blokować aktualizację , którą użytkownik i tak za chwilę może odblokować, pozdrawiam
  • #12 3122366
    yulu
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 25
    program: xp-AntiSpy 3.96-2 PL
    usuwasz wiele "ciekawych i potrzebnych" opcji. jak wyskakujące chmurki, "potrzebny" windows masenger, itp.
    masz też opcję wyłączenia aktualizacji :)
    potem bierzesz na wrsztat firewala, ale nie te badziewie które jest wbudowane w sysytem, tylko dowolny inny, i blokujesz dostęp probramom z pod loga MS.

http://underpl.org/program-203-xp-antispy_3.96-2_pl.html
  • #13 3265888
    Łukasz187
    Poziom 2  
    Wysle Ci to jako instrukcje krok po kroku:
    Start-uruchom-msconfig-ok-zakładka usługi-drugi od dołu to aktualizacje automatyczne,odznacz-ok-uruchom ponownie-po uruchomieniu kliknij "nie pokazuj tego okna" - ok

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy blokowania automatycznych aktualizacji systemu Windows poprzez zablokowanie portów lub adresów serwerów aktualizacyjnych. Użytkownicy sugerują, że najprostszym sposobem jest wyłączenie aktualizacji automatycznych bezpośrednio w systemie, np. w Panelu sterowania lub poprzez wyłączenie usługi Windows Update w Zarządzaniu komputerem. Próby blokowania aktualizacji na poziomie sieciowym są utrudnione ze względu na rozproszone i zmienne adresy IP serwerów Microsoft, w tym wykorzystanie technologii Akamai, co powoduje, że adresy IP mogą się często zmieniać. Podano przykładowe zakresy adresów IP Microsoft, które można próbować blokować, jednak jest to mało praktyczne i może powodować problemy z dostępem do innych usług Microsoft. Wskazano także narzędzie xp-AntiSpy, które umożliwia wyłączenie aktualizacji oraz innych usług systemowych. Zalecane jest stosowanie zewnętrznych firewalli do blokowania dostępu programom Microsoft, zamiast polegać na wbudowanych mechanizmach systemu. Podsumowując, skuteczne zablokowanie aktualizacji Windows na poziomie serwera wymaga blokowania szerokich i zmiennych zakresów adresów IP, co jest trudne i niezalecane; lepszym rozwiązaniem jest wyłączenie usługi aktualizacji w systemie lub użycie narzędzi do zarządzania usługami.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA